Franciaország a tengeren is a harmadik világháborúra készül + videó

A tengeri harc egyre valószínűbbé válik, egy olyan ellenség ellen, amely el akar pusztítani minket – mondta egy francia ellentengernagy.

Forrás: Politico2024. 04. 11. 8:51
A francia haditengerészet egyik tengerésze egy francia zászló mellett áll a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó fedélzetén. Fotó: Sajjad HUSSAIN Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jacques Mallard ellentengernagy, a francia repülőgép-hordozó harccsoport parancsnoka szerint a francia haditengerészet a rendfenntartó műveletekről a „minket elpusztítani akaró” ellenség elleni háborúra készül, írja a Politico.

Jacques Mallard (Fotó: © MER ET MARINE)
Jacques Mallard (Fotó: © MER ET MARINE)

Amikor az 1990-es években belépett a fegyveres erőkhöz, a francia haditengerészet fő feladatai a kábítószer-kereskedők elfogása és az illegális halászat elleni küzdelem voltak. A kiképzés a Zodiac felfújható csónakok vízre bocsátásának gyakorlásából és a bűnözők elfogásából állt.

Most a kiképzés a háborúra összpontosít, mondta Mallard.

A tengeri harc egyre valószínűbbé válik

– mondja. 

„Egy olyan világból, ahol szabadon tehettük, amit akartunk, egy olyanba lépünk át, ahol fenyegetve érezzük magunkat... Most más küldetésekre képezzük ki magunkat, arra, amit nagy intenzitású hadviselésnek nevezünk”.

A francia haditengerészet "Charles de Gaulle" repülőgép-hordozója a dél-franciaországi Toulon katonai kikötőjénél kiköt 2023. október 19-én. (Fotó: AFP/LOIC VENANCE)
A francia haditengerészet Charles de Gaulle repülőgép-hordozója a dél-franciaországi Toulon katonai kikötőjénél kiköt 2023. október 19-én (Fotó: AFP/Loic Venance)

Franciaország az egyetlen uniós ország, amely nukleáris meghajtású repülőgép-hordozót üzemeltet – a Charles de Gaulle-t –, amely nukleáris fegyvereket is hordoz. Ez a hajó egy szélesebb hordozó harccsoport zászlóshajója, amely nukleáris tengeralattjárókat, fregattokat és Rafale vadászrepülőgépeket is magában foglal.

A francia repülőgép-hordozó harccsoport várhatóan a következő napokban indul bevetésre a Földközi-tengeren.

Mivel Oroszország Ukrajna elleni háborúja a Fekete-tengerre is átterjedt, és az Irán által támogatott húszi lázadók hadihajókat és kereskedelmi hajókat támadnak a Vörös-tengeren, a nyugati haditengerészetnek alkalmazkodnia kell egy új környezethez – mondta Mallard.

Ez az a pont, ahol egy kicsit agresszívebbé válunk, vagy legalábbis felkészülünk rá

– folytatta az ellentengernagy.

– A tengerészek ezért gyakorolják a harcot valaki ellen, aki el akar minket pusztítani – mondta.

Egy Rafale Fighter repülőgép látható a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó fedélzetén az indiai-francia közös haditengerészeti gyakorlaton, a „Varuna” során az indiai Goa államban található Mormugao kikötőben 2023. január 21-én. (Fotó: AFP/Sajjad HUSSAIN)
Egy Rafale Fighter repülőgép látható a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó fedélzetén az indiai–francia közös haditengerészeti gyakorlaton, a „Varuna” során az indiai Goa államban található Mormugao kikötőben 2023. január 21-én (Fotó: AFP/Sajjad Hussain)

2021-ben a francia haditengerészet egy új Polaris kiképzési gyakorlatot vezetett be, amely egy tengeri csatát szimulál. Tavasszal a francia haditengerészet ilyen Polaris típusú gyakorlatot hajt végre az olasz flottával.

Bár Franciaország intenzív tengeri hadviselésre készül, Párizs nem tekinti Kínát közvetlen fenyegetésnek, az Egyesült Államok viszont igen.

Kínának „más elképzelése” van a hajózás szabadságáról, és erőfeszítéseit a Dél-kínai-tenger ellenőrzésére összpontosítja – mondta Mallard. Ennek célja, hogy „destabilizálja az Egyesült Államok vezette világrendet”.

De Franciaország nem ebben a kétpólusú logikában helyezkedik el 

– mondta a francia ellentengernagy.

Február végén beszélt először Emmanuel Macron arról, hogy egyáltalán nem szabad kizárni annak lehetőségét, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába, majd a kezdeti ellenvélemények után egyre több szövetséges állt a háborús uszítás pártjára. Lapunknak korábban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő megerősítette, ha Macron katonai alakulatokat küldene ukrán földre, az a harmadik világháborút jelentené.

Borítókép: A francia haditengerészet egyik tengerésze egy francia zászló mellett áll a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó fedélzetén (Fotó: AFP/Sajjad Hussain)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.