Az állam az ősellenség – mire viheti az „argentin Donald Trump”?

Javier Milei radikális intézkedések sorával kampányolt, ez pedig be is jött neki. Most már csak az a kérdés, hogy meg is tudja-e valósítani ígéreteit az új argentin elnök. Lehetőségeiről és intézkedéseinek hatásairól az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzőit kérdeztük.

2023. 11. 23. 5:20
null
Buenos Aires, 2023. november 20. Javier Mileinek, a jobboldali A Szabadság Elõretör párt jelöltjének gyõzelmét ünneplik támogatói az argentin elnökválasztás második fordulója után, 2023. november 19-én Buenos Airesben. MTI/AP/Gustavo Garello Fotó: Gustavo Garello
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javier Milei nyerte meg a hétvégén az argentin elnökválasztást, ezzel pedig olyan fordulatot hozhat a gazdasági nehézségek sorával küzdő latin-amerikai államban, amelyre talán még nem volt példa a történelemben. Milei magát libertáriusnak és anarchokapitalistának vallja, kampányában pedig privatizációt, a központi bank eltörlését, az argentin peso dollárra cserélését ígérte.

Javier Milei ünneplése a győzelem éjszakáján. Fotó: Natacha Pisarenko

 

Az állam az ősellenség

Milei kormányzásának lehetséges hatásait vizsgálva fontos megmagyarázni, mit is jelent a libertarianizmus és az anarchokapitalizmus. Előbbi tulajdonképpen a liberalizmus és az individualizmus szerelemgyermeke. – Gazdasági vonatkozásban a liberalizmus a szabadpiaci elveket és az állam minimális szerepét hirdeti. Alapegysége az egyén, akit a kormányzat cselekvésében és képességeinek kibontakoztatásában nem korlátoz – magyarázta lapunk megkeresésére Pásztor Szabolcs és Tatár Mihály, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója, illetve vezető elemzője. Mint mondták, Milei kampányában az adók kérdése tökéletesen jelenítette meg a libertarianizmust. 

Milei már nagyon hamar hadat üzent az adóknak, és amellett szállt síkra, hogy semmi esetre sem fog adót emelni, inkább csökkenteni fogja azokat

– mutattak rá. Az anarchokapitalizmus a libertarianizmus egyik formája, melynek lényege, hogy a magántulajdon tekintendő a társadalmi rend alapjának és az önrendelkezés vagy magántulajdon elleni intézkedés jogilag megengedhetetlen vagy erkölcsileg elfogadhatatlan. 

Ennél a megközelítésnél az állam az ősellenség.

Nincs új a nap alatt?

Mileinek nem lesz könnyű dolga: Argentínában az éves infláció jóval száz százalék fölé emelkedett, a szegénységi adatok egyre romlanak. A lapunknak nyilatkozó elemzők szerint az ország problémái nem új keletűek, éppen ezért nem is meglepő, hogy merész, gyakran a szokványostól eltérő megoldási kísérletek születnek. – A minisztériumok számának csökkentése, a kormányzati kiadások lefaragása és az állami vállalatok privatizációja nem az újszerű ötlethalmaz elemei – magyarázta Pásztor Szabolcs és Tatár Mihály. Hozzátették: ezeket a lépéseket annak idején az Egyesült Államokban is szorgalmazták. 

Az újonnan megválasztott elnök javaslatai nagyrészt a liberális gazdaságpolitika irányába mutatnak, ami nagyban hasonlít a Kelet-Közép-Európában is megtapasztalt sokkterápiához. Bizonyos esetekben a csomag alkalmazása hosszabb távon eredményes is lehet, azonban rövidebb távon az életszínvonal további csökkenése várható

– emelték ki.

Javier Milei, a jobboldali A Szabadság Előretör párt jelöltjének győzelmét ünneplik támogatói az argentin elnökválasztás második fordulója után, 2023. november 19-én Buenos Airesben.
MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Peso helyett dollár? 

Az újdonsült elnök kampánypontjai közül az egyik legérdekesebb talán az argentin peso dollárra cserélése. Pásztor Szabolcs és Tatár Mihály szerint egy ilyen lépés a hiperinfláció problémáját gyorsan és hatékonyan kezelné, azonban új problémákat szülne. Alapvetően azért merült fel a gondolat, mivel hosszú évek, évtizedek óta rengeteg argentin rögtön dollárra váltja át fizetését a vásárlóérték védelme érdekében. 

A szakértők szerint Argentínának jelenleg nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű dollár az átálláshoz. 

Milei stábja szerint ehhez mintegy 40 milliárd dollárra lenne szükség, ennek töredéke sem áll rendelkezésre. Ennek előteremtésére az egyik lehetséges út a gáz- és kőolaj-kitermelés felfuttatása lenne, ehhez jelenleg azonban hiányzik a megfelelő infrastruktúra. – Sokkal járhatóbb útnak tűnik először a gazdaság rendbetétele, a devizabevételek növelése az olaj- és gázkincs felhasználásával, és csak azután lecserélni a pesót – magyarázták az elemzők. Mint mondták, 

Milei hasonló problémákba ütközhet, mint Donald Trump korábbi amerikai elnök: hiába nyert és van programja, a politikai elit (a „deep state”) feltehetően mindent meg fog tenni, hogy folyamatosan ellehetetlenítse a kormányzását.

Borítókép: Javier Mileinek, a jobboldali A Szabadság Előretör párt jelöltjének győzelmét ünneplik támogatói az argentin elnökválasztás második fordulója után, 2023. november 19-én Buenos Airesben (Fotó: MTI/AP/Gustavo Garello)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.