Az orosz–ukrán háború előtti utolsó napok

Amikor Oroszország hivatalosan is elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár régió függetlenségét, még szinte senki nem számított egy évekig húzódó háborúra.

2024. 02. 22. 4:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022. február 21-én, hétfőn Oroszország hivatalosan elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár régiót, a Donyecki Népköztársaságot és a Luhanszki Népköztársaságot, mint független államot, és csapatokat telepített Donbászba.

Nyugati országok vezetői elítélték a bejelentést, többen szankciókat sürgettek, a Donyecki Népköztársaságban azonban spontán tűzijátékkal üdvözölték a térség függetlenségének Oroszország általi elismerését. A város orosz, és oroszbarát lakói orosz zászlókat lengetve ünnepeltek, az orosz nemzeti himnusz kíséretében azt skandálták, hogy „Oroszország, Oroszország”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 22-ére virradó reggel videóüzenetben fordult az ukránokhoz, és kijelentette, hogy most „nincs ok a kaotikus cselekvésre, az álmatlan éjszakára”.

„Amint változást látunk a helyzetben, amint a kockázatok növekedését látjuk, mindazt tudatni fogjuk. Most nincs ok a kaotikus cselekvésre, mindent megteszünk, hogy ez a jövőben is így maradjon” – hangoztatta az államfő. Hangsúlyozta, hogy Kijev elkötelezett a helyzet békés, diplomáciai úton történő rendezése mellett. „Csakis ezt az utat követjük” – emelte ki.

Zelenszkij egyúttal leszögezte, hogy Ukrajna nem adja fel területeit. 

A saját földünkön vagyunk, nem félünk senkitől és semmitől, nem tartozunk senkinek semmivel, és nem is adunk senkinek semmit, és ebben biztosak vagyunk. Mert nem 2014 februárja van, hanem 2022 februárja. Más ország, más hadsereg, de ugyanaz a cél: a béke, Ukrajna békéje

– fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy 2014-ben csatolta el Oroszország Ukrajnától önhatalmúlag a Krím félszigetet, majd robbantotta ki a fegyveres konfliktust a Donyec-medencében. 

Zelenszkij videóüzenetében hangsúlyozta, hogy Ukrajna nemzetközileg elismert határai Oroszország lépései ellenére is változatlanok maradnak. Szavai szerint Ukrajna egyértelműen szuverenitása és területi integritása megsértésének minősíti Oroszország legutóbbi lépéseit. Kiemelte, hogy e döntések következményeiért minden felelősség Oroszország politikai vezetését terheli. „A megszállt donyecki és luhanszki régiók függetlenségének elismerése azt jelentheti, hogy Oroszország egyoldalúan kilép a minszki egyezményekből, és figyelmen kívül hagyja a normandiai keretek között hozott döntéseket” – szögezte le az elnök, hozzátéve, hogy ez aláássa a béketörekvéseket és lerombolja a tárgyalási formátumokat.

Február 22-én kedden az orosz törvényhozás alsó- és felsőháza is egyhangúlag jóváhagyta a megállapodásokat arról, hogy 

Oroszország megvédi Ukrajna szakadár területeit, amelyek függetlenségét hétfőn elismerte.

Ez azt jelentette, hogy a megállapodások lehetővé tették Oroszország számára, hogy katonai bázisokat létesítsen a szakadár köztársaságokban, oda csapatokat vezényeljen, közös védelmi állásokat vegyen fel, és erősítse a gazdasági integrációt.

Az orosz külügyminisztérium ekkor azt is bejelentette, hogy a lehető legrövidebb időn belül evakuálni fogja a kijevi orosz nagykövetség személyzetét, és azt is közölték, hogy kedden diplomáciai kapcsolatokat létesített a hétfőn függetlennek elismert entitásokkal.

Vlagyimir Putyin kedden csalódottságát fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török elnöknek amiatt, hogy szerinte az Egyesült Államok és a Washington vezette NATO katonai szövetség megpróbálja figyelmen kívül hagyni Oroszország jogos biztonsági követeléseit – közölte akkor a Kreml. Mint írták, a Putyin és Erdogan közötti telefonbeszélgetésen az is elhangozott, hogy Moszkva azért ismerte el a két kelet-ukrajnai szakadár régió függetlenségét, mivel szerinte Kijev elutasította a minszki békemegállapodást, a donbászi konfliktus lezárását célzó 2015-ös megállapodást.

Február 23-án, szerdán Ukrajna már elkezdett a hadiállapotra berendezkedni, szükségállapotot hirdettek és behívták a tartalékosokat a hadseregbe. 

Ekkor még nem lehetett egyértelműen tudni, hogy az orosz hadsereg úgy nevezett békefenntartói bevonultak-e a Donyecki, illetve a Luhanszki Népköztársaság területére. 

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a szervezet közgyűlésén pedig kijelentette, hogy a világ „a veszély pillanatával néz szembe” az orosz–ukrán válság miatt.

Ha az ukrajnai konfliktus kiterjed, a világ olyan mértékű és súlyú szükséget tapasztalhat, amilyenre hosszú évek óta nem volt példa 

– figyelmeztetett. 

Volodimir Zelenszkij késő esti beszédében azt közölte, nem sikerült tárgyalnia Vlagyimir Putyinnal. „Telefonbeszélgetést kezdeményeztem az orosz szövetségi elnökkel. Eredmény: csend” – fogalmazott, és elmondta: Oroszországnak csaknem kétszázezer katonája és több ezer harci járműve van Ukrajna határainál.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Ukrajna meg fogja védeni saját magát, ha Moszkva támadást indít. 

Szintén szerdán Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt jelentette be, hogy az EU rendkívüli csúcstalálkozót tart csütörtök este Brüsszelben, hogy megvitassák Oroszország Ukrajna elleni „agresszív lépéseit”. Ekkor még nem tudták, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök már csütörtök reggel bejelenti, hogy „különleges katonai hadműveletet” részeként megtámadja Ukrajnát. 

Borítókép: Orosz zászlókkal és tűzijátékkal ünnepelnek emberek Donyeck belvárosában 2022. február 21-én, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület függetlenségének elismeréséről szóló dokumentumot (Fotó: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.