Már Oroszország ellen készül a francia hadsereg?

Egy meg nem nevezett ellenség elleni háborút szimulálnak a francia katonák. A gyakorlat során az ukrajnai háború tanulságait is felhasználja a nyugat-európai állam hadserege.

Forrás: Politico2024. 03. 08. 11:57
DRAGON-24 NATO trainings in Poland
Francia katonák
KORZENIEWO, POLAND - MARCH 04 : French Soldiers stand by their tank as they cross the Vistula River during the DRAGON-24 NATO military defense drills on March 04, 2024 in Korzeniewo, Poland. In the first half of 2024, NATO is conducting a series of exercises under the overarching umbrella of STEADFAST DEFENDER-24 (STDE-24) exercise. The exercises, which will take place mainly in Central Europe, will involve some 90,000 troops from all NATO countries as well as Sweden. Omar Marques / Anadolu (Photo by Omar Marques / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Omar Marques / Anadolu /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 120 négyzetkilométeres területen valahol Franciaországban tüzérségi tűz fénye és hangja veri fel a táj csendjét. Szerencsére a támadás nem valós, csupán egy hadgyakorlat része. Bár a hadsereg vezetői nem nevezték meg Oroszországot mint lehetséges ellenséget, a gyakorlat körülményei egy nagy intenzitású konfliktust szimulálnak olyan ellenfél ellen, amely tűzerőben felveszi a versenyt a franciákkal.

Francia hadsereg
A francia hadsereg katonáinak eddig többnyire afrikai lázadók ellen kellett felvenniük a harcot. Fotó: AFP /Barbara Debout

Ehhez pedig hozzá kell szokniuk azoknak a katonáknak, akik az elmúlt évtizedeket azzal töltötték, hogy olyan helyeken harcoltak a felkelőkkel, mint Mali és Afganisztán.

A harmadik éve tartó ukrajnai harcok visszahozták a kontinensre a teljes körű háborút – mondta a Politico hírportálnak Axel Denis ezredes, aki a kelet-franciaországi Mailly-le-campben lévő harci kiképzőközpontot vezeti.

Ez azért különleges a francia haderőnek, mert ez az egyetlen hely, ahol az egyébként az ország területén szétszórtan állomásozó különböző fegyvernemek közös gyakorlatokat tudnak tartani.

Márpedig a fegyvernemek együttműködése a közeljövő háborúiban az egyik legfontosabb készség lehet. Ezt támasztják alá az ukrajnai háború tapasztalatai is, amelynek során egyik fél sem jeleskedik ebben, emiatt pedig több embert veszítenek, mint szükséges lenne. Az ukrán katonákat ugyan már képzik erre a nyugati haderők, de ennek a hatása még nem igazán mutatkozik meg a fronton.

A szigorúan vett fegyveres harc mellett a katonáknak a hibrid hadviselés valóságára is fel kell készülniük. Megtanulják, hogy számítógépek és telefonok helyett térképekkel dolgozzanak, felkészülnek azokra a harctéri helyzetekre, amikor a hálózatokat az ellenfél zavarja, és megismerik, 

milyen veszélyeket jelenthet az egységükre és saját magukra a mobiltelefonok és a közösségi hálózatok használata.

Vajon ez a gyakorlat már Emmanuel Macron francia elnök háborús terveinek része? Nem tudjuk, de az elmúlt napokban tett kijelentései egyre bizonyosabbá teszik, hogy az államfő nagyon is komolyan gondolja, amit a nyugati csapatok Ukrajnába küldéséről mondott, hiába utasította el a lehetőséget szinte az összes szövetségese.

A francia politika szeretne Európa vezetője lenni, de nem tudják elérni, és emiatt olyan diplomáciai lépéseket tesznek, amelyek ön- és közveszélyesek

– értékelte Macron – egyelőre – verbális ámokfutását lapunk megkeresésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

– Lényegében oda jutunk el, hogy Macron szeretné átvenni Európa vezetését a meggyengült németektől, amire viszont nincs meg a gazdasági erejük sem – tette hozzá a szakértő.

 

Borítókép: Francia katonák egy lengyelországi NATO-hadgyakorlaton (Fotó: Anadolu via AFP/Omar Marques)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.