Kiszelly Zoltán: Amerika érdeke minden szempontból az elhúzódó ukrajnai háború

A szakértő szerint Amerika és Európa egymásra van utalva és ebben az USA dominál. Mint fogalmazott, azt látjuk, hogy a brüsszeli elit korrupt és így az Egyesült Államok a markában tartja.

2024. 04. 06. 10:55
a20191114_Kiszelly_Zoltan_politologus_fg_fmh (3)
Kiszelly Zoltán politológus előadása Fotó: Fehér Gábor Forrás: Fejér Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeffrey Sachs amerikai közgazdász és elemző szerint Brüsszel nem Európa, hanem az Egyesült Államok érdekeit képviseli

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Columbia Egyetem professzora szerint az Egyesült Államok Európát használja fel a konfliktus megoldására. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint munkamegosztás zajlik a világban.

Kiszelly Zoltán, a Politikai Elemzések Központjának igazgatója a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány A válságok kora - Az Európa Projekt kutatás eredményei 2021-ben című konferenciáján a Várkert Bazárban 2022. január 17-én. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Kiszelly Zoltán, a Politikai Elemzések Központjának igazgatója a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány A válságok kora – Az Európa projekt kutatás eredményei 2021-ben című konferenciáján a Várkert Bazárban 2022. január 17-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Egyfajta munkamegosztást látok. Az amerikaiaknak a fő kihívója Kína és nem Oroszország. Azt látjuk, hogy az USA át akarja passzolni Ukrajna ügyét és Oroszország elszigetelését Európának, hogy ők Kínára fókuszálhassanak

– mondta el lapunk kérdésére Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója.

– Ezért is fogja vissza magát az ukrán hadiszállítások kapcsán Amerika, mert azt szeretnék, hogy az ukránok minél tovább kitartsanak. Az amerikaiak tehát Európát arra akarják rávenni, hogy Ukrajnát tartsák a víz fölött, ez az 50 + 20 milliárd eurós támogatás és a NATO által meghirdetett 100 milliárd eurót is az európaiaknak kell összeadni.

„Röviden: Európa vegye a nevére az ukrajnai konfliktust.”

– Amerika és Európa egymásra van utalva és ebben Amerika dominál és sajnos azt látjuk, hogy a brüsszeli elit korrupt, és így az Egyesült Államok a kezében tartja őket, hangsúlyozta a szakértő.

Norvég F-35-ös vadászrepülőgép  az izlandi Keflavik légitámaszpont kifutóján 2024. február 1-jén. (Fotó: AFP/Eyþór Árnason )
Norvég F–35-ös vadászrepülőgép  az izlandi Keflavik légitámaszpont kifutóján 2024. február 1-jén (Fotó: AFP/Eyþór Árnason )

A biztonsági garanciákat továbbra is Amerika adja. Azért is tudta például Európára erőltetni az F–35-ös vadászgépvásárlásokat. Az amerikai hírszerzési kapacitás, a nukleáris kapacitás és az anyahajóik nélkül Európa nem tudná megvédeni magát, ilyen szempontból tehát Európa rá van szorulva

– folytatta.

„Az USA viszont arra van rászorulva, hogy az EU és főleg Németország ne kössön külön alkut Oroszországgal.”

Az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása megnehezíti Oroszország és Németország ismételt gazdasági összefonódását, fogalmazott Kiszelly Zoltán. Hozzátette: most már a franciák sem akarnak az oroszokkal üzletelni, a németek pedig még kivárnak, de a gázvezeték felrobbantása és a bevezetett szankciók után ez egyre nehezebb.

A helyszín, ahol a robbanás történt, és megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket. Balti-tenger, Svédország, 2022. október 17. (Fotó: TT News Agency/AFP/Trond Larsen)
A helyszín, ahol a robbanás történt, és megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket. Balti-tenger, Svédország, 2022. október 17. (Fotó: TT News Agency/AFP/Trond Larsen)

Azzal, hogy az ukránok 60 milliárdját visszatartják, az amerikaiak duplán jól járnak. A republikánusok ennek megszavazását a déli határ biztonsági garanciáihoz kapcsolják, a demokraták viszont ezt a jól felfogott saját érdekeik miatt nem fogadják el.

Amerika nyeri meg a XXI. századot is

A cél az, hogy Európának kelljen jobban a zsebébe nyúlnia, hogy vegye a nevére Ukrajnát, mutatott rá Kiszelly Zoltán.  

Eközben Amerika, igaz, hitelből, de jelentős összegeket fordít a jövőre és a modernizációra, a legújabb technológiákra 800 milliárd dollárt szán. Arizonában építi Tajvan a világ legmodernebb csipgyárát. 

– Miközben Európa fegyverekre és Ukrajnára költi a pénzét, Amerika a jövőre, tette hozzá a szakértő. Az Egyesült Államok arra is vigyáz, hogy Európa ne kössön számára előnyös gazdasági együttműködési megállapodásokat.

Magyarország szerencséje, hogy békebarát polgári kormányunk van, tette hozzá. Amerika pedig Pressmanen keresztül azt az alternatívát nem tudja elfogadni, amit az Európai Unión belül a magyar miniszterelnök képvisel az amerikai állásponttal szemben

 – zárta gondolatait.

Borítókép: Kiszelly Zoltán politológus előadása (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Fehér Gábor)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.