Ursula von der Leyen: A nukleáris technológiák fontos szerepet játszhatnak a tiszta energiára való átállásban

Az országok vezetői azért gyűltek össze Brüsszelben az első nukleáris csúcstalálkozón, hogy kiemeljék az atomenergia szerepét a globális kihívások kezelésében. Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felszólalt a csúcson.

2024. 03. 21. 12:16
ORBÁN Viktor; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozója Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nukleáris technológiák fontos szerepet játszhatnak a tiszta energiára való átállásban, az atomenergia ugyanis a második legjelentősebb alacsony kibocsátású villamosenergia-forrás a vízenergia után – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben csütörtökön, az első „nukleáris csúcstalálkozón” felszólalva.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta: ahhoz, hogy az atomenergia jelentősen hozzájáruljon a klímasemlegességi célkitűzések megvalósításához, a legfontosabb feladat az új befektetések biztosítása és felgyorsítása.

A versenyképesség biztosítása érdekében az atomenergia megbízható stabilizáló ereje lehet a villamosenergia-áraknak

 – fogalmazott az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének elnöke.

Az EU-tagországok azonban továbbra is megosztottak abban, hogy előmozdítsák-e az atomenergiát. Két megrögzött tábor van – az egyiket Franciaország vezeti, amely döntő fontosságúnak tartja a nukleáris terjeszkedést, a másik pedig az atomellenes országokat foglalja magába, így Ausztriát és Németországot is, amelyek azt szeretnék, hogy a hangsúly a megújuló forrásokon maradjon.

Orbán Viktor miniszterelnök a tanácskozáson azt mondta, Európának meg kell szabadulnia attól, hogy ideológiai megközelítések túsza legyen. Mint arról lapunk külön cikkben írt, a kormányfő szerint mindannyiunk érdeke, hogy az atomenergia ne váljon geopolitikai konfliktusok túszává.

A közelmúltban tapasztalt kihívások tovább növelték az energiabiztonság megteremtésének és az energia értékesítésének  jelentőségét. A kérdés teljesen nyilvánvalóvá vált, hogyan tudunk nagy mennyiségű villamos energiát előállítani olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát módon? A válasz egyértelmű, egyedül az atomenergiából előállított villamos energia az, amely egyszerre képes kielégíteni mindezeket a követelményeket

 – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Nukleáris Szövetség első alkalommal megrendezett tanácskozásán Brüsszelben. 

A miniszterelnök úgy fogalmazott: „Magyarország csaknem öt évtizede használja az atomenergiát, mely stabil alapot ad energiaellátásunk biztonsága érdekében. A megtermelt villamos energia felét az atomerőművünk biztosítja, amely a villamosenergia-igényünk harmadát fedezi.”

E tapasztalatok alapján úgy döntöttünk, hogy nemcsak fenntartjuk a már meglévő kapacitásainkat, hanem többet fektetünk a nukleáris energiába, és hetven százalékra növeljük annak részesedését az országos villamosenergia-ellátásban.

Orbán Viktor elmondta, hazánkban a jelenlegi állás szerint a következő évtized elején 2400 megawattnyi új kapacitás csatlakozik a hálózatra, mely lehetővé teszi azt, hogy elkerüljük az évi három és fél milliárd köbméter földgáz importját. A miniszterelnök szavai szerint éves szén-dioxid-kibocsátásunk pedig tizenhétmillió tonnával csökken, ami másfélszer több mint a teljes magyarországi és közlekedési szektor kibocsátása, és másfélszer több mint amit az összes magyarországi erdőnk képes elnyelni.

A miniszterelnök örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a geopolitikai nehézségektől függetlenül az atomenergia területén továbbra is széles körű nemzetközi, szakmai és tudományos együttműködés zajlik. Orbán Viktor elmondta, Oroszország tavaly az Egyesült Államok első számú uránszállítója lett, számos amerikai, német, francia, svéd, svájci, sőt osztrák alvállalkozó dolgozik együtt az orosz kivitelezőkkel a nukleáris bővítési projekten. 

Mindannyiunk érdeke, hogy az atomenergia ne váljon geopolitikai konfliktusok, képmutatás és ideológiai viták túszává

– emelte ki.

A világ vezetői most azért gyűltek össze Brüsszelben az első nukleáris csúcstalálkozón, hogy kiemeljék az atomenergia szerepét a globális kihívások kezelésében, az energiabiztonság fokozásában és a gazdasági fejlődésének fellendítésében.

Az atomenergia egy rendkívüli érték, amelynek teljes potenciálját ki kell aknáznunk, ha kordában akarjuk tartani az éghajlatváltozást. Az a narratíva, amely az atomenergiát a széllel és a napenergiával állítja szembe, téves – adta meg korábban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi az első nukleáris energia csúcstalálkozó egyik alapgondolatát.

A kizárólag az atomenergia témájával foglalkozó találkozó a belga miniszterelnök, Alexander De Croo és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Mariano Grossi társelnöksége alatt ült össze 2024. március 21-én Brüsszelben.

A csúcstalálkozón az állam- és kormányfők lehetőséget kaptak arra, hogy megosszák elképzeléseiket az atomenergia kulcsszerepéről a nettó nulla kibocsátás elérésében és a fenntartható fejlődés előmozdításában, beleértve a benne rejlő lehetőségek teljes kiaknázására irányuló nemzeti terveket, kiemeljék az atomenergia szerepét a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentésében, az energiabiztonság fokozásában és a gazdasági fejlődés fellendítésében. 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott csoportképen az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozójának résztvevői Brüsszelben 2024. március 21-én. A második sorban középen Orbán Viktor kormányfő (b7), az első sorban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Alexander De Croo belga miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (középen balról jobbra) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.