Az amerikai külügyminiszter szerint Amerika globális vezető szerepe a tétje a támogatásoknak

Az Egyesült Államok globális vezető szerepéről is szólnak az Ukrajnának és Izraelnek nyújtandó támogatások az amerikai külügyminiszter szerint.

Forrás: MTI2023. 11. 01. 7:21
BLINKEN, Antony
Andrews légi támaszpont, 2023. október 11. Az Izraelbe tartó Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselõinek a felszállás elõtt a marylandi Andrews légi támaszponton 2023. október 11-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások legalább 900 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP Pool/Jacquelyn Martin Fotó: Jacquelyn Martin
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken kedden a kongresszusban tartott meghallgatásán kifejtette, hogy Ukrajna és Izrael esetében „két olyan demokráciáról van szó, amelyeket brutális támadás ért, le akarják törölni nemzeteiket a térképről”. 

Ukrajnának 16 milliárd dollár, Izraelnek pedig több mint hárommilliárd dollár költségvetési kiegészítést tart szükségesnek az amerikai adminisztráció − mondta.

A miniszter Joe Biden amerikai elnök mintegy 106 milliárd dolláros sürgősségi költségvetési támogatási kérésével kapcsolatban beszámolt arról, hogy abból több mint 50 milliárdot fordítanának elsősorban az amerikai katonai készletek feltöltésére, a hazai védelmi ipar erősítésére, amely így amerikai vállalkozásokhoz jutna.

Antony Blinken hangsúlyozta, a tét az Egyesült Államok vezető szerepének fenntartása a világban, és amennyiben Washington partnereinek hátat fordít, akkor az hosszú távon hátrányos lenne az amerikai nemzetbiztonságra és az Egyesült Államok nemzetközi pozíciójára.

Képviselői kérdésre válaszolva Antony Blinken elismerte, hogy a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyek egy része feltételezhetően a Hamász kezébe kerül, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a szállítmányok jó része így is eljut a rászoruló palesztin civilekhez. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok azt szeretné elérni, ha napi száz kamion bejutna a palesztin területre, amely a humanitárius minimum.

A szenátus bizottsága által szervezett meghallgatás botránnyal indult, miután többször is tüntetők szakították félbe Antony Blinken külügyminiszter beszédét. A tiltakozók tűzszünetet követeltek Izraelben; a rendbontók közül többeket kivezettek a teremből.

A Joe Biden által kért kiegészítő költségvetési forrásról szóló meghallgatással egy időben Mike Johnson, az alsóház, a képviselőház republikánus elnöke jelezte, hogy csütörtökön szavazásra bocsátja saját törvényjavaslatát, amely Izrael számára azonnali, 14 milliárd dollár támogatást biztosítana.

A republikánus kongresszusi tagok egy része szeretné kettéválasztani az Ukrajna és Izrael támogatását, mert Izrael gyors megsegítése mögött egységesen kiállnak, míg Ukrajna további feltétel nélküli támogatását több republikánus ellenzi. Összegzések szerint 2022 februárja óta az Egyesült Államok törvényhozása már 113 milliárd dollár (mintegy 44 ezermilliárd forint) katonai, humanitárius és gazdasági támogatást hagyott jóvá Ukrajna számára.

Mint arról beszámoltunk, a republikánus képviselők a kezdetektől tisztességtelennek tartották a két támogatás összekapcsolását. Marjorie Taylor Greene és Anna Paulina Luna képviselők szerint Izraelt és Ukrajnát külön-külön kellene kezelni, Michael Burgess képviselő pedig azt mondta, hogy

Izraelnek elsőbbséget kellene élveznie Ukrajnával szemben, mivel az ország helyzete sokkal sürgetőbb.


Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/AP Pool/Jacquelyn Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.