Következő mérkőzések
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc

Komoly veszélyeket okozhatott volna, lemondták a holokauszt-emléknapra tervezett programot

A svéd város egyes lakosait feldühíthette volna a holokausztmegemlékezés, nem vállalta a kockázatot az önkormányzat.

2024. 02. 03. 18:21
Dávid csillag, zsidó, szimbólum, jewish (Forrás: Pexels)
Dávid csillag, zsidó, szimbólum, jewish (Forrás: Pexels) Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan megütköztek azon, hogy a svédországi Höganas önkormányzata idén úgy döntött, hogy lemondják a holokauszt nemzetközi emléknapjára tervezett programokat. Az önkormányzat magyarázatán azonban még többen megdöbbentek. 

Az ENSZ 2005-ben nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává január 27-ét, az auschwitzi haláltábor felszabadításának napját. Az emléknapon minden évben Svédország-szerte tartanak programokat, fáklyás felvonulásokkal, gyertyagyújtással, kiállításokkal emlékeznek meg az áldozatokról, írja a Samnytt svéd hírportál. 

Idén azonban Höganas önkormányzata úgy döntött, hogy lemondja az erre a napra tervezett rendezvényeket, mert nem akarta, hogy úgy tűnjön, állást foglalnnak az Izrael és a Hamász között zajló háborúban.  

A folyamatban lévő konfliktus miatt ez úgy is felfogható, hogy az önkormányzat állást foglal vagy oldalt választ

indokolta a döntést Anneli Sjöborg igazgatási vezető a Dagen című lapban.

A Samnytt arra is felhívja a figyelmet, hogy a városnak sok közel-keleti, muszlim lakosa van, a döntés mögött az erőszaktól és a terrorveszélytől való félelem is állt. Anneli Sjöborg is úgy fogalmazott: „Nem akarunk hat-tíz biztonsági őrt a rendezvényeinken.”

A rendőrség megítélése szerint ugyanis ennyi biztonsági emberre lett volna szükség ahhoz, hogy a résztvevőket és a látogatókat megvédjék a muszlim erőszaktól, ha az önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan a holokauszt emléknapján különböző rendezvényeket szervezett volna.

Hozzáteszik, félő, hogy az önkormányzat politikusait és tisztségviselőit fenyegető veszély később is tovább növekedett volna.

Péter Kovács, az önkormányzat egyik vezető tisztségviselője úgy nyilatkozott, hogy nem szabad „előnyben részesíteni” egyik háborús felet sem. Sem a demokratikus Izraelt, sem a Hamász terrorszervezetet. Mint mondta, „fennállhat a veszélye annak, hogy az ilyen jellegű megemlékezéseket úgy értelmezik, hogy valakit előnyben részesítünk a jelenlegi izraeli-palesztin konfliktusban”, és kiemelte:

Biztonsági kockázatokkal jár, ha egyesek azt gondolják, hogy Izrael pártjára állt a város.

„A rendőrség is felhívta rá a figyelmünket, hogy most teljesen más biztonsági helyzetben vagyunk. Új világban élünk, új fenyegetésekkel kell szembenéznünk. El kell kezdenünk gondolkodni azon, hogyan alkalmazkodjunk ehhez” – fogalmazott. 

Kovács szerint túl drága lenne biztonsági őröket felvenni, hogy megvédjék az önkormányzat politikusait, a köztisztviselőket és a lakosokat a városban élő bevándorló, Hamász-szimpatizánsok miatti fenyegetettségtől. 

Mint mondta, nem gondolja, hogy a holokauszt emléknapját össze kellene kötni azzal, ami jelenleg a Közel-Keleten történik, de úgy véli, hogy bizonyos csoportokkal nehéz kommunikálni.

„Megértem, hogy lehetnek olyan emberek, különösen palesztinok, akik ezt így érzékelhetik. A jelenlegi körülmények között alkalmazkodnunk kell a világhelyzethez, és óvatosnak kell lennünk” – fogalmazott, és hozzátette, ez akár évekig is így lehet. 

Az elmúlt hónapokban a svédországi Korán-égetések célponttá tették az országot és a svédeket az iszlám szélsőségesek számára. 

Miután szeptemberben az al-Kaida nyíltan megfenyegette a svédeket, a hatóságok az ötfokozatú skálán négyesre emelték a terrorkészültséget az országban, októberben mégis tragédia történt. Brüsszelben két svéd futballszurkolót ölt meg egy tunéziai illegális bevándorló. 

A Hamász Izrael elleni támadása és a háború kitörése pedig tovább növelte a feszültséget az országban – ahogy Európa más országaiban is. Egy alkalommal palesztinpárti tüntetők még a miniszterelnököt is elhallgattatták

Egy rendezvényen még novemberben a jelenlévők közül többen számonkérték a miniszterelnököt, miért nem ítéli el Izraelt, majd egyre agresszívabban léptek fel, durván becsmérelték Kristerssont és a svéd kormányt, valamint antiszemita kijelentéseket tettek. Többek között azt skandálták, vér tapad a miniszterelnök kezéhez, illetve hogy tömeggyilkos.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.