Kifizetődni látszik Putyin taktikája

Nagyon rosszak Ukrajna kilátásai a következő hónapokra. Ha nem érkezik komolyabb segítség a nyugati szövetségesektől, a nyáron összeomolhat a front.

Forrás: Politico2024. 04. 17. 9:52
Bomba becsapódása nyomán keletkezett kráter Harkivban 2024. április 6-án (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov) Fotó: Szergej Kozlov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ördögi körbe került Ukrajna: a nyugati szövetségesek panaszkodnak, hogy Ukrajna nem ér el katonai sikereket, sőt hátrálni kényszerül, azonban a sikertelenségnek és a hátrálásnak az az oka, hogy a Nyugat részéről csak üres ígéreteket kapnak, fegyvert, lőszert nem nagyon – mutat rá egy, a Politico brüsszeli hírportálon publikált véleménycikk.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A szerző szerint kifizetődni látszik Vlagyimir Putyin orosz elnök kifárasztásra épülő taktikája, mert ahogy a nyugati fegyverszállítmányok elapadnak, úgy fogy az ukránok harci kedve is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak szerint azért vonakodik elrendelni egy szélesebb körű mozgósítást, mert az nem élvezné a társadalom támogatását.

Pedig friss katonai erőre nagy szüksége lenne a hadseregnek, mielőtt a nyáron várhatóan megindítják újabb offenzívájukat az oroszok. Hasonlóképp szükség lenne tüzérségi lövedékekre, mégpedig milliós nagyságrendben – de Nyugatról jobbára csak ígéretek érkeznek. Ami az ukránok másik fő kérését, a Patriot légvédelmi rendszereket illeti, Németország ugyan ígért segítséget, de nagy kérdés, hogy ez elegendő lesz-e.

A lapnak név nélkül nyilatkozó katonai vezetők attól tartanak, hogy nyáron összeomolhat a front. A várható orosz offenzíva célja Ukrajna második legnagyobb városának, Harkivnak az elfoglalása lehet.

Az orosz hadsereg rövid távú célja viszont a Donyeckben található Csasziv Jar elfoglalása.

Az orosz katonai vezetés állítólag még május 9. előtt szeretné bejelenteni a sikert. Csasziv Jar alig néhány kilométerre fekszik a háború eddigi legszörnyűbb vérfürdőjének helyszínétől, Bahmuttól. Stratégiai jelentőségét az adja, hogy a környék legmagasabb pontján található, és elfoglalása utat nyitna Donyeck még ukrán kézen lévő városai, például Kramatorszk felé.

A szankciók nem működtek, az orosz gazdaság talpon maradt, az emberek nem fordultak Putyin ellen, így az orosz elnök megengedheti magának, hogy várjon – összegzi a helyzetet a cikk írója. Az ukránokban pedig egyre növekszik a frusztráció, hiszen most már 

nem a veszteség a kérdés, hanem az, hogy mennyire lesz súlyos.

Borítókép: Bomba becsapódása nyomán keletkezett kráter Harkivban 2024. április 6-án (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.