Carles Puigdemont is indulhat a katalóniai választásokon

A Katalónia függetlenségét alkotmányellenesen kikiáltó politikus 2017 óta Brüsszelben bujkál. A múlt héten elfogadott amnesztiatörvény révén azonban nemcsak visszatérhet Spanyolországba, de indulhat a katalán elnöki székért is.

2024. 03. 18. 12:08
PUIGDEMONT, Carles
Strasbourg, 2023. december 13. Carles Puigdemont korábbi katalán elnök felszólal az Európai Tanács spanyol elnökségérõl tartott vitán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2023. december 13-án. Az uniós törvényhozás az EU-tagállamok december 14-én kezdõdõ kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóját készíti elõ. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön jelenti be Carles Puigdemont, hogy indul a katalóniai előrehozott választásokon. A politikus 2017-ben menekült el Spanyolországból, miután regionális elnökként, egyoldalúan és alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét. Azóta Brüsszelben bujkál a spanyol hatóságok elől, viszont a múlt héten elfogadott amnesztiatörvény értelmében rövidesen büntetlenül hazatérhet és folytathatja politikai pályafutását. Ráadásul nem is akárhogy. 

Pere Aragonés katalán elnök múlt héten bejelentette, hogy május 12-én előre hozott választásokat tartanak Katalóniában, miután a régió parlamentje visszautasította az idei évi költségvetést. Puigdemont pedig úgy tűnik, kihasználja a kínálkozó lehetőséget és pártja, a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) színeiben ismét indul az elnöki pozícióért. Sajtóinformációk szerint döntését ezen a héten csütörtökön, egy franciaországi rendezvényen fogja bejelenteni. 

A Junts úgy számol, hogy Puigdemont legkésőbb júniusban térhet vissza Spanyolországba, ugyanis az amnesztiatörvény végleges elfogadását a jobboldali vezetésű felsőház még lassítani fogja, de erre a jelenleg érvényes törvények értelmében legfeljebb május végéig lesz lehetősége, utána a törvény változtatás nélkül hatályba fog lépni. 

Az amnesztiatörvényt a katalán szeparatista pártok erőszakolták ki Pedro Sánchez szocialista kormányfőből tavaly ősszel.

Enélkül nem segítettek volna neki megtartani a miniszterelnöki széket és pártjának vállalnia kellett volna az új választások kiírását. Mivel azonban Sánchez már a tavaly nyári előre hozott választásokon is óriási vereséget szenvedett el a jobboldali Néppárttal (PP) szemben, mindent megtett annak érdekében, hogy megtartsa hatalmát. Baszk és katalán szövetségesei segítségével először blokkolta a a néppárti kormányalakítást, majd szélsőséges paktumok megkötése révén megalakította kormányát, mely rendkívül ingatag lábakon áll, ugyanis a nacionalista kis pártok igényeinek rendszeres kielégítése nélkül képtelen törvényeket hozni a jelenlegi ciklusban.

Az amnesztiatörvény ellen heteken át tízezrek tüntettek Spanyolországban, mivel sokak szerint alkotmányellenes, egyenlőtlenséget teremt az állampolgárok között és a jogállamiságot is sérti, mivel figyelmen kívül hagyja a bíróságok munkáját. A kegyelmi intézkedést 2011 novemberéig visszamenőleg az összes katalán függetlenségi mozgalomban résztvevő politikus meg fogja kapni, köztük azok is, akiket közpénzek elsikkasztása és kisebb terrorcselekmények miatt vizsgál a bíróság.

Borítókép: Carles Puigdemont korábbi katalán elnök (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.