Szijjártó Péter: Az Európai Bizottságnak a tények és a szabályok alapján már rég oda kellett volna adni a Magyarországnak járó forrásokat

A bővítéspárti országok kisebbségben vannak az Európai Unióban – jelentette ki sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter.

2023. 12. 12. 15:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben az Általános Ügyek Tanácsát megkövetve. Az ülés központi eleme az Európai Bizottság bővítési csomagja volt.

A brüsszeli intézmények és a tagállamok döntő többségének az volt a célja, hogy döntés szülessen a csatlakozási tárgyalások megindításával Ukrajnáról.

A tárcavezető elmondta, hogy az előzetes előterjesztésben szerepelt a szerbek elítélése és szankciókkal való fenyegetése, a boszniai szerb köztársasággal szemben az európai uniós források befagyasztásának a lehetősége, egy inkorrekt megközelítés Törökországgal szemben és több olyan pont is, amely az Észak-Macedón tárgyalásokat gyakorlatilag ellehetetlenítette volna.

Na most mi lett mindebből? Semmi.

– foglalta össze az általános ügyek tanácsának eredményeit, ugyanis nem született döntés az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, és a többi kilátásba helyezett pontot is kivették a szövegből.

Ma a bővítéspárti országok kisebbségben vannak az Európai Unióban

– fogalmazott a miniszter. Ez azért sem meglepő, mert a hétfői nap folyamán Nagy István agrárminiszter is arról nyilatkozott, hogy a franciák is aggasztónak tartják az ukrán csatlakozás esetleges következményeit.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra a visszásságra, hogy tíz éve nem bővült az Európai Unió, sőt hat éve egyetlen tárgyalási fejezetet sem zártak le egy országgal sem, új fejezet is csak két éve sikerült megnyitni. Mint fogalmazott:

A visszásság abban rejlik, hogy mindez azért történt, mert egyes tagállamok mindig blokkolták ezeket a folyamatokat, de rájuk senki sem mutogatott, hogy Putyin-barátok, egységbontók.

Hogy szemléltesse az Ukrajna vonatkozásában erőltetett csatlakozás igazságtalan mivoltát a Nyugat-Balkánra nézve, tételesen felsorolta, hogy azok mióta várnak az uniós tagságra:

  • Macedónia 2005 óta tagjelölt és a valós csatlakozási tárgyalások nem kezdődtek el;
  • Albánia 2014 óta tagjelölt és a valós tárgyalások nem indultak el;
  • Montenegró 2010 óta tagjelölt. Hat éve zártak le vele utoljára csatlakozási tárgyalási fejezetet;
  • Szerbia 2012 óta tagjelölt „és azokat a tárgyalási fejezeteket sem képes az unió megnyitni velük, amire abszolút fel vannak készülve”.

A tárcavezető erre utalt Facebook-bejegyzésében is, amikor azt írta, hogy „elfogadhatatlannak tartjuk a Nyugat-Balkán diszkriminálását”.

Újságírói kérdésre a külgazdasági és külügyminiszter reagált azokra a híresztelésekre is, amelyek az uniós források egy részének feloldását célozzák.

A Politico közlései alapján terjedt el a hír bizonyos források feloldásáról. Tízmilliárd euróról beszélünk, ami a kohéziós források azon része, amelyről tanácsi döntés nélkül rendelkezhet a bizottság. Ezeket a pénzeket a magyar igazságügyi rendszerrel kapcsolatos aggályok miatt tartották vissza.

Ami a források feloldását illeti, nem tudom, mi a terve az Európai Bizottságnak, de igazából az Európai Bizottságnak a tények és a szabályok alapján már rég oda kellett volna adni a Magyarországnak járó forrásokat. Semmi alapja nincs annak, hogy az Európai Bizottság visszatartja a Magyarországnak járó forrásokat. Ezért, hogy születik-e döntés vagy nem, az nem jogi keretekkel írható le, hanem egészen különböző megközelítést igényel. Jogi alapon ez a helyzet nem is állhatott volna elő, ami előállt

– oszlatta el a kételyeket.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Általános Ügyek Tanácsának ülésén Brüsszelben (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.