Elkobozza az EU a befagyasztott orosz vagyont?

Az Európai Unió valószínűleg nem fogja elkobozni az Európában befagyasztott orosz központi banki eszközöket – közölték magas rangú uniós tisztviselők.

Forrás: Reuters2024. 01. 24. 19:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU, az Egyesült Államok, Japán és Kanada mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz központi banki eszközt fagyasztott be 2022-ben, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ebből mintegy 200 milliárd dollárt Európában, főként a belga Euroclear elszámolóházban tartanak, írta a Reuters.

 

Kijev korábban többször is felszólította a Nyugatot, hogy foglalja le a pénzeszközöket és adja át Ukrajnának, még inkább az elmúlt hónapokban, mivel a Washingtonból és Brüsszelből érkező pénzügyi és katonai segélyek elapadtak. 

 

Az orosz vagyon elkobzása nem fog megtörténni. Erről nincs megállapodás az EU-tagállamok között

– mondta egy névtelenséget kérő magas rangú tisztviselő, aki rálátással bír az erről szóló tárgyalásokra. 

Xavier Bettel luxemburgi külügyminiszter a Reutersnek adott interjújában azt mondta, hogy „nagyon óvatos” a vagyonelkobzással kapcsolatban.

Képzeljük el, ha politikailag úgy döntünk, hogy milliárdokat adunk Ukrajnának. És hat hónap múlva jön egy bírósági határozat, amely kimondja, hogy nem adhatjuk oda nekik. Ki fog akkor fizetni?

– mondta Bettel.

Xavier Bettel luxemburgi külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a német külügyminiszterrel 2024. január 5-én Berlinben (Fotó: John McDougall / AFP) 

Joe Biden amerikai elnök republikánus ellenállással szembesül az Ukrajnának nyújtandó további 61 milliárd dolláros segélykérelemmel szemben. Az EU is nehezen tud megegyezni egy ötvenmilliárd eurós (54,36 milliárd dollár), 2027-ig szóló segélycsomagról Ukrajnának. 

Az orosz vagyon elkobzása és Kijevnek való átadása enyhítené a Nyugatra nehezedő nyomást Ukrajna háborús erőfeszítéseinek finanszírozása érdekében, de európai tisztviselők ezt túlságosan kockázatosnak tartják jogilag.

Hatás az euróra

Nemcsak a pénzeszközök példátlan elkobzásának jogszerűsége miatt aggódnak, hanem az euróval kapcsolatos lehetséges következmények miatt is; a befektetők esetleg kivonulhatnak az euróban lévő eszközökből, mert attól tartanak, hogy egy nap az ő pénzüket is elkobozzák.

Fotó: Pexels

Moszkva emellett azt ígérte, hogy megtorlásként elkobozza a nyugati országok Oroszországban lévő vagyonát, amely egyes jelentések szerint 288 milliárd dollárra rúg.

Az EU soros elnökségét júliusig betöltő Belgium pénzügyminisztere, Vincent van Peteghem is nagyon visszafogottan nyilatkozott erről:

Nagyon óvatosnak kell lennünk ezzel a javaslattal. Fontosnak tartom, hogy ami az asztalra kerülhet, annak jogilag megalapozottnak kell lennie, és el kell kerülnünk, hogy bármilyen hatással legyen a pénzügyi stabilitásra.

A belga Euroclearnek emellett „jelentős” mennyiségű pénzeszköze van Oroszországban amelyet később Moszkva lefoglalhat, ami nagy kockázatot jelenthet az elszámolóház számára.

Illustration money
(Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas / AFP)

Az Euroclear trilliárdokat kezel, és csődje jóval meghaladná az EU költségvetését. Egyensúlyt kell teremtenünk a kockázat és a nyereség között – mondta a tisztviselő.

 

Borítókép: Illusztráció. Rubel (Forrás: Wikipedia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.