Már Gáza szívében az izraeli hadsereg + térkép

Az egyhetes tűzszünet után folytatódtak a harcok a Gázai övezetben, az izraeli hadsereg már a terület déli részén fekvő Hán Junisz településére is behatolt. A szárazföldi offenzíva eddig még egyik kitűzött célját sem tudta elérni, noha jelentős mennyiségű terroristát sikerült likvidálniuk. A Hamász katonailag nem nyerheti meg a háborút, abban viszont bízhatnak, hogy a nemzetközi nyomásra Izrael leállítja a hadműveletet.

2023. 12. 06. 17:23
null
Dél-Izrael, 2023. december 5. Izraeli harckocsi a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. december 5-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahol abbahagyták, ugyanott folytatták az egyhetes tűzszünet után az izraeli erők a gázai offenzívát. Sőt a szárazföldi hadművelet már szinte az alig 365 négyzetkilométeres terület egészére kiterjed. Északon a tengerpart felől előrenyomulva – lényegében megkerülve az Izrael felé néző védvonalakat – bekerítették Gáza várost és Dzsabaliát. Majd a napokban támadást indítottak délen is, körülzárták Hán Juniszt, sőt már a településre is behatoltak. Így lényegében az övezet legdélebbi csücskében, az egyiptomi határnál fekvő Rafah maradt az egyetlen, viszonylagosan érintetlen terület.

 

Izrael korábban három célt tűzött ki: a Hamász teljes megsemmisítését, az összes túsz kiszabadítását, valamint a teljes Gázai övezet biztonsági helyzetének megváltoztatását, hogy ne ismétlődhessenek meg az október hetedikei események. Ezek elérésétől még messze vannak. 

Meg nem erősített gázai források szerint a két hónapja dúló háború már több mint 16 ezer palesztin életét követelte, ami kétszázszorosa az izraeli veszteségeknek. 

Sajtóéresülések szerint nagyjából 5-6 ezer terroristával végezhettek. Az izraeli hadsereg adatai szerint a terrorszervezetnek összesen 24 – egyenként mintegy ezerfős – zászlóalja van, azaz még bőven vannak tartalékai. Ami a második célt illeti, úgy becsülik még mindig 138 túszt tart fogva a Hamász. Az eddigi tapasztalatok alapján Izrael különleges műveletek helyett inkább tárgyalásos úton próbálja kiszabadítani őket. Segélyekért, újabb tűzszünetért cserébe tehát elképzelhető, hogy újabb túszokat engednek el, ám az egyeztetések egyelőre megrekedtek. Az utolsó pont pedig még egyáltalán nem aktuális, bár már több forgatókönyv is létezik arra, hogy ki tölti be a hatalmi vákuumot a Hamász után. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő azt viszont a minap leszögezte: sem nemzetközi békefenntartókra, sem valamilyen palesztin kormányzatra nem bízná a feladatot, Izrael biztonságát csak az izraeli hadsereg lesz képes garantálni.

A következő hetekben tehát teljes erővel folytatódhat az offenzíva. Mint arra a Starfor amerikai elemző cég rámutaott, a déli területek kevésbé sűrűn lakottak, könnyebben járható a terep, ezért ezen a fronton gyorsabb és kevésbé pusztító előrenyomulásra lehet számítani. Eközben lassan, de biztosan haladhatnak északon is. A Hamász retorikájában mindenesetre továbbra is harcias, állításuk szerint tartalékaiknak csak apró szeletét használták még fel. Katonailag viszont ezt a háborút nem tudják megnyerni, legfeljebb abban bízhatnak, hogy a nemzetközi közvélemény nyomása megállásra kényszeríti Izraelt. 

Megakadályozni az eszkalációt

Az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háborúról egyeztettek az Egyesült Államok és Kína diplomáciai vezetői. Antony Blinken amerikai külügyminiszter elmondta, hogy minden félnek kötelessége a konfliktus továbbterjedésének megakadályozása. Peking közlése szerint Vang Ji kínai külügyér azt hangsúlyozta, hogy a háborúval kapcsolatban a legfőbb prioritás a tűzszünet és a háború mielőbbi befejezése. „A nagy országoknak ragaszkodniuk kell a méltányossághoz és az igazságossághoz, ragaszkodniuk kell az objektivitáshoz és a pártatlansághoz, higgadtságot és racionalitást kell tanúsítaniuk, és mindent meg kell tenniük a helyzet csillapítása és a nagyobb léptékű humanitárius katasztrófák megelőzése érdekében” – tette hozzá Vang.

Borítókép: Izraeli harckocsi a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. december 5-én. (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.