Washington őt támogatja, hogy a NATO következő főtitkára legyen

Az Egyesült Államok támogatja, hogy Mark Rutte leköszönő holland kormányfő váltsa Jens Stoltenberget a NATO főtitkári tisztségében – közölte csütörtökön John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora.

Forrás: MTI2024. 02. 23. 6:44
RUTTE, Mark
Brüsszel, 2024. február 1. Mark Rutte leköszönõ holland miniszterelnök érkezik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2024. február 1-jén. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO jelenlegi főtitkára, a norvég Jens Stoltenberg 2024 októberéig tölti be a tisztséget, miután 2023 nyarán további egy évvel meghosszabbították a megbízatását. Az idén 65 éves egykori norvég miniszterelnök 2014. október 1. óta a NATO főtitkára.

 

Stoltenberg utódjának többek között olyan kihívásokkal kell megbirkóznia, mint a NATO-tagállamok Ukrajnának nyújtott támogatásának fenntartása, ügyelve arra, hogy a katonai szövetség ne sodródjon bele közvetlenül a konfliktusba.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a Washington által támogatott Mark Rutte a miniszterelnöksége alatt egyáltalán nem fogta magát vissza, ha Magyarországról volt szó: a liberális politikus korábban olyan kijelentéseket tett, hogy hazánknak nincs keresnivalója az EU-ban.

Kirby beszélt arról is, hogy Irán jelentős mennyiségű drónt, irányított bombát és tüzérségi lőszert szállít Oroszországnak. Ugyanakkor − mint mondta − Washingtonnak még meg kell állapítania, hogy Teherán ballisztikus rakétákat is átadott-e.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora egyben közölte, hogy a napokban újabb szankciókat vetnek ki Iránra, illetve gyors és kemény választ ígért, amennyiben Teherán ballisztikus rakétákat is elad Moszkvának.

Kirby a gázai övezeti háború kapcsán szót ejtett arról is, hogy Brett McGurk, az amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója építő jellegű megbeszéléseket folytatott Izraelben és Egyiptomban. Hangsúlyozta: Washington továbbra is elkötelezett egy megállapodás mellett, amelyben a palesztin szélsőségesek elengednék túszaikat a harctevékenységek megszakításáért cserébe.

 

Borítókép: Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.