A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Scholz hadüzenetet küldött Putyinnak? + videó

Az Ukrajna elleni orosz támadás második évfordulóján Olaf Scholz kancellár az elrettentés politikájához való visszatérésre szólított fel.

2024. 02. 24. 12:59
SCHOLZ, Olaf
Cottbus, 2024. január 11. Olaf Scholz német kancellár a német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn új, nagy sebességû ICE-vonatokat elõállító gyárának avatóünnepségén Cottbusban 2024. január 11-én. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szövetségeseinkkel együtt olyan erősnek kell lennünk, hogy senki ne merjen megtámadni minket − mondta Scholz szombati videóüzenetében, amelyben a védelmi képességek további erősítésének fontosságát is kiemelte.

A videóban a német kancellár további támogatásról biztosította Ukrajnát. 

Támogatjuk Ukrajnát önvédelmében – ameddig szükséges

– hangsúlyozta Scholz anélkül, hogy további részletekbe bocsátkozott volna.

Oroszország a nemzetközi jogot sértő háborújával nemcsak Ukrajnát támadja, de lerombolja az európai békerendet is. Ez magában foglalja azt az elvet is, hogy a határokat nem lehet erőszakkal megváltoztatni – folytatta. 

Németországnak és Európának azonban többet kell tennie azért, hogy hatékonyan tudjunk védekezni

– hangsúlyozta a kancellár. 

Az elrettentés vagy a védelmi készültség olyan szavak, amiket olyan régóta nem használtunk Németországban, hogy szinte feledésbe is merültek. De most visszatértek azért, hogy egy nagyon fontos feladatot véghezvigyenek, méghozzá azt, hogy megvédjék az európai békét

− emelte ki.

Biztonság nélkül nincs semmi. Biztonság nélkül nincs szabadság, nincs demokrácia és nincsenek emberi jogok sem – szögezte le Scholz. Ennek a biztonságnak a legjobb garanciája továbbra is a NATO, az Atlanti-óceán mindkét oldalán.

 

Fejleszteni a haderőt

A német kancellár beismerte, hogy a Bundeswehrt, azaz a német hadsereget hosszú évek óta elhanyagolták. Ennek most vége – utalt a sokat emlegetett fordulópontra. Idén évtizedek óta először Németország gazdasági teljesítményének két százalékát fekteti a védelemre. És ez így is marad a következő években, évtizedekben – húzta alá.

A Bundeswehr 100 milliárd eurós külön alapjából 80 milliárd eurót már konkrétan elterveztek, azokból új helikoptereket és vadászrepülőket vásárolnak. A haditengerészet új hajókat és tengeralattjárókat kap, a hadsereg páncélozott személyszállítóit pedig modernizálják. Ezzel párhuzamosan pedig a rakéták és drónok elleni légvédelmet is bővítik.

„Európai szomszédainkkal együtt felállítunk egy európai védőernyőt a levegőből érkező támadások kivédésére – mondta. „Mindez sok pénzt követel majd tőlünk is” – ismerte el Scholz. Mindazonáltal ez a „helyes út, amin együtt járunk”.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár a német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn új, nagy sebességű ICE-vonatokat előállító gyárának avatóünnepségén Cottbusban 2024. január 11-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.