Az Európai Parlament asztalán: az európai szuperállam

Az Európai Parlamentnek a szerződések módosítására irányuló javaslatait tárgyalták Strasbourgban.

2023. 11. 21. 20:21
null
Strasbourg, 2022. november 23. Az Európai Parlament székháza az északkelet-franciaországi Strasbourg városában 2022. november 23-án. Az Európai Unió törvényhozó szervezete az idén ünnepeli fennállásának 70. évfordulóját, ugyanis az unió elõdje, az Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) 1952 szeptemberében hívta életre az ESZAK Közgyûlését, amelynek tagjait Közgyûlését, amelynek tagjait a mai gyakorlattól eltérõen a tagállamok nemzeti parlamentje választotta. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Plenáris hetet tart az Európai Parlament Strasbourgban, ahol a konzervatív jobboldal számára érzékeny téma került napirendre: az Európai Parlamentnek a szerződések módosítására irányuló javaslatai.

A napirendi pontnak már a jelentéstevőinek a névsora is beszédes. Név szerint Guy Verhofstadt, Sven Simon, Gabriele Bischoff, Daniel Freund és Helmut Scholz képviselőkről beszélünk. Ők azok – azaz különösen Verhofstadt és Daniel Freund –, akik Magyarországról gyakran napi több gyalázó bejegyzést is megosztanak a közösségi médiában. A javaslatuk pedig lényegében nem más, mint egy föderális Európa létrehozása. 

Javasolják az egyhangú döntéshozatal eltörlését több területen is, ami a tagállamok szuverenitását teljesen aláásná. Ezenfelül az Európai Parlament jogköreit is szeretnék bővíteni, megkönnyítve azt, hogy eljárásokat indíthasson tagállamok ellen.

A vitát Verhofstadt kezdte, aki felszólalásában azzal indokolta javaslataik szükségét, hogy változásra van szükség, különösen olyankor, „amikor még Donald Trump korábbi amerikai elnök is visszatérhet”. 

A vitán Orbán Viktor neve is felmerült, akit azzal próbáltak negatív kontextusba hozni, hogy gyakorolja a jogilag biztosított „vétók” eszközét.

A vitában visszatérő narratíva volt az is, hogy a reformokat az EU bővítésének fényében is szükséges lenne megtenni, hogy a bővítési eljárás is „hatékonyabb legyen.”

A felszólalása után már csak a telefonját nyomkodó Daniel Freund. Fotó: Európai Parlament

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője, a szerződésmódosítási törekvésekre reagálva úgy fogalmazott:

Ma az Európai Parlament ismét szerződésbe bujtatott alkotmányt szeretne. Lenne az Európai Uniónak elnöke, miniszterei, miniszter-helyettesei, lenne európai népszavazás, lennének új hatáskörök, új eljárási rendek. Mi ez, ha nem alkotmányozás?

A későbbiekben aláhúzta, hogy 

ez különösen a kis- és közepes méretű országok lehetőségeit csökkentené. Ezzel ellentétben ő egy olyan európai integrációt sürgetett, amelyben a tagállamok egyenlő felekként kezelendők. 

Azt is leszögezte, hogy bár a bővítés fontos kérdés, nem lehet azt felhasználni ürügyként a tagállamok egyenjogúságának kétségbevonására.

A javaslatot korábban Jacek Saryusz-Wolski, a Jarosław Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője is szignózta, azóta azonban eltávolíttatta a nevét a javaslatról, ezt a baloldali Helmut Scholz emelte ki felszólalásában.

Saryusz-Wolski lengyel képviselő hozzászólásában úgy vélekedett a javaslattal kapcsolatban, hogy 

meg kell védeni az európai szerződéseket és az Európai Uniót a szuperállam elképzeléssel szemben. Szuverén tagállamok, keresztény államok szövetsége a mienk és nem szabad szuperállammá tenni, mert az önmagát semmisítené meg.

Borítókép: Az Európai Parlament székháza az északkelet-franciaországi Strasbourg városában 2022. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.