Az amerikaiak szerint nem számol be tisztességesen a média a választásról

Nem reménykednek abban a választók, hogy elegendő információval fog szolgálni a sajtó számukra a szavazásról.

2024. 04. 05. 18:33
média, sajtó, újság (Forrás: Pexels) Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikaiak többsége, 54 százaléka szerint nem megbízható a média, ennek ellenkezőjét a megkérdezettek 43 százaléka állította, derült ki a Center Square Voters' Voice kutatóintézet nemrégiben közzétett felméréséből. 

A közvélemény-kutatás eredménye szerint a fiatalabbak nagyobb valószínűséggel bíznak a médiában: a 18–34 évesek 47 százaléka, míg 46 százalékuk szerint nem hiteles az amerikai sajtó nagy része. A valószínű szavazók életkorának növekedésével az arányok folyamatosan romlanak: a 65 éves és idősebb valószínű szavazók 41 százaléka mondta azt, hogy bízik a médiában, míg 57 százalékuk nem.

A novemberben esedékes elnökválasztás miatt a felmérés azt is megkérdezte a választópolgároktól, hogy mennyire értenek egyet a következő állítással: „A média az önök számára legfontosabb kérdésekről fog beszámolni”. Csak a válaszadók 42 százaléka mondta azt, hogy bízik ebben, míg 54 százalékuk nem. 

Arra a kérdésre, hogy „a média minden jelöltről tisztességesen fog-e tudósítani”, még lehangolóbban válaszoltak az amerikaiak: csak 31 százalékuk volt biztos abban, hogy a média így tesz, míg 65 százalékuk nem volt biztos ebben.

Ezen kívül a valószínű szavazóknak csak 36 százaléka bízott abban, hogy „a média elegendő kontextust fog nyújtani a választóknak ahhoz, hogy megértsék a választást”, míg 60 százalékuk szerint ez nem így lesz.

A demokraták egyébként sokkal inkább bíztak az országos hírmédiában, mint a republikánusok, akiknek csak 24 százaléka mondta ezt, míg 73 százalékuk szerint nem megbízható a média. A függetlenek esetében ez az arány 35 százalék volt az 59 százalékkal szemben.

A republikánusok évek óta szkeptikusabbak a médiával szemben, és Donald Trump korábbi elnök is „a nép ellenségének” és „fakenews-nak” nevezte a médiát, ami sokkal ellenségesebbé tette a republikánusok és a média kapcsolatát, emlékeztet a Gazette amerikai hírportál. 

A mainstream média komoly kritikákat kapott korábban a Trumpról szóló negatív hangvételű tudósításaiért és a Hunter Biden laptopjával kapcsolatos botrány tálalásáért, miután azt orosz beavatkozásként aposztrofálták, később azonban kiderült, hogy a történet nagyrészt igaz. 

Ami más amerikai intézményeket illet, a felmérés szerint a demokrata szavazók nem bíznak az amerikai Legfelsőbb Bíróságban, míg a republikánusok igen, a függetlenek pedig megosztottak. Összességében a valószínű szavazók 56 százaléka bízik a bíróságban, míg 40 százalékuk nem.

Az amerikai elnöki tisztséget hasonlóan ítélték meg, de a kongresszus sokkal rosszabbul teljesített. A felmérés szerint a valószínű szavazóknak csak 41 százaléka bízik az amerikai képviselőházban, míg 54 százalékuk nem. Az amerikai szenátus valamivel jobban szerepelt: az amerikaiak 46 százaléka bízik benne, 50 százalékuk pedig nem. A felmérés szerint az amerikai valószínű szavazók 59–36 százalék arányban bíznak az állami törvényhozásban.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.