Saját sírját ásta meg a Hamász, leradírozzák a Gázai övezetből?

Óriási a nyomás az izraeli vezetésen, hogy válaszoljon a több mint kilencszázéletet követelő terrortámadásra. Borítékolható, hogy Izrael szárazföldi offenzívát indít a Gázai övezetet uraló Hamász ellen. Az sem kétséges, hogy ezt a háborút meg fogja nyerni. A kérdés inkább az, hogy milyen áron, és mi lesz utána? Lapunk Tálas Péter biztonságpolitikai szakértőt kérdezte arról, legyőzhető-e a terrorszervezet?

2023. 10. 10. 20:05
null
Beér-Seva, 2023. október 9. Izraeli tartalékos katonák a dél-izraeli Beér-Seva közelében fekvõ táborukban 2023. október 9-én. Daniel Hagari katonai szóvivõ tájékoztatása szerint az elmúlt két napban háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli haderõ. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 800 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 500, a sebesülteké meghaladja a háromezret. Az izraeli hadsereg ellencsapásokat hajtott végre a libanoni határnál is. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Be kell mennünk Gázába! – szögezte le Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Joe Biden amerikai elnöknek a telefonbeszélgetésüket ismerő források szerint. Izraelben a hadsereg, a politikusok, a média, a közvélemény – mindenki válaszcsapást követel a több mint kilencszáz életet követelő palesztin támadás után. Ezúttal nem elégednek meg néhány légi támadással – bármilyen puszítótak is legyenek –, nagyjából egyetértés van abban, hogy szárazföldi offenzívára van szükség. 

A Gázai övezet nagy árat fizet majd ezért!

– ígérte a védelmi miniszter, majd teljes blokád alá vonta a Hamász által uralt területet, elzárva az elektromosságot, a vizet, az élelmiszerforrásokat.„Generációk is érezni fogják”, „megváltoztatják a Közel-Keletet”, „megsemmisítik a Hamászt” – politikai ígéretekből nincs hiány, de mit jelenthet ez a valóságban?

Városi csata

Izrael eddig példátlan módon háromszázezer tartalékost mozgósított – összehasonlításképpen Oroszország is ennyi embert hívott be tavaly –, egyúttal elsöprő haditechnikai fölényben van. 

Az tehát nem kérdés, hogy egy Hamász ellen indított háborút meg fog nyerni, csupán az, hogy milyen áron, és mi lesz utána?

A Gázai övezet ellen indított korábbi szárazföldi hadműveletek – mint a 2014-es Erős Szikla – már bizonyították, hogy a Budapestnél kisebb, de sűrűbben lakott térségben rendkívül nehéz a harc. 

 

Az első hullámban a légierő, a tüzérség illetve a haditengerészet megsemmisítheti ugyan a Hamász feltételezett vezetési pontjait, fegyverraktárait, kommunikációs központjait, de ezek egy részét a föld alá vagy élő pajzsok mögé rejtették. Csak a levegőből nem lehet háborút nyerni.

A városi csatában pedig már kiegyenlítettebbek az erőviszonyok. 

A Hamász harcosainak számát több ezerre becsülik, akik nemcsak jól képzettek és fanatikusak, de tankelhárító rakétákkal és aknákkal, mesterlövész puskáikkal, és mint az utóbbi időben bizonyították, drónjaikkal komoly fenyegetést jelentenek. A kilenc évvel ezelőtti háború 66 izraeli katona életét követelte, miközben több mint kétezer palesztin veszíthette életét (legalább a felük civil). Az arány sokkolónak tűnhet, de ilyenkor a kérdés, hogy a társadalom milyen veszteséget tűr még el? 

Ráadásul ezúttal száznál is több izraeli túsz lehet a terrorszervezet fogságában, akikkel kapcsolatban már most figyelmeztettek: nem haboznak kivégezni őket. Izrael eddig akár több száz palesztin foglyot is kiadott egy-egy honfitársáért (sőt holttestekért) cserébe, ezen a gyakorlaton azonban alighanem kénytelen lesz változtatni.

Elképzelhető, hogy egy ilyen súlyos csapás után a bosszúért nagyobb árat is hajlandók majd fizetni.

Megsemmisíthető a Hamász?

– Az izraeli vezetés nem hitte el, hogy a Hamász képes ilyen nagyszabású akcióra. Agresszív, de korlátozott terrorszervezetként tekintett rá, amelyet olcsóbb és egyszerűbb volt határzárral és védelmi eszközkel kordában tartani, mint megsemmisíteni. Ez a politika látványos kudarcot vallott, ezért mindenképpen változtatni kell rajta – értékelte lapunk megkeresésére Tálas Péter, hogy milyen lehetőség áll Izrael előtt. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője is egyetértett azzal, hogy ez a változtatás azt jelentheti, hogy 

a szárazföldön is offenzívát indítanak a Gázai övezet ellen, és annak legalább egy részét ideiglenesen megszállják. 

Izraeli légitámadás Gázában 2023. október 9-én  Fotó: Mohamed Szaber

Egyáltalán megsemmisíthető végleg a Hamász? A biztonságpolitikai szakértő koránt sem biztos benne. – Egyes jelentések szerint negyvenezer harcosuk van. Ha csak a fele igaz, az is nagyon komoly erő – mutatott rá. Felhívta rá a figyelmet, hogy ráadásul nagyon fontos lenne, hogy a hadműveletek során minél kevesebb palesztin civil haljon meg, már csak azért is, mert az biztosan további radikalizálódáshoz vezet. – Kérdés az is, hogy a világ közvéleménye Izrael ellen fordul-e a válaszcsapás után? Az ENSZ máris figyelmeztetett, hogy a nemzetközi jog tiltja a polgári lakosságot veszélyeztető ostromot. Igaz, ennek egyelőre csekély a politikai súlya, túl erős az izraeli bosszúvágy – magyarázta.

Tálas Péter úgy vélte, könnyen lehet, hogy a Hamász a sikerével saját sírját ásta meg. 

– Kérdés, hogy ők maguk számítottak-e ekkora győzelemre, és az ezzel járó következményekre? Elképzelhető, hogy nem, és még őket is meglepték a történtek – összegzett.

Kilépési stratégia

Háborút nyerni a Gázai övezetben – nehéz, de katonailag nem lehetetlen feladatnak. Izraelnek azonban valamilyen kilépési stratégiával is számolnia kell. Egy elhúzódó háborúval vagy a Gázai övezet megszállásával hosszú távon azt kockáztathatja, hogy:

  • Más frontokon, például a libanoni Hezbollah is megtámadja.
  • Ciszjordániában is erősödnek a radikálisok.
  • Ellene fordul a nemzetközi közvélemény.
  • A világ más részein is célkeresztbe kerülnek a zsidók, erősödik az antiszemitizmus.
  • Kiüresedik a kapcsolat az arab államokkal, melyekkel rendezte kapcsolatát, elillan minden remény a további diplomáciai békekötésre.

Izraelben ugyanakkor egyre hangosabbak azok a hangok is, hogy a történtek után nem mehet minden ugyanúgy, mint eddig. Úgy tűnik, igaza lett azoknak – köztük Benjamin Netanjahunak – akik 2005-ben arra figyelmeztettek, hiba kivonulni a Gázai övezetből, mert terrorfészekké fog válni. Viszont ha sikerülne is megsemmisíteni a Hamászt, helyükön egy olyan hatalmi vákuum alakulna ki, melyet egyelőre nincs, aki betöltsön.

Borítókép: Izraeli tartalékos katonák a dél-izraeli Beér-Seva közelében fekvõ táborukban 2023. október 9-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.