Lehet egy tippje, mely ország rendelkezik a legnagyobb nukleáris arzenállal

Nem csupán a legnagyobb, de a legváltozatosabb nukleáris fegyverarzenállal is rendelkezik Oroszország, de a Kína és az Észak-Korea által jelentett fenyegetés sem lebecsülendő – hívta fel a figyelmet egy amerikai katonai vezető. Az Oroszország, Kína, Észak-Korea és Irán közötti fokozott együttműködés miatt az Egyesült Államok többfrontos konfliktusba bonyolódhat a nukleáris fegyverrel rendelkező államokkal.

2024. 03. 01. 9:40
Victory Day military parade in Moscow
MOSCOW, RUSSIA - MAY 09: Mikoyan MiG-31K fighter jets with Kinzhal hypersonic missiles fly over Moscow's Red Square during the Victory Day military parade marking the 73rd anniversary of the victory over Nazi Germany in the 1941-1945 Great Patriotic War, the Eastern Front of World War II, in Moscow, Russia on May 09, 2018. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország rendelkezik jelenleg a legnagyobb és legváltozatosabb nukleáris arzenállal a világon – mondta el Anthony Cotton amerikai tábornok, az amerikai fegyveres erők stratégiai parancsnokságának (STRATCOM) vezetője a szenátus fegyveres testületekkel foglalkozó bizottsága előtti beszámolójában.

A Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta Oroszország haderejének egyik büszkesége
A Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta Oroszország haderejének egyik büszkesége. Fotó: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium

Oroszország rendelkezik jelenleg minden ország közül a legnagyobb és legváltozatosabb nukleáris arzenállal. 2023 szeptemberében bejelentette, hogy a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétákat riadókészültségbe helyezte

– olvasható a beszámolóban.

A dokumentum megemlíti a cirkálórakéták hordozására alkalmas Szeverodvinszk atom-tengeralattjárókat is, amelyeket Oroszország továbbra is telepít. Oroszország folyamatosan modernizálja és bővíti nukleáris képességeit – hangsúlyozta a katonai vezető.

Cotton tábornok emellett kiemelte a Kinzsal és a Cirkon hiperszonikus rakétarendszereket, mivel ezek a rendszerek szerinte sokszínűbbé és rugalmasabbá teszik Oroszország nukleáris arzenálját.

Kínával kapcsolatban megjegyezte, hogy az ország a nukleáris arzenálját kulcsfontosságú elrettentő eszköznek tekinti a térségben történő amerikai beavatkozással szemben. A távol-keleti nagyhatalom jelenleg bombázókból, tengeralattjárókból és szárazföldi rakétákból álló nukleáris triáddal rendelkezik. Észak-Korea mobil rövid, közepes és interkontinentális hatótávolságú nukleáris képességeket fejleszt és állít hadrendbe, amelyek az Egyesült Államok területét, illetve a regionális szövetségeseit és partnereit veszélyeztetik – emeli ki Cotton.

A katonai vezető a beszámolóban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Oroszország, Kína, Észak-Korea és Irán közötti fokozott együttműködés miatt az Egyesült Államok többfrontos konfliktusba bonyolódhat a nukleáris fegyverrel rendelkező államokkal.

 

Az amerikaiak megpróbálták kijátszani egymás ellen Oroszországot és Kínát 

Az Egyesült Államok évtizedek óta igyekszik kijátszani egymás ellen Kínát és Oroszországot − mutatott rá a napokban lapunk megkeresésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. 

A jelenlegi kínai stratégia alapja az, hogy valaki mondja meg, ki a fő ellenségem. Ha Oroszország, akkor felkészülünk Szibéria elfoglalására. Ha az USA, akkor pedig elfoglalom Tajvant. Viszont abban a percben, hogy Biden meghirdette, hogy az Egyesült Államoknak két fő ellensége van, az első a Kínai Népköztárság, a második Oroszország, a két ország egymás szövetségese lett minden szempontból

− világított rá Nógrádi a jelenlegi helyzet gyökereire.

 

Borítókép: MiG–31K vadászgép Kinzsal hiperszonikus rakétával (Fotó: Anadolu via AFP/Sefa Karacan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.