Hírszerzési jelentés bizonyítja, az egész arab világot lángra lobbantanák

Izraelnek nem csupán a Hamásszal kell megküzdenie, de közben más frontokra is figyelnie kell. Ellenségei egyelőre kivárnak és nem indítottak nyílt háborút, de folyamatosan tesztelik, eljött-e az idejük. És az Izrael és az Egyesült Államok legyőzésére összeállt „ellenállás tengelye” talán kiterjedtebb, mint eddig gondoltuk.

2023. 11. 10. 18:53
50th Anniversary Of The Polisario Front
Sahrawi soldiers parade during a parade in Aousserd in Tindouf southwest of Algiers, Algeria, May 20, 2023. The parade marks the 50th anniversary of the Polisario Front and the outbreak of the armed struggle for the independence of the Sahara western. The Polisario Front was launched on May 20, 1973, ten days after its creation, the armed struggle against the Spanish occupation of Western Sahara, then against the Moroccan army which invaded the territory in October 1975, following the withdrawal of the Spain (Photo by Amine Chikhi/APP/NurPhoto) (Photo by APP / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gázai háború kirobbanása óta Izraelt több fronton fenyegetik:

  • Ciszjordániából a szélsőséges palesztinok,
  • Libanonból a Hezbollah rakétái,
  • Szíriából a kormány és különböző milíciák,
  • Jemenből a húszi lázadók ballisztikus rakétái,
  • és Irakban is amerikai bázisokat vettek célba síita fegyveres csoportok.

Ami közös ezekben az egyébként nagyon is különböző szervezetekben, a közös ellenség: Izrael és az Egyesült Államok, valamint a közös barát: Irán. 

Az ellenállás tengelye

Nincs ebben semmi új, ez az úgynevezett „ellenállás tengelye”: George W. Bush amerikai elnök 2002-es beszédére adott válasz, amelyben Iránt, Irakot és Észak-Korát nevezte a „gonosz tengelyének”. Az „ellenállás tengelye” egy informális, laza hálózat, melyre Iránnak különböző mértékű befolyása van, szervezőelve „az ellenségem ellensége a barátom”, és amelyben jól megfér egymás mellett a szunnita Hamász és a síita Hezbollah.

NETANJAHU, Benjámin
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arcképét viselő, megbilincselt társukkal az iráni Baszidzs milícia tagjai egy Izrael ellen, a Gázai övezetben élő palesztinok támogatására tartott tüntetésen Teheránban 2023. október 13-án.
MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Az eddigi hivatalos nyilatkozatok és nyilvánosságra hozott információk alapján úgy tűnik, hogy a több mint 1400 izraeli életét követelő október 7-i terrortámadásról a Hamászon kívül előzetesen „az ellenállás tengelyének” egyetlen tagja sem tudott, a vérfürdőt közvetlenül nem támogatták. Sőt, mintha igyekeztek volna némileg távolságot is tartani a civilek lemészárlásától.

Úgy tűnik viszont, hogy „az ellenállás tengelye” kiterjedtebb, mint azt eddig hitték, Irán szövetségesei, köztük a Hamász csápjai egészen Észak-Afrikáig elérnek.

Észak-Afrikáig érnek a csápok

A Die Welt konzervatív német napilap bepillantást nyert olyan nyugati titkosszolgálati dokumentumokba és pénzügyi jelentésekbe, amelyek azt bizonyítják, hogy a Polisario Front szoros katonai és financiális kapcsolatban állt a Hezbollahhal, továbbá nemcsak üdvözölte a Hamász támadását, de maga is csapásokat tervezett. A Polisario Front a többségében Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő fegyveres szervezet, amely a terület apró szegletét uralja, illetve a szomszédos Algéria táboraiban él. 

Harc a sivatagért

Nyugat-Szahara 266 ezer négyzetkilométeres, gyéren lakott, alig több mint félmillió lakosú, sivatagos terület Északnyugat-Afrikában. A spanyolok 1975-ös kivonulása után a foszfátban és más nyersanyagokban is gazdag területre a szomszédos Marokkó és Mauritánia is igényt tartott, miközben az őslakos szaharávik a Polisario Front vezetésével a függetlenségért harcoltak, Algéria támogatásával. A szaharávik 1976-ban kikiáltották a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaságot, melyet csak néhány állam ismer el (Magyarország nem). 1979-ben Mauritánia visszavonta követeléseit, a területet Marokkó vonta ellenőrzése alá. A Polisarióval folytatott 16 éves háború után az ENSZ közvetítésével 1991-ben békét kötöttek, azóta a fegyveres konfliktus szünetel.

A cikk emlékeztet rá: Marokkó már 2018-ban megszakította a diplomáciai kapcsolatot Iránnal, mert vádjaik szerint a szeparatista mozgalmat támogatták, például föld-levegő rakétákkal és drónokkal fegyverezték fel. Rabat vádjai szerint a Hezbollah és a Polisario Front emberei többször találkoztak Algériában, sőt a libanoni milícia városi hadviselésre képezte ki a szaharávikat. A Die Welt birtokába jutott lehallgatott telefonbeszélgetések igazolják ezeket.

Az október 23-i beszélgetésben a Polisario és a Hezbollah tisztségviselői az 1400 izraeli életét követelő október 7-i terrortámadást értékelik. 

Dicsőség Allahnak! A fiúk is nagyon lelkesek az ellenállás sikere miatt, a zsidók elleni akciók miatt, hogy mindenütt sikerül őket legyőzni! 

– lelkendezik a Polisario Front tagja. Majd hozzáteszi, az ellenállás Gázában lángolt fel, de hamarosan máshol, a Golán-fennsíkon, Dél-Libanonban, Nyugat-Szaharában is megtörténhet, így mindenfelől lövik majd Izraelt.

Majd a leirat szerint a beszélgetés egy későbbi szakaszában azt vitatják meg, hogyan támadhatnák Izraelt egyszerre a Hamásszal, a Hezbollahhal, Algériával és Iránnal. 

Ugyanakkor arról panaszkodnak, hogy egyelőre ahhoz sincsenek meg a képességeik, hogy merényletet kövessenek el a marokkói izraeli nagykövetség ellen.

50th Anniversary Of The Polisario Front
Szaharávi katonai parádé Algériában. Fotó: NurPhoto via AFP

Új Hamász születik?

A Die Welt megjegyzi, hogy Marokkó azért kerülhetett Irán és szövetségesei célkeresztjébe, mert 2020-ban ugyancsak csatlakozott az Ábrahám egyezményekhez, rendezte diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Habár a nyugat-szaharai konfliktus viszonylag lecsillapodott és ritkák a villongások, azért nem szabad lebecsülni az eszkaláció esélyét. Éppen 2020-ban történt az is, hogy a Polisario Front felrúgta a harminc éve tartó tűzszünetet, néhány héttel ezelőtt pedig városi területeket ért váratlan rakétatámadás, amely egy emberrel végzett, hármat megsebesített.

A Die Welt arra figyelmeztet: a Hamász is úgy kezdte, hogy kis hatótávolságú, összeeszkábált rakétákkal támadta Izraelt, mostanra pedig az ország szívét is elérik, és ilyen támadásokra képesek.

Borítókép: Szaharávi katonai parádé Algériában (Fotó: APP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.