Manfred Weber bosszúhadjárata a magyarok ellen

A kapzsiságba belebukott politikus Orbán Viktor miniszterelnököt okolja kudarcaiért.

2024. 01. 06. 14:20
null
German Defence minister and newly-appointed EU commission chief Ursula von der Leyen (R) and EU Parliament's political group EPP president Manfred Weber arrive for a meeting during the first plenary session of the newly elected European Assembly at the European Parliament on July 3, 2019 in Strasbourg, eastern France. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP) Fotó: AFP/FREDERICK FLORIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Máig nem tudta megemészteni a magyargyűlölő Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) német frakcióvezetője, hogy lecsúszott az Európai Bizottság elnöki posztjáról. Mint ismert, 2019-ben Weber is megmérette magát a bizottsági elnöki székért folyó küzdelemben, azonban a kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanácsban és az Európai Parlamentben is elbukott a nagy igyekezetben. Bár számos politikus és párt ellenezte a csúcsjelölt győzelmét, Manfred Weber mégis Orbán Viktor magyar kormányfőn akar mindenáron bosszút állni” – hívta fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Mostanában úgy tűnik, hogy a magyar emberek ellen is lépéseket tervez, erre utal legalábbis az a levél, amelyet Roberta Metsola európai parlamenti elnökhöz intézett.

A néppárt frakcióvezetője arra kérte Metsolát, hogy az Európai Parlament próbálja megakadályozni a magyaroknak a decemberben feloldott uniós források kifizetését, amelyet az Európai Bizottság jóváhagyott – írta a V4NA. A politikai élet színpadán nem ritka az irigység és a kapzsiság, de talán senki sem képviseli ezt olyan szemlélettel, mint Manfred Weber. Azok a politikai játszmák, amelyekkel Weber a magyarok ellen bosszút forral, egyértelműen mutatják, hogy a politikus úgy gondolja, a kapzsiság és az őszinte politikai munka egy és ugyanaz.

Weber ambiciózus vágyakat dédelgetett az Európai Bizottság elnöki posztjáért, de a kudarc ellenére képtelen elfogadni vereségét. 

A magyarok ellen indított bosszúhadjárata nem más, mint egy politikus keserűsége, aki nem képes feldolgozni a saját sikertelenségét. 

Ahelyett, hogy tükörbe nézne, és értékelné egy ilyen jelentős pozícióért folytatott verseny után önmagát, Weber inkább az egyszerű és könnyen manipulálható utat választotta: a vádaskodást. A politikus állításaival azt sugallja, mintha Orbán Viktor miniszterelnök és a magyarok lennének felelősek a személyes kudarcaiért. Azonban a valóság az, hogy Weber magának köszönheti a bukását, és most a magyarokat használja bűnbaknak a megalázottságáért való bosszúért – számolt be a V4NA. Manfred Weber mohósága már korábban is szemet szúrt, amikor egy kreatív könyvelési trükkel saját otthonát nyilvánította pártirodává, hogy így spórolhasson az irodabérlet költségein. Akkoriban havonta 4332 eurót, azaz csaknem 1,4 millió forintot utalt az Európai Parlament a képviselők számára általános költségtérítésként. Az iránymutatások elsődlegesen egy hivatalos iroda fenntartására szánták ezt az összeget, és nem volt szükség az elszámolásra vagy a számlák benyújtására. Manfred Weber ebben a látta meg a kiemelkedő lehetőséget. Ezzel a praktikával nemcsak saját zsebét hizlalta, de az egész politikai karrierét aláásta.

A V4NA újságírói szemtanúi voltak Wildenbergben annak, hogy Weber még azt a minimális erőfeszítést sem tette meg, hogy az ő képviselői irodáját feliratozza a kapujára. 

Manfred Weber megérkezik a saját magától bérelt irodájába 2019. április 30-án. Fotó: V4NA

Könnyen kiszámolhatjuk, hogy 2004-től számítva, azaz 180 hónap alatt, ha csak a havi 4332 euró felét vesszük figyelembe, mint megspórolt bérleti költség, forintra átszámítva közel 125 milliót sikerült Webernek saját zsebébe raknia. Ez az összeg ráadásul akár a családi ház teljes rezsiköltségét is fedezhette. Mindezt anélkül, hogy Brüsszelben számlákat kellett volna bemutatnia az elköltött összegről. Weber láthatóan nem kicsinyeskedik, tisztában van azzal, hogy az európai adófizetők pénze nála található meg a legjobb helyen.

A magyargyűlölő politikus spontán amnéziája többször is nyilvánvalóvá vált a mostani uniós ciklusban. Egy példa erre az, amikor az Augsburger Allgemeine című német lapnak adott interjújában kijelentette, hogy „meg kell teremteni a módját annak, hogy a korrupt parlamenti képviselők nyugdíjjogosultságát csökkenteni lehessen, ha megerősített kötelezettségszegés történik”.

Ez a kijelentése szembemenne a jogállamiságot és az átláthatóságot elősegítő elvekkel.

Ezenkívül érdemes megemlíteni, hogy az Európai Néppártot is érintheti a brüsszeli korrupciós botrány, amely az Európai Parlament történetének legnagyobb botránya volt, és jelentős mértékben megingatta az uniós intézményekbe vetett bizalmat. A politikus kijelentései és a párt érintettsége ebben az ügyben további kérdéseket vetnek fel az Európai Néppárt és az Európai Parlament integritásával kapcsolatban.

A politikai színtér sokszínű, de olykor előtérbe kerül a kicsinyes bosszúvágy és az irigység. A magyarokat most egy olyan politikai játszmában találják, ahol a valóság és a bosszúvágy keveredik, de remélhetőleg a tisztesség és az igazság győzedelmeskedik majd.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) német frakcióvezetője Strasbourgban, 2019. július 3-án (Fotó: AFP/Frederick Florin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.