Szárazföldi műveletre készül Izrael

A Budapestnél kisebb, de sűrűbben lakott térségben azonban rendkívül nehéz a harc.

2023. 10. 12. 9:40
null
Dzsabalíja, 2023. október 11. Romok egy izraeli légitámadás után a Gázai övezetben fekvõ Dzsabalíjában 2023. október 11-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások legalább 900 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Hatem Musza Fotó: Hatem Musza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadsereg készül a szárazföldi gázai hadműveletre, de politikai szinten még nem született meg a döntés – közölte külföldi újságírókkal Richard Hecht, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője csütörtökön.

Izrael mintegy 360 ezer tartalékos katonát mozgósított az utóbbi napokban, és példátlan válaszlépéssel fenyegeti a Gázai övezetet uraló iszlamista szélsőségeseket, akik a hétvégén brutális mészárlást hajtottak végre az övezet szomszédságának izraeli településein.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, szombat reggel óta a gázai terrorszervezetek rakéták ezreit lőtték ki Izraelre, s válaszul Izrael intenzív légicsapásokat indított az övezetben. Most szárazföldi hadműveletre készül Izrael. 

Ennek kapcsán a Mandiner arról ír, hogy az izraeli hadsereg katonái a Negev-sivatagban rejtőző „mini-Gázában” már évek óta gyakorlatoznak, hogy felkészüljenek a nehéz gázai terepre.

Tavaly decemberben egy csoport külföldi újságírót elvittek a Negev-sivatagba, ahol az izraeli haderő, az IDF felépítette Gáza mini verzióját, hogy ott készüljenek a katonák egy jövőbeni akcióra. Az izraeli kormány sajtóirodája (GPO) által szervezett úton részt vett a Mandiner újságírója is. Mint írja, a körbevezetett riporterek nem is sejtették, hogy azok a katonák, akikkel akkor beszéltek, tíz hónappal később Gáza ellen indulhatnak. 

A hadsereg negevi Tze’elim kiképzőbázisán található hatvanhektáros terület több mint hatszáz építményt tartalmaz, a nyolcemeletes épületektől kezdve az iskolákon át a piacterekig. 

Gáza kicsinyített mását 2011-ben építették fel azzal a céllal, hogy az izraeli katonák fel tudjanak készülni az utcai harcokra. 

A lap egy videót is közzétett, amelyen látszik, hogy a házak falán, és a betonkerítéseken csillag alakú rések vannak vágva, amelyek a behatolási pontokat jelzik. Ugyanis a gázai terepen kiadják a katonáknak: soha ne az ajtón vagy az ablakon keresztül menjenek be az épületekbe, mert bármelyik ház nyílászárójában lehet robbanószerkezet. 

Izrael az elmúlt években egyébként igyekezett elkerülni a Hamász terrorszervezet által uralt Gázai övezetbe való bevonulást. Utoljára 2014-ben hatoltak be a területre, miután a Hamász rakéták ezreit lőtte ki a zsidó állam városaira. Most minden jel arra mutat, hogy Izrael egy újabb szárazföldi inváziót készít elő.

 

Nehéz terep

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Gázai övezet ellen indított korábbi szárazföldi hadműveletek – mint a 2014-es Erős Szikla – már bizonyították, hogy a Budapestnél kisebb, de sűrűbben lakott térségben rendkívül nehéz a harc.

Az első hullámban a légierő, a tüzérség illetve a haditengerészet megsemmisítheti ugyan a Hamász feltételezett vezetési pontjait, fegyverraktárait, kommunikációs központjait, de ezek egy részét a föld alá vagy élő pajzsok mögé rejtették. Csak a levegőből nem lehet háborút nyerni.

A városi csatában pedig már kiegyenlítettebbek az erőviszonyok. 

A Hamász harcosainak számát több ezerre becsülik, akik nemcsak jól képzettek és fanatikusak, de tankelhárító rakétákkal és aknákkal, mesterlövész puskáikkal, és mint az utóbbi időben bizonyították, drónjaikkal komoly fenyegetést jelentenek. A kilenc évvel ezelőtti háború 66 izraeli katona életét követelte, miközben több mint kétezer palesztin veszíthette életét (legalább a felük civil). Az arány sokkolónak tűnhet, de ilyenkor a kérdés, hogy a társadalom milyen veszteséget tűr még el? 

Ráadásul ezúttal száznál is több izraeli túsz lehet a terrorszervezet fogságában, akikkel kapcsolatban már most figyelmeztettek: nem haboznak kivégezni őket. Izrael eddig akár több száz palesztin foglyot is kiadott egy-egy honfitársáért (sőt holttestekért) cserébe, ezen a gyakorlaton azonban alighanem kénytelen lesz változtatni.

Elképzelhető, hogy egy ilyen súlyos csapás után a bosszúért nagyobb árat is hajlandók majd fizetni.

Borítókép: Romok egy izraeli légitámadás után a Gázai övezetben fekvő Dzsabalíjában 2023. október 11-én (Fotó: MTI/AP/Hatem Musza)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.