Nem tagadta meg az orosz elnököt, ezért száműzték Berlinből az egykori kancellárt

Vlagyimir Putyin elnökhöz fűződő barátsága és a Moszkva irányítása alatt álló energiacégeknél végzett munkája persona non gratává tette Gerhard Schrödert.

Forrás: Süddeutsche Zeitung2023. 10. 16. 21:34
12th Antalya Energy Summit in Turkiye
12th Antalya Energy Summit in Turkiye Fotó: AFP/ORHAN CICEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gerhard Schröder a mai napig az Északi Áramlat részvényesi bizottságának vezetője. Nem szívesen beszélt a német politikáról eddig, csak figyelte utódja munkásságát. Ma is csak akkor mondja el véleményét, ha kérdezik. Kritikusan szemléli, ami ma az európai és a világpolitikában történik, természetesen legkritikusabb a német politikai elittel szemben. Schröder szigorúbban korlátozná az illegális migrációt.

A jogállamiság nem elsősorban a kisebbségek védelmét jelenti, hanem a többség védelmét a bűnözéstől

– mondja egy lapinterjúban, amit a Süddeutsche Zeitungnak adott.

A zöld külpolitikának különösen ellentmond, például annak, hogy a külügyminiszter diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt. „Amit Baerbock mond, valóban tönkreteszi a német gazdaság lehetőségét Kínában. A kínaiak nagyon-nagyon rosszul veszik az ilyesmit.”

Az interjúban Schröder rámutat, hogy az SPD most 15 százalékon áll, az ő idejében 34 százalékon állt meg. A viták a sör és a bor körül dőltek el, és kézfogással végződtek. 

Abban az időben, a maihoz képest, óriási bizalom volt

– teszi hozzá a volt kancellár.

Az interjúban elmondja, hogy nem akart visszamenni a jogi területre dolgozni a politikai pályája után, ezért vállalt más munkát, ezért állt be az Északi Áramlathoz dolgozni. 

Ez az ország gazdaságilag jelentősen profitált az egész gázsztoriból. Ha nem lett volna ez a háború, amiért tényleg nem vagyok felelős, akkor még mindig orosz gázt vásárolnánk a német gazdaság javára.

Az interjúban őszintén beszélt Putyinhoz fűződő kapcsolatáról is, mint mondja, ez egy férfibarátság, amely a politikától teljesen függetlenül alakult ki. 

Világossá tettem például, hogy szerintem hiba volt, hogy az oroszok kezdték ezt a háborút. De ettől még nem teszek úgy, mintha soha nem lettem volna barátja az orosz elnöknek.

Gerhard Schröder elmeséli a riporternek azt is, hogyan volt, amikor megpróbált közvetíteni Moszkva és Kijev között, sikertelenül. A volt kancellárnak Berlinben már nincs irodája. A Bundestag költségvetési bizottsága vette el tőle, miután az Oroszországgal való szoros kapcsolatai miatt kívülállóvá, a berlini establishment persona non gratává tette.

Borítókép: Gerhard Schröder (Fotó: AFP/Orhan Cicek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.