„Köszöntöm önöket a Magyarország-ellenes szappanopera újabb epizódjában!”

A magyar jogállamiság helyzetéről vitáztak az Európai Parlamentben.

2023. 11. 21. 23:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének folyamatos veszélyeztetése, valamint az uniós finanszírozás feltételeinek nem teljesítése Magyarországon” – ezzel a címmel tartottak vitát Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris hetén a képviselők.

 A Bizottság képviseletében Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos elismerte, hogy Magyarország tett reformlépéseket az elvárások mentén, de megjegyezte olyan esetekben, mint például az LMBTQ-ügyek és a gyermekvédelmi törvény nem sikerült kielégíteni az elvárásokat. Ugyanakkor a biztos megjegyezte, hogy

A június elsején megszületett új törvény megfelelő lépés a helyes irányba, azonban ez nem jelenti az eljárás végét. (...) Nagyon sok mindent megtett már Magyarország, de van egy-két lépés, ami még nyitott maradt.

A liberális baloldali képviselők széles sora hangoztatta éles,sokszor egészen megalapozatlan kritikáját Magyarország ellen, többek között a nemzeti konzultációt is támadták.

A jobboldali képviselők elmondták, szerintük Brüsszelnek az a baja, hogy Magyarországon igazi konzervatív kormány van. Többek véleménye az volt, hogy az Európai Unió szemet huny más országok hasonló hiányosságai felett, pedig Magyarország már megtette a szükséges reformokat.

A Fidesz több képviselője is felszólalt a vitán. Deutsch Tamás szerint az európai baloldal piszkos hatalmi játéka az, ahogy Magyarország szuverenitását figyelmen kívül hagyva próbálják segíteni az itteni elvbarátaikat, azaz a dollárbaloldalt. Mindeközben Deutsch szerint

A jogállamiságról handabandáznak. A jogállamiságról, aminek nagyobb dicsőségére külföldről törvénytelen kampánypénzek akadálytalanul érkezhettek a magyar dollárbaloldalhoz. Egy árva szavuk sem volt ehhez a súlyos politikai korrupcióhoz. De a jog szerint a magyaroknak járó uniós pénzeket önök viszont a politikai zsarolás jegyében törvénytelenül vissza akarják tartani.

A képviselő felszólalását, melyet azzal zárt, hogy „No war, No migration, No gender” taps fogadta a teremben.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője az Orbán-rendszer kritikáját helyezte ismét előtérbe a Magyarországnak járó pénzek követelése helyett.

Az ülésen mindezekkel pérhuzamosan páratlan adok-kapok alakult ki az egyébként ürességtől majdnem kongó ülésteremben. A kormánypárti képviselők a kék kártyás rendszerrel élve elkezdték a baloldali képviselők valótlan vádaskodását számon kérni.

Az Európai Parlament ülésének elnöke megadhatja a szót azoknak a képviselőknek, akik egy kék kártya felemelésével jelzik, hogy kérdést kívánnak feltenni egy másik képviselőhöz, annak felszólalása kapcsán.

Elsőként Hidvéghi Balázs fideszes EP képviselő kérdezte a spanyol szocialista Juan Fernando López Aguilart, sablonos Magyarországot támadó felszólalásáról:

Hogy beszélhet az igazságszolgáltatás függetlenségéről, kritizálva Magyarországot, úgy, hogy Spanyolországban a szocialista miniszterelnök a lehető legcinikusabb döntést hozta meg, és nagyon súlyos dolgokban úgy tűnik, hogy nem veszi figyelembe a bírósági ítéletet. Hogy veszi a bátorságot, hogy erről prédikáljon nekünk?

Daniel Freund arról tett tanúbizonyságot, hogy a bátorság, ha nem jó alapokra helyezik könnyen okozhat kellemetlenséget: antiszemitizmussal vádolta Magyarországot, annak ellenére, hogy az egyik legbiztonságosabb országról beszélt, ahol még Izrael-ellenes tüntetések sincsenek. Felszólalására Schaller-Baross Ernő válaszolt. Mint fogalmazott:

Freund úr, öt évig dolgozott a Soros alapítványnál és antiszemitizmusról beszél. Az ön zöld kormánya miatt, önöknél Németországban a zsidók nem mehetnek az utcára a tömeges migráció miatt. Ezt önök eresztették Németországra.

Schaller-Baross az önreflexió gyakorlatát javasolta a német magyarfanatikus képviselőnek

Freund azzal védekezett, hogy ő nem Soros alapítványnál, hanem a Transparency International-nél dolgozott.

Mint ismert, a Transparency International egyik legnagyobb pénzelője a Soros-féle Open Society Foundations. 

A Gyurcsány-párti Rónai Sándor is a magyar jogállamiság helyzetét szidta, főként az új plakátkampányt bírálta. Őt Járóka Lívia Fideszes EP képviselő kérte számon:

Egyetért-e azzal képviselőtársam, hogy a magyarországi romák, akik az elmúlt években nagyon jelentős fejlődésen mentek keresztül (...) most az önök alaptalan vádaskodásaik miatt a programjaiktól elesnek? Az óvodákat, a tanodákat, az egyetemi programjainkat, a CSOK-ot önök veszélyeztetik.

Az utolsó kormánypárti ütéseket Gál Kinga és Hölvényi György EP-képviselők vitték be. 

Köszöntöm önöket a Magyarország-ellenes szappanopera újabb epizódjában! Majd 14 éve küzdök a harmadosztályú sorozat ellen, amelyben minden évad egyre gyengébbre sikerül. Hiteltelen, tényeket és igazságot morzsákban sem tartalmaz. Már azokat sem érdeklik, akik készítik vagy megrendelik. Politikai zsarolás ez, hogy térdre kényszerítsék Magyarországot

– kezdte felszólalását Gál, majd kifejtette, hogy a támadás hátterében az áll, hogy Magyarország ellenzi az illegális migrációt és megvédi gyermekeit a genderideológiától és megvédi a szuverenitását.

Hölvényi György a baloldal kampányeseményének titulálta az egész vitát, de hozzátette, hogy

Félreértés ne essék. Nem arról van szó, hogy ne lehetne Magyarországot vagy más tagállamokat kritizálni egy sajátos helyzetből adódóan. Itt azonban már régóta nem erről van szó. Az egyre radikalizálódó baloldal kétségbeesett, de egyáltalán nem lebecsülendő igyekezettel zsarolja az Európai Bizottságot és a Tanácsot. Mindezt azért, hogy végleg megakadályozza, hogy Magyarország hozzáférjen a neki járó Uniós forrásokhoz.

Borítókép: A Fidesz Európai Parlamenti képviselői (Forrás: Facebook / Deutsch Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.