Ukrajna felforgatását tűzte ki célul Soros György

Már a 2014-es „Majdan-forradalom” idején azon munkálkodott Soros György, hogy felforgassa Ukrajnát – a művelethez szövetségesre is lelt, Wesley Clark amerikai tábornok személyében. A begyakorolt liberális forgatókönyv figyelmeztetés az Action for Democracy magyarországi céljait illetően is, főleg, hogy a háborúpárti Clark a magyarországi ellenzék tanácsadója volt.

Forrás: Mandiner2024. 02. 07. 6:53
null
SWITZERLAND-ECONOMY-DIPLOMACY-BANKING-DAVOS Fotó: FABRICE COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros György nemcsak az utóbbi időben – mint például a 2022-es magyarországi választások során –, hanem korábban is sorra avatkozott be az európai országok belpolitikáiba, így történt ez Ukrajnában is 2014-ben – számolt be a Mandiner. A lap kiemelte, az üzletember és az Action for Democracy (A4D) egyik prominense már egy évtizede együtt dolgoztak Ukrajnának a globális liberális érdekek szolgálatába állításán.

 

Az üggyel kapcsolatban az X-oldalon szivárgott ki egy videófelvétel, melyen Wesley Clark volt amerikai tábornok és NATO-főparancsnok azt mondja a magyar származású amerikai spekulánssal való együttműködéséről:

Amikor 2014-ben Ukrajnában dolgoztam, George-dzsal csináltam. A Nemzetközi Válságcsoport kuratóriumában voltam akkor. Ezért is ismerek sok európait. És George finanszírozta a Nyílt Társadalom Intézetet Ukrajnában.


Soros a háború mellett tette le voksát

Miután 2022 februárjában kirobbant az ukrajnai háború, Soros György arról beszélt, az orosz invázió – amelyben pedig minden bizonnyal szerepet játszott Kijev nyugati felfegyverzése az úgynevezett minszki egyezmény megkerülésével – a harmadik világháború kezdete lehet. A legjobb és talán egyedüli módja civilizációnk megőrzésének, ha minél előbb legyőzzük Putyint.

A Mandiner kiemelte, ez a háborúpárti álláspont köszön vissza Clark szavaiban is, akit pedig Márki-Zay Péter maga említett egyik fő konzulenseként.

„Én abszolút nem vagyok szakértője a kérdésnek, éppen ezért más, olyan szakértőkkel konzultálok erről, mint például Wesley Clark volt amerikai négycsillagos tábornokkal” – mondta az ellenzék 2022-es miniszterelnök-jelöltje az InfoRádióban. Clark a videófelvételen még arról is beszélt, Ukrajna nyugati felfegyverzése nyomán Kijev még a 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet is „feltétlenül visszaszerezheti” az oroszoktól, ám hozzátette: Ukrajnának ehhez támadóképességekre van szüksége.

Számos elemző elképzelhetetlennek tartja a Nyugat aktív fegyveres beavatkozását, éppen annak a harmadik világháborúnak a kitörése nélkül, amellyel Soros riogatott.

 

Ugyanazok a Soros-módszerek Ukrajnában, Magyarországon és Lengyelországban

Sajtóbeszámolók szerint Soros már 1989-ben, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtt megvetette lábát Ukrajnában. Módszerei ugyanazok, mint hazánkban vagy Lengyelországban is: a politikai befolyásolás a globális érdekcsoportoknak megfelelő, a liberális elveket követő irányban. A hívószavak is ugyanazok, mint ma – ahogy kiderült – az általa támogatott Action for Democracy esetében is: civil társadalom, jogállamiság, független média.

Ezért a spekuláns pusztán a „civil társadalomra” százmillió dollárt költött Ukrajnában, de arra is késznek mondta magát, hogy egymilliárdot is befektessen az országban

– írta a Mandiner.

A lap azt is kiemelte, Porosenko pedig éppen azután került hatalomra, hogy 2014-ben a Soros-hálózat hathatós közreműködésével megbuktatták Viktor Janukovicsot, Ukrajna oroszbarát elnökét. Janukovics távozásához a véres forradalomba torkollott kijevi, Majdan téri események vezettek, amelyekben Soros ukrajnai alapítványa, a Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány is aktívan részt vett. Az új vezetésbe pedig már könnyedén beszivárogtak Soros megbízható emberei, hogy az érdekeit érvényesítsék. A módszer tehát ugyanaz volt: a Soros György bőkezű pénzügyi támogatását élvező szervezetek évtizedeken keresztül építkeztek Ukrajnában, egyre nagyobb befolyást szerezve, majd a békés diáktüntetésnek induló Majdan téri eseményekben is szerepet vállaltak – írta a V4NA hírügynökség.

Mindez arra vonatkozóan is súlyos kérdéseket vet fel, mi is az A4D célja Magyarországon, ahol a titkosszolgálatok már így is nemzetbiztonsági kockázatnak nevezték a tevékenységét. 

 

Megkérdőjelezik Soros függetlenségét

A Nemzetközi Válságcsoport (ICC) – amelyet Clark a videóban említ, és amelynek a kuratóriumi tagjaként dolgozott Ukrajnában – globális háttérhatalmi szervezet. Vezetőségében ma Soros György mellett a 94 éves spekuláns fia, Alex Soros is helyet foglal, aki tavaly átvette a családi alapítványbirodalom vezetését. Az ICC nemzetközi konfliktusok „rendezésében” vállal szerepet, hogy azokat a liberális világrendnek megfelelő irányba terelje. Megfigyelők – így egy svéd békekutató intézet – ezért megkérdőjelezik az általa vallott „függetlenséget”, mégpedig épp az olyan emberek részvételére hivatkozva, mint Soros és Clark.

Borítókép: Soros György magyar származású amerikai üzletember (Fotó: AFP/Fabrice Coffrini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.