Így működnek a szankciók: rekordalacsony az orosz munkanélküliség

Rekordalacsony szinten az orosz munkanélküliség.

2024. 03. 15. 8:14
CHINA-CHONGQING-FULING SHALE GAS FIELD-PRODUCTION (CN)
(230923) -- CHONGQING, Sept. 23, 2023 (Xinhua) -- Technicians check equipment at a gas gathering and transmission station of the Fuling shale gas field in Fuling, southwest China's Chongqing, Sept. 21, 2023. The Fuling shale gas field in Chongqing has produced over 60 billion cubic meters of natural gas, according to Sinopec, its developer and China's largest oil refiner. The gas field, which began commercial development in 2014, brings green and clean energy to more than 70 cities along the Yangtze River Economic Belt. (Xinhua/Wang Quanchao) (Photo by Wang Quanchao / XINHUA / Xinhua via AFP) Fotó: Xinhua via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Putyin a háború elejétől azt hangoztatta, hogy Oroszországot nem törik meg a szankciók – emlékeztet a Bloomberg. Az orosz elnök akkor még úgy gondolta, hogy ezek az intézkedések a munkanélküliség növekedését hozhatják. A lap hozzáteszi, hogy Vlagyimir Putyin nem volt elég optimista.

A munkanélküliség azóta szinte folyamatosan csökken, és most, az e heti elnökválasztás előestéjén rekordalacsony szinten mozog, mivel a katonai erőfeszítések által megrongált gazdaság munkaerő után kutat

– jegyzi meg a Bloomberg.

Miközben Oroszország alkalmazkodott ahhoz a szorult helyzethez, amely – papíron – a világ legtöbb szankcióval sújtott országává tette, a nyugati kormányok büntetéseinek csepegtetése azt jelentette, hogy a gazdaságnak elég ideje volt védettséget szerezni, miközben rekordösszegű bevételt zsebelt be az invázió által kiváltott nyersanyagár-emelkedésből

– teszi hozzá.

Oroszország  az importjának mintegy hetven százalékát Kínából, Törökországból és néhány volt szovjet államból szerzi be, ami körülbelül kétszerese a konfliktus előtti aránynak – hívja fel a figyelmet a lap. 

Az agresszor ország gazdasága tavaly 3,6 százalékkal bővült a háború előttihez képest, és 2024-ben is hasonló növekedésre számíthat.

Az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségének jelentése szerint Oroszországnak sikerült növelni a szénhidrogéntermékek értékesítéséből származó bevételeit az elmúlt két évben. Bár az európai országokba csökkentek a szállítások, ugyanakkor például Törökországba, Kínába, Indiába megnövekedett a kereslet. Tegyük hozzá, hogy az ezek egy része végül Európába érkezik, indiai, török termékként. Ahogy korábban megírtuk, Németország továbbra is vásárol például orosz gázt, csak éppen átcímkézve, kicsit megutaztatva, Hollandián és Belgiumon keresztül érkeztetve.

Arról nem is beszélve, hogy például Oroszország vált tavaly az Egyesült Államok első számú uránbeszállítójává. Szakértők úgy számolnak, hogy évi egymilliárd dollár körüli összeg lehet, amit az USA az oroszoknál költött el uránvásárlásra, ez az adat 2010 óta nem volt ilyen magas, ahogy arról korábban lapunk is beszámolt. De Európába is jut a hasadóanyagból, hívta fel rá a figyelmet a Vg.hu.

Oroszországban ebben a gazdasági környezetben kezdődtek meg ma reggel a választások.

 

Borítókép: Technikusok ellenőrzik a berendezéseket a Fuling palagázmező gázgyűjtő és -szállító állomásán Fulingban, a délnyugat-kínai Csungkingban, 2023. szeptember 21-én (Fotó: Xinhua via AFP/Wang Quanchao)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.