Baloldali lap ismerte el Orbán Viktor keleti nyitásának sikerét

A magyar kormány keleti nyitásának sikereiről számol be a baloldali Politico hírportál, amely ugyanakkor aggódik a gazdasági eredmények politikai ára miatt.

2023. 12. 20. 7:33
HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
Peking, 2023. október 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Pekingben 2023. október 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifizetődő, hogy Magyarország nem hajlandó lazítania Kínához fűződő kapcsolatain – szögezi le cikkében a Politico hírportál, amely sorra veszi, hogy milyen kínai befektetéseket nyert el hazánk az elmúlt időszakban.

Magyarország Németországgal együtt versenyben van a BYD kínai autógyártó első európai üzeméért

− írja a lap, hozzátéve, hogy a döntést még idén bejelentheti a kínai cég.

De mivel a Politicónál Magyarország nem lehet pozitív példa, a cikk természetesen a keleti nyitás politikájának általuk negatívnak tartott következményeire helyezi a hangsúlyt.

Negatívumként említi a cikk, hogy Orbán Viktor volt az egyetlen uniós vezető, aki részt vett az Egy övezet, egy út kezdeményezés októberi pekingi csúcstalálkozóján, ahogy azt is, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök Peking barátjának nevezte a magyar miniszterelnököt.

Míg Magyarország kiegyensúlyozott kapcsolatokra törekszik a távol-keleti nagyhatalommal, uniós szinten a kockázatmentesítés (derisking) és a leválás (decoupling) a Kínával szembeni hozzáállás két jelszava.

Mint Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatója és korábbi sanghaji főkonzul egy nemrég megjelent cikkében rámutatott:

míg a tagállamok többnyire saját gazdasági érdekeik mentén lépnek fel, és a Pekinggel folyatott bilaterális tárgyalásaik az együttműködések bővítéséről szólnak, addig uniós szinten ideológiai érdekeket követnek – vagy kell követniük.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Pekingben 2023. október 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.