Kázmér 2024. március 4.
logo

Valódi támadás a spanyol jogállamiság ellen

Magyar Nemzet
2023.11.30. 21:31
Valódi támadás a spanyol jogállamiság ellen

„Lázadás az állam egysége ellen, közpénzekkel való visszaélés. Ilyen és ehhez hasonló dolgokat akar a spanyol szocialista kormány a szőnyeg alá söpörni, hogy megtartsa hatalmát.” 

Brüsszel pedig egyszerűen homokba dugja a fejét.

– fogalmazott nemrég Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője európai parlamenti felszólalásában, aki hozzátette, hogy „miközben a jobboldali magyar kormány teljesen alaptalan vádak miatt is pénzmegvonással szembesül, a baloldali spanyol kormány bármit megtehet. Ennyit a nagy jogállamisági hisztéria hitelességéről.”

A téma kapcsán adott exkluzív interjút Jorge Buxadé, a spanyol jobboldali Vox párt alelnöke a Hír TV-nek. Úgy vélte,

„ideológiák állnak annak a hátterében, hogy Brüsszel ilyen kettős mércével él. Vannak olyan kormányok, amelyek szimpatikusak Brüsszelnek és vannak, amelyek nem.” 

Elmondása szerint

Spanyolországban államcsínnyel felérő támadást intéztek a jogállamiság ellen, hiszen kivették a bírák kezéből azt a lehetőséget, hogy jogkörüket gyakorolják, és bíróság elé vigyék a bűnözőket. Ennek ellenére Brüsszel nem mond semmit, hiába látják, hogy milliók vonultak utcára az események miatt tiltakozva.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az elmúlt hetekben százezrek tüntettek Spanyolországban Pedro Sánchez szocialista kormányfő ellen, amiért hatalma megtartásának érdekében amnesztiát adott a 2017-ben alkotmányellenesen Katalónia függetlenségét kikiáltó katalán politikusoknak, köztük Carles Puigdemont-nak is, aki hat éve szökevényként bujkál Belgiumban. A politikus ellen a spanyol legfőbb ügyész lázadásért és közpénzekkel való visszaélésért adott ki körözést.

A kormányalakításhoz szükséges többség biztosításának érdekében ugyanis Pedro Sáncheznek és a szocialistáknak különböző megállapodásokat kellett kötniük, javarészt baszk és katalán nacionalista pártokkal. Ezek részeként többek között amnesztiát kap 2012-ig visszamenőleg az összes katalán függetlenségi mozgalomban részt vevő politikus, elengedik Katalónia spanyol államnak való tartozása 20 százalékát (mintegy 15 milliárd eurót), valamint Baszkföld saját társadalombiztosítási rendszert kap és nemzetként ismerik el a régiót.  

Ráadásul nemcsak az állampolgárok, hanem a bírók is tüntetnek a baloldali kormánypaktumok ellen. 

Úgy vélik, hogy az amnesztiatörvénnyel sérül az alkotmány és az emberek jogegyenlősége is, ráadásul figyelmen kívül hagyja a bírák munkáját, ami pedig a jogállamiságot is veszélybe sodorja.

Borítókép: A katalán függetlenségi vezetők amnesztiája ellen tüntetnek Barcelonában 2023. október 8-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Marta Pérez)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.