Az új nigeri vezető első hivatalos útján Maliba és Burkina Fasóba látogatott

A három ország együttműködése szilárd alapokon nyugszik.

2023. 12. 01. 19:55
null
Niamey, 2023. augusztus 20. A katonai vezetés támogatói tüntetnek a nigeri fõvárosban, Niameyben, a nemzetgyûlés épülete elõtt 2023. augusztus 20-án. A felirat jelentése: készek vagyunk meghalni a hazáért. Az országban július 26-án katonai államcsínnyel megdöntötték a megválasztott államfõ hatalmát, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) pedig nem zárta ki katonai beavatkozás lehetõségét, ha a junta nem állítja vissza a törvényes rendet. MTI/EPA/Issifou Djibo Fotó: Issifou Djibo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Niger katonai uralkodója, Abdourahamane Tiani tábornok nemrég Maliba és Burkina Fasóba utazott első, nemzetközi látogatásán a júliusi hatalomátvétel óta. Niger szomszédai, Mali és Burkina Faso −ahol 2020-ban és 2022-ben átvették a hatalmat katonai vezetők − szolidaritást vállaltak Niger puccsistáival.

Tiani a kétnapos látogatásának első estéjén Burkina Fasóba érkezett, ahol baráti és munkalátogatáson találkozott Ibrahim Traore kapitánnyal.

Burkina elnökségének közleménye szerint a felek megvitatták a két országot érintő közös kérdéseket, különösen a terrorizmus elleni harcot és a társadalmi-gazdasági fejlődést.

A második nap elején Bamakóban köszönetet mondott mali kollégájának, Assimi Goita ezredesnek a mali hatóságok és emberek támogatásáért és eltökéltségéért, hogy együttműködjenek Niger hatóságaival és népével, bármilyen akadály is legyen.

A három száheli ország még szeptemberben egyezményt írt alá, amely rendelkezéseket tartalmaz a kölcsönös védelemről arra az esetre, ha bármelyik ország szuverenitását és területi integritását veszélyeztetnék.

Tiani Maliban azt mondta, hogy a szövetség célja az volt, hogy a Száhel-övezetet a „bizonytalanság térségből” a „jólét térségévé” alakítsák. A vezetők a gazdasági kapcsolatok megerősítését is tervezik, és Tiani megköszönte szomszédainak, hogy kitartanak országa mellett, miután Niger regionális és nyugati partnerei szankciókat jelentettek be ellene a puccs után.

Úgy tűnik, hogy az embargó célja az volt, hogy nyomást gyakoroljanak a hatóságokra. De ez nem veszi figyelembe azt, hogy valójában az emberek szenvednek... ezért vagyunk hajlandóak tárgyalni vagy cserélni jóakaratú emberekkel, őszinte emberekkel, olyanokkal, akik törődnek az afrikai néppel

– mondta Tiani, aki nem sokkal a hatalomátvétel után megígérte, hogy három éven belül visszaállítja Niger polgári hatalmát. Eközben Mali határozatlan időre elhalasztotta a 2024 elejére tervezett elnökválasztást.

Mali eközben azt tervezi, hogy vendégül látja a három ország minisztereit olyan találkozókon, amelyek célja az új Száhel-szövetség működési részleteinek tisztázása.

Borítókép: A katonai vezetés támogatói tüntetnek a nigeri fővárosban, Niameyben, a nemzetgyűlés épülete előtt 2023. augusztus 20-án (Fotó: MTI/EPA/Issifou Djibo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.