Mikor jön el a béketárgyalás ideje?

Míg a nyilvánosság előtt szinte csak a háborúpárti retorika érvényesül, a színfalak mögött egyre többen ismerik fel és el, hogy tárgyalásokra van szükség, hogy véget lehessen vetni az öldöklésnek Ukrajnában. De mikor jön el a béketárgyalás ideje?

Forrás: Politico2024. 03. 14. 8:44
null
Kijev, 2024. március 13. Hó lepi egy elesett ukrán katona fényképét a kijevi Függetlenség terén 2024. március 12-én. Oroszország 2022. február 24-én indított háborút Ukrajna ellen. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa az RSI svájci televíziónak adott interjúja még adásba sem került, de máris dühödt reakciókat váltott ki Európa-szerte – csak azért, mert az egyházfő fel merte vetni, hogy Ukrajnának tárgyalnia kellene a békéről. Az ukránok hevesen visszautasították a béketárgyalás ötletét, nyugati szövetségeseik pedig egymással versengve támadták a pápa szavait.

Támadják Ferenc pápát, mert a béketárgyalás mellett emelte fel a szavát
Támadják Ferenc pápát, mert a béketárgyalás mellett emelte fel a szavát (Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino)

Ugyanakkor egyes józanabb hangok a színfalak mögött már elismerik, hogy szükség van a tárgyalásokra.

Reálisnak kell lennünk. Egy bizonyos ponton el kell kezdenünk beszélni a békéről

– idéz egy neve elhallgatásával nyilatkozó uniós tisztségviselőt a Politico brüsszeli hírportál. Bizonyos ukrán területekről való lemondás sem lehet tabu – tette hozzá a tisztségviselő.

A nyilvános nyilatkozatokban azonban szinte az összes európai vezető az Ukrajnának nyújtott támogatás növelését szorgalmazza. Emmanuel Macron a napokban olyan messzire merészkedett, hogy nyugati csapatok Ukrajnába küldéséről beszélt, és gyávasággal vádolta szövetségeseit, amiért nem támogatták a kezdeményezését.

Antonio Costa leköszönő portugál miniszterelnök szerint csak az ukránok dönthetik el, mikor jön el a béketárgyalás ideje. Ráadásul most túl jól mennek a dolgok Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hiszen a fronton sikereket arat a hadserege, az Egyesült Államokban pedig Donald Trump visszatérését és ezzel az Ukrajnával kapcsolatos hozzáállás radikális megváltozását vetítik előre a felmérések. Vissza kell szereznünk a kezdeményezést, mielőtt tárgyalásokat kezdünk – jelentette ki Costa.

Pedig az orosz vezetés nyitott lenne arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön. Ezt hangsúlyozta az orosz államfő a Tucker Carlson amerikai konzervatív véleményvezérnek adott interjújában is. A Reuters hírügynökség szerint pedig orosz tisztségviselők a színfalak mögött meg is keresték ez ügyben az amerikai kormány tagjait, de visszautasításban volt részük.

A helyzet kulcsa az Egyesült Államok kezében van, Európa ugyanis egyedül sem elég fegyvert, sem elég pénzt nem képes adni az ukránoknak. Washingtonban egyáltalán nem tabu a tárgyalások kérdése, ráadásul a közvéleménynek is egyre kevésbé tetszik, hogy a kormány az adódollárjaikat egy távoli háborúba önti. A republikánusok nem voltak hajlandók megszavazni az Ukrajnának nyújtandó újabb segélyt, 

ha pedig Donald Trump volt amerikai elnök visszatér a Fehér Házba, valószínűleg végleg elzárja majd a pénzcsapot.

Mindennek fényében felmerül a kérdés: meddig nyújtja még a háborút Európa, és mikor látják be végre a politikusok a béketárgyalás szükségességét?

Borítókép: Hó lepi egy elesett ukrán katona fényképét a kijevi Függetlenség terén 2024. március 12-én (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.