Összefognak az európai jobboldali erők

Új, erős szövetség formálódhat a német és a francia jobboldali erőkből, az Alternatíva Németországért (AfD) párt vezetője és a francia Nemzeti Tömörülés párt vezetői találkoztak egymással.

Forrás: V4NA2024. 02. 21. 20:51
null
President of French far-right Rassemblement National (RN) group at the National Assembly Marine Le Pen delivers a speech following the French prime minister's government statement of general policy before the National Assembly, French Parliament's lower house, in Paris on January 30, 2024. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP) Fotó: AFP/EMMANUEL DUNAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alice Weidel, az Alternatíva Németországért (AfD) vezetője örömét fejezte ki a Nemzeti Tömörülés francia párt vezetőségével folytatott csúcsértekezlet eredményeivel kapcsolatban.

A Marine Le Pen frakcióvezetővel és Jordan Bardella pártelnökkel folytatott megbeszélés nagyon fontos és jelentős volt a közös együttműködésünk és a közelgő európai parlamenti választások tekintetében

– mondta Weidel a Junge Freiheit című német lapnak. 

A közösségi oldalán pedig azt írta: „Számos politikai kérdést megvitattunk, és megállapítottuk, hogy napjaink fő problémáira ugyanazokat a megoldásokat keressük” – idézi a V4NA hírügynökség.

A megbeszélésen a Correctiv nevű kormánypárti hálózat állítólagos leleplezései is szóba kerültek.

A beszélgetés során rámutattam az AfD elleni jelenlegi kampányra, amelyet a Correctiv által kitalált történet óta folytatnak az AfD ellen. Ez a dezinformáció és rágalmazás elleni küzdelem csak még közelebb hozza egymáshoz az Alternatíva Németországért pártot és a Nemzeti Tömörülést

– hangsúlyozta az AfD vezetője. A két politikus megállapodott abban, hogy a jövőben rendszeresen információt cserélnek és szoros kapcsolatban maradnak.

A két párt azonban nem mindenben áll ugyanazon azon állásponton. Le Pen pártja nem támogatja a visszavándorlási politikát, amelyet az AfD szorgalmaz. Le Pen ugyanakkor akkor azt is megjegyezte, hogy nem ő személyesen dönt az együttműködésről az Európai Parlamentben. Ráadásul a pártok nem a pontos pártprogramok mentén tájékozódnak, hanem közösen próbálják erősíteni a tagállamok nemzeti szuverenitását az Európai Unióval szemben. Az Európai Parlamentben mindkét párt ugyanabban a pártcsaládban foglal helyet.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, a francia Nemzeti Tömörülés párt nagyarányú győzelemre készül a közelgő európai választásokon – és Marine Le Pen pártján belül a tisztségviselők stratégiát készítenek arról, hogy miként hozhatják ki a legtöbbet új erejükből Brüsszelben. 

Ma két egymásnak ellentmondó, Európáról alkotott elképzelés létezik. Az első egy föderatív Európa, amely monopolizálni kívánja a nemzetek szuverenitását. És az általam megvédett Európa, amely a szabad és szuverén nemzetek Európája

– fogalmazott a minap Le Pen egy televíziós műsorban.

A Politico szerint a párt jelenleg az első helyen áll a francia közvélemény-kutatásokban, és az Identitás és Demokrácia (ID) nevű pártcsalád frakciója az előrejelzések szerint 87 mandátumot szerezhet a júniusi uniós választáson. Ez 28-cal több lenne, mint amennyivel jelenleg rendelkeznek.

Ezzel az ID a harmadik legnagyobb frakció lenne az Európai Parlamentben, a jobbközép Európai Néppárt (EPP, 172 mandátum) ,valamint a Szocialisták és Demokraták (S&D, 139 mandátum) mögött. Az ID ugyanakkor megelőzné a Renew frakciót, amely most 85 mandátummal rendelkezik, és amely Emmanuel Macron francia elnök Reneszánsz pártjának képviselőit is magában foglalja.

Szakértők szerint a várt eredmény nem biztos, hogy elegendő lesz az ID-nek ahhoz, hogy felborítsa a jelenlegi erőviszonyokat Brüsszelben, amelyet az EPP, a szocialisták és a Renew alkot, de mindenképp elég lehet arra, hogy megakadályozzák jó néhány állásfoglalás vagy jogszabály elfogadását.

Az EP-képviselő Jordan Bardella – aki a Nemzet Tömörülés listáját vezeti a választásokon – januárban fogadkozott, hogy blokkoló kisebbséggé válik a parlamentben, míg Le Pen tíz nappal később újságíróknak azt mondta, hogy pártja többséget fog keresni más pártokkal való szövetségek révén, hogy blokkolja az egyes törvényjavaslatokat.

A párt stratégái elsősorban a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsaláddal való szövetségkötést tartják szem előtt. Ez utóbbiban Giorgia Meloni olasz kormányfő pártjának európai parlamenti képviselői is helyet kaptak, míg az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz a csatlakozását fontolgatja. De szó van arról is, hogy a Nemzeti Tömörülés egyesíti erőit a Néppárttal, amelynek közelmúltbeli ellenállása az Európai Unió egyes, a zöldátállást érintő politikáival szemben egybecseng a saját álláspontjukkal.

Eközben egy meglehetősen ismerős nevet küld a brüsszeli csatatérre Marine Le Pen.  Az európai határvédelmi ügynökség, a Frontex egykori vezetője, Fabrice Leggeri ugyanis a Nemzeti Tömörülés színeiben indul az európai parlamenti választásokon.

Jelöltségének bejelentésekor a migrációt helyezte előtérbe, mondván, megválasztása esetén szigorúbb uniós bevándorlási szabályokért fog küzdeni. Leggeri 2022-ben mondott le a Frontex vezetői tisztségéről, miután súlyos vádak érték őt és munkatársait az Európai Unióba igyekvő migránsokkal való bánásmód miatt.

A szövetségek keresésének stratégiája azt is lehetővé tenné, hogy a Nemzeti Tömörülés megőrizzen bizonyos kapcsolatokat a német jobboldali Alternatíva Németországért párttal, amelytől Marine Le Pen a közelmúltban igyekezett elhatárolódni. Még ha az AfD ki is lépne az ID-ből, ahogyan azt az utóbbi időben belengették, egyes jogszabályokban egyesíthetné erőit a Nemzeti Tömörüléssel.

Borítókép: Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés jobboldali párt frakcióvezetője (Fotó: AFP/Emmanuel Dunand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.