„Nem szabad meghátrálnunk, bármi áron támogatni kell Ukrajnát!”

Sokak szerint Ukrajna nem tudja megnyerni a háborút Oroszország ellen. Ezek a megbékélésre szólító hangok helytelenek, nem szabad hagynunk, hogy ezek határozzák meg a politikánkat, mondta Josep Borrell. Az EU külügyi főképviselője azt is kifejti, hogy Európának mit kell most tennie.

Forrás: Die Welt2024. 01. 29. 11:58
BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2024. január 22. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje nyilatkozik a sajtó képviselõinek az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozója elõtt 2024. január 22-én. MTI/AP/Virginia Mayo Fotó: Virginia Mayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Putyin biztos volt benne, hogy Ukrajna nem lesz képes ellenállni egy orosz támadásnak, és hogy a külső-belső megosztottság, valamint az energiafüggőség megakadályozza, hogy az EU Ukrajna segítségére siessen. Olyan háborúra készült, amely csak néhány napig tart. A dolgok azonban másképp alakultak. Két évvel később Ukrajna még mindig még mindig ellenáll, idézte Josep Borrell az Európai Tanács Ukrajnáról közzétett Think Tank-jelentést a Die Welt cikkében.

Az ukrán fegyveres erők megnyerték a Kijev és Herszon körüli csatákat, felszabadították az Oroszországtól meghódított területek felét, megtörte a fekete-tengeri kikötők blokádját, ami Oroszországot arra kényszerítette, hogy kivonja flottájának nagy részét a megszállt Krímről

- mondta az EU külügyi főképviselője. A tavalyi ukrán ellentámadás azonban nem hozta meg a kívánt eredményeket, és az orosz agresszor továbbra is folytatja Ukrajna intenzív bombázását, tette hozzá.

Borítókép: Josep Borrell európai uniós külügyi főképviselő (Fotó: AFP/Dursun Aydemir/Hans Lucas)
Josep Borrell európai uniós külügyi főképviselő. Fotó: AFP/Dursun Aydemir/Hans Lucas

 

„Putyin nem akar tárgyalni”

Egyesek ismét azt állítják, hogy Ukrajna nem nyerheti meg ezt a háborút, és hogy a Nyugat támogatása nem lesz tartós, illetve békülésre felhívó hangok hallatszanak.

Ezek az állítások tévesek voltak 2022-ben, és tévesek ma is. Mi nem engedhetjük, hogy ezek határozzák meg az Ukrajnával kapcsolatos politikánkat.

Sam Greene, a londoni King’s College Oroszország-szakértője így fogalmazott: 

Putyin tárgyalásokra szólíthat fel. Maga Putyin kijelentette: a lehető leggyorsabban véget akarnak vetni ennek a konfliktusnak. Amilyen gyorsan csak lehet, de az őfeltételeik szerint.

Mik az ő feltételei? Nácitlanítás és leszerelés, írja a cikk.

Vagyis a megadás. Ki gondolhatja most alig egy évvel az amerikai választások előtt, melyről Putyin úgy gondolhatja az ő ambícióinak fog kedvezni, hogy kompromisszumra törekedik? De Putyin téved, mint ahogy két évvel ezelőtt is tévedett, tette hozzá Borrell.

Alábecsülte az ukránok ellenállását. Tévedett Európa egységét illetően, és alábecsülte a transzatlanti kapcsolatok rugalmasságát. Így ahelyett, hogy az enyhülés politikája felé hajlanánk, emlékeznünk kell a tanulságokra, amelyeket azóta tanultunk. Meg kell kettőznünk erőfeszítéseinket azokon a területeken, ahol csak tudjuk, folytatta a politikus.

Az EU és tagállamai példátlan mértékű gazdasági, humanitárius és katonai támogatást nyújtottak Ukrajnának, beleértve a lőszert és fegyvereket is, közel harmincmilliárd euró értékben. Emellett közel negyvenezer ukrán katonát képeztek ki, e lépések pedig meggyengítették Oroszország haderejét, mondta el Josep Borrell.

A jövőben paradigmaváltásra van szükségünk: nem addig kell támogatni Ukrajnát, amíg szükséges, hanem bármi áron, hogy Ukrajna győzedelmeskedjen. Biztosítanunk kell Ukrajnának a területének felszabadításához szükséges eszközöket, beleértve a nagy hatótávolságú rakétákat és más modern fegyverrendszereket.

Ahogy Oroszország fokozza az Ukrajna elleni hadjáratát a polgári célpontok és az infrastruktúra ellen, a légvédelmi rakéták létfontosságúak az életek és az infrastruktúrák megmentéséhez, hangsúlyozta Josep Borrell.

 

A védelmi ipar reneszánsza

Ennek együtt kell járnia az európai védelmi ipar reneszánszával. Az ukrajnai háború megmutatta, hogy iparunk nincs kellőképpen felkészülve az előttünk álló kihívásokra. Az EU kiterjedt katonai iparának nagy része a meglévő készletekből származott. Ezeknek a készleteknek a feltöltése
és ezzel egyidejűleg Ukrajnának több fegyverrel és lőszerrel való ellátása komoly kihívást jelent a védelmi iparnak.

Annak ellenére, hogy az uniós szintű védelmi kiadások már negyven százalékkal emelkedtek a 2014-es történelmi mélyponthoz képest, még fokozni kell az erőfeszítéseket, hogy megnyerjük ezt a versenyt az idővel Putyin Oroszországával szemben, tette hozzá.

 

Ha Putyin fölénybe kerül, Európa biztonsága forog kockán

Ha Putyin stratégiája sikeresnek bizonyul, az Oroszországot és más autokráciákat is felbátorítana, hogy folytassák imperialista terveiket. Meg kell akadályozni, hogy létrejöjjön egy olyan világrend, amelyben a dzsungel törvénye érvényesül, és az erős államok visszaszorítják a gyengéket. Az Ukrajna elleni orosz agresszióval szembeni sikeres védelem tehát a legjobb garancia Európa biztonságára.

Csak egy olyan Oroszország a jó, amely megtanult a határain belül élni, zárta gondolatait Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

 

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozik a sajtó képviselőinek az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozója előtt 2024. január 22-én (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.