Az ukrán erők világszerte vadásznak az orosz zsoldosokra + videó

A volt Wagner-csoport afrikai orosz jelenléte elleni támadás a Kreml egyik fájó pontja lehet. Kijev szerint az Oroszország elleni külföldi akcióik „a nemzetközi jog keretein belül” zajlanak.

Forrás: Politico2024. 02. 29. 9:45
null
Moszkva, 2023. augusztus 28. Gyászoló a légiszerencsétlenségben elhunyt Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának rögtönzött emlékhelyén, a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében 2023. augusztus 28-án. A Prigozsint és Dmitrij Wagner Utkint, a zsoldoscsoport parancsnokát szállító magánrepülõgép augusztus 23-án zuhant le a Tver megyei Kuzsenkino községnél. A Moszkvából Szentpétervárra tartó gépen háromfõs személyzet és hét utas tartózkodott, a balesetet senki sem élte túl. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán különleges szolgálatok külföldön vadásznak az oroszokra – mondta Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés (GUR) egyik tisztviselője, írta meg a Politico

„Az ukrán hírszerzésnek mindenütt jelen kell lennie, ahol szükség van az ellenség megsemmisítésére, amely teljes körű háborút folytat Ukrajna ellen. Mindenhol jelen vagyunk, ahol csak lehet gyengíteni Oroszország érdekeit” – mondta Juszov Kijevben.

„Ami Szudánt illeti… Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom” – tette hozzá mosolyogva. A hónap elején a Kyiv Post közzétett egy videót, amelyen az ukrán különleges erők Szudánban elfogott oroszul beszélő harcosokat kérdeztek ki, akik azt állították, hogy a Wagner-csoport zsoldosaihoz tartoznak. A videón egy oroszul beszélő ukrán katona, akit a GUR a „Timur” hívójelével azonosított, megkérdezi az egyik foglyot, hogy honnan származik és miért jött Szudánba.

„A Wagner katonai magáncégtől vagyunk. Azért jöttünk ide, hogy megdöntsük a helyi kormányt” – válaszol oroszul a harcos.

A zsoldos hozzátette, hogy Szudánban száz Wagner-harcos van, és hogy a szomszédos Közép-afrikai Köztársaságban állomásoznak. Novemberben a Kyiv Post két olyan videót szerzett meg, amelyeken állítólag az ukrán különleges erők operátorai orosz zsoldosokra vadásznak Szudánban.

Oroszország katonai jelenléte Afrikában jelentős, amelyet kezdetben a Wagner-csoport zsoldosai vezettek, de ma már Afrika Hadtestnek hívják, és amelyet az orosz védelmi minisztérium alakított. A varsói székhelyű Keleti Tanulmányok Központjának jelentése szerint az afrikai Száhel-övezetben, Burkina Fasóban valamint Líbiában is jelen vannak. 

„A katonai junták, amelyek az elmúlt években a Száhel-övezet számos országában átvették a hatalmat, Oroszországot védelmezőnek tekintik mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren, és szívesen együttműködnek vele a védelem területén” – áll a jelentésben.

Ezáltal az afrikai orosz jelenlét elleni támadás a Kreml külföldi hatósugara elleni küzdelem egyik módja, írja a Politico.

Wagner-harcosok (Fotó: AFP/Roman Romokhov)

 

Az afrikai kontinens területén működő, úgynevezett katonai vállalatok orosz terrorista hálózata továbbra is dolgozik, illegális tevékenységet folytat, és támogatja a helyi terrorista csoportokat

– mondta Juszov.

Hozzátette: „Minden, amit Ukrajna külföldön tesz, a nemzetközi jog keretein belül, a helyi kormányokkal és nemzetközi partnereinkkel együttműködve történik.”

Az ukrán különleges szolgálatok, mint a GUR és az SZBU hírszerző ügynökség, aktív szerepet játszanak a nem hagyományos hadviselésben, és ott ütik Oroszországot, ahol a legjobban fáj – mondta vasárnap Vaszil Maljuk, az SZBU vezetője. 

Kijev az egyik ilyen fájdalmas pontnak Afrikát tekinti. Szeptemberben a CNN arról számolt be, hogy valószínűleg a Ukrán Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatósága áll a Wagner által támogatott szudáni erők elleni csapások mögött, amelyek 2023 áprilisában puccsot indítottak. A Wagnert az ukrán erők megtépázták a Bahmut ellenőrzéséért vívott csatában – ami arra késztette vezetőjét, Jevgenyij Prigozsint, hogy tavaly júniusban elindítsa meghiúsult hadjáratát Moszkva felé.

Sok Wagner-zsoldost küldtek Afrikába a Bahmutért vívott csata után, és maga Prigozsin is felbukkant ott, mielőtt egy repülőgép-szerencsétlenségben meghalt, amelyért széles körben az orosz kormányt okolták.

Borítókép: Gyászoló a légiszerencsétlenségben elhunyt Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának rögtönzött emlékhelyén, a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében 2023. augusztus 28-án (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.