Több ezer dollár kenőpénzt fizetnek az embercsempészeknek a palesztinok

Az embercsempészek az egyiptomi hírszerzéssel összejátszva használják ki a háború adta lehetőségeket.

Forrás: The Guardian2024. 01. 10. 13:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gázai övezetet elhagyni vágyó palesztinok akár tízezer dolláros kenőpénzt is fizetnek a közvetítőknek, hogy segítsenek nekik Egyiptomon keresztül elhagyni a területet – derül ki a The Guardian cikkéből. 

Nagyon kevés palesztin tudta elhagyni a Gázai övezetet a rafahi határátkelőn keresztül, de azok, akik megpróbálnak felkerülni a napi listára, azt mondják, hogy hatalmas „koordinációs díjakat” kér tőlük egy olyan bróker- és futárhálózat, amely állítólag kapcsolatban áll az egyiptomi hírszerző szolgálatokkal.

Egy palesztin férfi az Egyesült Államokban elmondta, hogy három héttel ezelőtt kilencezer dollárt fizetett azért, hogy a felesége és a gyermekei felkerüljenek a listára. A család az október 7-i támadások óta iskolákban húzta meg magát. Az utazás napján közölték vele, hogy a gyermekei nem szerepelnek a listán, és további háromezer dollárt kell fizetnie. Azt mondta, hogy a brókerek a gázaiak vérével próbálnak kereskedni.

Ez nagyon elkeserítő és szomorú. Megpróbálják kihasználni a szenvedő embereket, akik ki akarnak jutni a gázai pokolból

– mondta. 

Az ENSZ szerint Gáza lakosságának 85 százaléka kényszerült a lakóhelyét elhagyni. A legtöbben a déli Rafah városába szorultak, mivel az izraeli légi és szárazföldi támadások kiszorítják őket a terület középső és északi részeiről. 

Egyiptom, a gázai tárgyalások egyik legfontosabb regionális szereplője régóta ellenzi a rafahi átkelő megnyitását, attól tartva, hogy emberek milliói menekülnének a szomszédos Sínai-félszigetre. Kairó szerint a beáramlás biztonsági fenyegetést jelentene. Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök azt is mondta, hogy a gázai menekültek tömeges beáramlása precedenst teremtene a palesztinok Ciszjordániából Jordániába történő kitelepítésére.

A rafahi határ körül évek óta működik egy kairói székhelyű, a palesztinokat a Gázai övezetből való távozásban segítő brókerhálózat. A háború kezdete óta azonban az árak megugrottak. A The Guardian több emberrel is beszélt, akiknek azt mondták, hogy fejenként öt- és tízezer dollár közötti összeget kell fizetniük, hogy elhagyhassák az övezetet, és néhányan tömegfinanszírozási kampányt indítottak, hogy összegyűjtsék a pénzt. Másoknak azt mondták, hogy hamarabb távozhatnak, ha többet fizetnek. A rafahi átkelőhelyről szóló híreket kínáló Facebook-oldalak tele vannak palesztinok bejegyzéseivel, akik segítséget kérnek, hogy felkerülhessenek a listára. A kifizetések készpénzben történnek, néha európai és amerikai közvetítőkön keresztül.

Belal Baroudnak, egy gázai amerikai állampolgárnak azt mondták, hogy 85 ezer dollárt kell összegyűjtenie ahhoz, hogy 11 családtagját, köztük öt három év alatti gyermekét kijuttassa a területről. 

Csak azért fontolgatom ezt a lehetőséget, mert az amerikai kormány nem válaszol nekem. Ha lenne reményem az apám ügyében, akkor nem tenném

– mondta Baroud, aki az elmúlt három hónapot azzal töltötte, hogy az amerikai külügyminisztérium munkacsoportjához fordult, hogy cukorbeteg apját vegyék fel a kilépési listára. 

Azért vagyok ebben a helyzetben, mert az USA nem akar segíteni a saját állampolgárain

– mondta.

Menekülő gyerekek Gázavárosban 2023. október 13-án. Fotó: EPA/Mohammed Saber

Mohannad Sabry, a Sínai-félsziget szakértője szerint az ügyeskedő brókerek a legkiszolgáltatottabb embereket veszik célba.

„Ha egy családnak van egy tagja, aki megsérült vagy beteg, így nem tudnak várni, azok a tökéletes áldozatok; belőlük bármilyen összeget kipréselhetnek, és a családnak kell előteremtenie a pénzt. Ez egy komplett zsarolás.”

Sabry úgy jellemezte az egyiptomi hatóságok nyilvános indoklását a határnyitás elmaradására: a helyszínen zajló korrupció fedezése. Sabry hozzátette: 

Ez nem alacsony szintű korrupció – ez államilag támogatott korrupció.

Egy Nagy-Britanniában élő palesztin, aki a családtagjait izraeli légicsapásokban vesztette el, azt mondta: „Az emberek mások nyomorúságán keresnek pénzt. Kétségbeesetten próbálnak kijutni, hogy megmentsék az életüket, és ahelyett, hogy segítenének, megpróbálnak pénzt keresni. Ha van mód arra, hogy kijuttassuk az embereket, akkor miért nem segítenek?” Nem mindenki hajlandó azonban fizetni, még akkor sem, ha megvannak a forrásai. „Minden pillanatban veszélyben van az életünk” – mondta egy palesztin Gázában, aki megpróbál kijutni a családjával. De hozzátette: „Egy fillér kenőpénzt sem fogok fizetni.”

 

Borítókép: Izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat palesztin menekülttáborban 2023. október 31-én (Fotó: MTI/AP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.