Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Az új nigeri vezető első hivatalos útján Maliba és Burkina Fasóba látogatott

Magyar Nemzet
2023.12.01. 19:55 2023.12.01. 20:34
Az új nigeri vezető első hivatalos útján Maliba és Burkina Fasóba látogatott

Niger katonai uralkodója, Abdourahamane Tiani tábornok nemrég Maliba és Burkina Fasóba utazott első, nemzetközi látogatásán a júliusi hatalomátvétel óta. Niger szomszédai, Mali és Burkina Faso −ahol 2020-ban és 2022-ben átvették a hatalmat katonai vezetők − szolidaritást vállaltak Niger puccsistáival.

Tiani a kétnapos látogatásának első estéjén Burkina Fasóba érkezett, ahol baráti és munkalátogatáson találkozott Ibrahim Traore kapitánnyal.

Burkina elnökségének közleménye szerint a felek megvitatták a két országot érintő közös kérdéseket, különösen a terrorizmus elleni harcot és a társadalmi-gazdasági fejlődést.

A második nap elején Bamakóban köszönetet mondott mali kollégájának, Assimi Goita ezredesnek a mali hatóságok és emberek támogatásáért és eltökéltségéért, hogy együttműködjenek Niger hatóságaival és népével, bármilyen akadály is legyen.

A három száheli ország még szeptemberben egyezményt írt alá, amely rendelkezéseket tartalmaz a kölcsönös védelemről arra az esetre, ha bármelyik ország szuverenitását és területi integritását veszélyeztetnék.

Tiani Maliban azt mondta, hogy a szövetség célja az volt, hogy a Száhel-övezetet a „bizonytalanság térségből” a „jólét térségévé” alakítsák. A vezetők a gazdasági kapcsolatok megerősítését is tervezik, és Tiani megköszönte szomszédainak, hogy kitartanak országa mellett, miután Niger regionális és nyugati partnerei szankciókat jelentettek be ellene a puccs után.

Úgy tűnik, hogy az embargó célja az volt, hogy nyomást gyakoroljanak a hatóságokra. De ez nem veszi figyelembe azt, hogy valójában az emberek szenvednek... ezért vagyunk hajlandóak tárgyalni vagy cserélni jóakaratú emberekkel, őszinte emberekkel, olyanokkal, akik törődnek az afrikai néppel

– mondta Tiani, aki nem sokkal a hatalomátvétel után megígérte, hogy három éven belül visszaállítja Niger polgári hatalmát. Eközben Mali határozatlan időre elhalasztotta a 2024 elejére tervezett elnökválasztást.

Mali eközben azt tervezi, hogy vendégül látja a három ország minisztereit olyan találkozókon, amelyek célja az új Száhel-szövetség működési részleteinek tisztázása.

Borítókép: A katonai vezetés támogatói tüntetnek a nigeri fővárosban, Niameyben, a nemzetgyűlés épülete előtt 2023. augusztus 20-án (Fotó: MTI/EPA/Issifou Djibo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.