Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

A magyarság számára sorsdöntő lehet a júniusi EP-választás Szlovákiában

Öt éve néhány száz szavazaton múlott a magyar képviselet az Európai Parlamentben. Hogy június 8-án visszaszerezhető lesz-e a felvidéki magyar közösség európai képviselete, illetve milyen hatása lesz erre a Robert Fico miniszterelnök ellen elkövetett merényletnek, erről kérdezte lapunk Szakáli István Lorándot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány stratégiai igazgatóját.

2024. 05. 28. 16:28
Countdown to upcoming European Parliament (EP) elections
2024. május 23-án egy óriási transzparens, amely az EP épületében hirdeti meg a választásokat, mint az európai parlamenti (EP) választások (június 6–9.) visszaszámlálása. Fotó: Dursun Aydemir Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább felgyülemlik a feszültség a szlovákiai társadalomban, ennek csúcspontjaként május 5-én merényletet követtek el Robert Fico miniszterelnök ellen, amelynek oka az elkövető szerint Fico politikája és Pozsony háborúellenes álláspontja volt. A kampány nem állt meg, de a figyelem elterelődött a korábbi témákról, ezáltal a Fico elleni fegyveres támadás kommunikációja is a kampány részévé vált. 

Slovakia’s Prime Minister Fico Shot Multiple Times In ‘politically Motivated’ Attack
Robert Fico szlovák miniszterelnök 2024. április 11-én a szlovákiai Nagymihályban (Michalovce) az ukrán delegációval folytatott kormányzati konzultációk során. (Fotó: NurPhoto/AFP/Sergii Kharchenko)

A merénylet ugyanakkor hatással lehet az európai parlamenti választások eredményeire is. Szlovákiában az ottani szokásoknak megfelelően június 8-án szombaton lesznek a választások. Uniós szinten általában Szlovákiában a legalacsonyabb a választói részvétel, mondta el Szakáli István Loránd.

Legutóbb, 2019-ben 22 százalékos volt a részvétel, de 2014-ben mindössze 13 százalék. A legfrissebb Ipsos-kutatás, amelynek adatfelvétele nagyjából a merénylettel egy időben volt, azt mutatja, hogy a Smer, azaz a Fico vezette párt listája – amit Monika Benova vezet – a szavazatok mintegy 25 százalékára számíthat. A második helyen a Progresszív Szlovákia párt áll, ők a fő ellenzéki párt, és az ő EP-listájukat a magyar származású volt ideiglenes miniszterelnök, Ódor Lajos vezeti. A felmérések szerint a Progresszív Szlovákia párt jelenleg mintegy 23 százalékon áll. 

– mondta el az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány stratégiai igazgatója.

Szakáli István Loránd (Fotó: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány)

A szakértő szerint a Fico elleni merénylet tovább pezsdítette azt a szlovák közéletet, amely egyébként is vitákkal terhelt és durva.

A még hivatalban lévő leköszönő köztársasági elnöknek Caputova asszony kezdeményezte, hogy összehívja a szlovák pártok vezetőit, hogy megnyugtassák a közvéleményt, amit Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnök is támogatott, azonban ez a megbeszélés nem jött létre.

– A merényletet követően a kampány érthető okokból alábbhagyott, mindenkit megdöbbentett az, ami történt, jelenleg a szlovák belpolitikai helyzetet hamu alatt izzó parázshoz tudnám hasonlítani – mondta Szakáli István Loránd.

Robert Kalinak szlovák miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter (balra) és Matus Sutaj Estok (jobbra) belügyminiszter sajtótájékoztatón beszél az állambiztonsági tanács 2024. május 16-i pozsonyi ülése után, egy nappal a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadás után. (Fotó: AFP/Tomas Benedikovic)

A Fico-merénylet kihathat a részvételre

– Azt gondolom, hogy a történtek hatására emelkedni fog az EP-választásokon való részvétel, és a merénylet talán hozzájárul ahhoz, hogy a szuverenista erők és a kormánypártok helyzete erősödjön, és ez valószínűleg az elért eredményekben is látszódni fog – tette hozzá a szakértő.

– 2019-ben a szlovák EP-választásokon az első helyen liberális párt végzett, és ne felejtsük el, hogy a jelenlegi szlovák kormánypártok is deklaráltan baloldalinak vallják magukat – mondta Szakáli István Loránd.

– A hagyományos ideológiai jelzők Szlovákiában nagymértékben elvesztették a jelentőségüket, mert akár Fico, akár koalíciós társa, Pellegrini – aki szintén egy baloldali szociáldemokrata pártot vezet – olyan pártokat vezet, amelyek európai szinten a szocialisták oldalán foglalnak helyet – mutatott rá a szakértő.

Ennek ellenére Fico békepárti, migráció- és genderellenes politikát képvisel, amit jobboldali és konzervatív értékeknek szoktunk nevezni. A bal- és jobboldali jelzők helyett itt a szuverenista és békepárti kifejezést érdemes inkább használni.

A felvidéki magyarság politikai szempontból is nagyon nehéz helyzetben van, 2010 óta nem jutott be etnikai magyar párt a szlovák nemzetgyűlésbe. A Híd-Most szlovák–magyar vegyespárt színeiben ülhettek be magyar képviselők a parlamenti padsorokba és a kormányba is, de ez nem volt etnikai magyar párt, emlékeztetett Szakáli István Loránd. A szlovákiai magyar pártoknak 2019 óta nincsenek képviselői az Európai Parlamentben sem, korábban két magyar politikusnak is sikerült bejutnia.

A felvidéki magyarságnak egységet kell mutatnia

2019-ben, amikor Szlovákiában az EP-választásokon magasnak számító 22 százalékos részvétel volt, a magyar párt (Magyar Közösség Pártja) 4,96 százalékos eredményt ért el.

Az utóbbi időben komoly divat lett a Felvidéken nem magyar pártra szavazni. A hírek szerint a felvidéki magyaroknak csak 36 százaléka tervezi a Magyar Szövetségre leadni a voksát az európai parlamenti választásokon. Egy telefonos felmérés kimutatta, hogy a felvidéki magyarság kétharmada már szlovák pártot favorizál vagy közömbös a választások iránt, írta korábban a Ma7.

Berényi József, Magyar Szövetség európai parlamenti listavezetője. (Fotó: MTI/ Krizsán Csaba)

– A tavaly szeptemberi országos választásokkor, most már negyedszer sem sikerült bejutni a nemzetgyűlésbe magyar pártnak, így többször is felmerült az gondolat a Felvidéken, hogy van-e értelme az etnikai alapú politizálásnak, tette fel a kérdést Szakáli István Loránd.

Ez egy nagyon komoly dilemma a felvidéki magyarság szempontjából, és úgy döntöttek, hogy igen van értelme és érdemes tovább nemzeti és etnikai alapon politizálni annak ellenére, hogy a felvidéki magyar szavazók jelentős része egyre inkább szlovák pártokra szavaz.

– Azt gondolom, hogy a június 8-i választás az a felvidéki magyarság szempontjából egy sorsdöntő szavazás. Itt van a legtöbb esélye annak, hogy jó eredményt érjenek el és képviselőket küldjenek az európai parlamentbe, de lássuk be, ha ez a merénylet úgy hatott a szlovák közvéleményre, hogy többen elmennek szavazni, ez meg fogja nehezíteni a magyar közösség pártjának a dolgát – hangsúlyozta a szakértő.

Ezért a felvidéki magyar szavazóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy elmenjenek szavazni, és a Berényi József vezette Magyar Szövetség átlépje az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Így ez a merénylet még nehezebb helyzetet teremtett a szlovákiai magyarság szempontjából is, de bízzunk benne, hogy ez az erőszakos esemény a felvidéki magyarságot is felrázta és mobilizálta.

Szlovák, magyar, két jó barát?

A felvidéki magyarság viszonya Robert Fico miniszterelnökhöz igen ambivalens, mutatott rá Szakáli István Loránd.

– Ne felejtsük el, hogy 2010 előtt milyen politikai szerepet játszott Fico vagy éppen a jelenlegi helyettese, Robert Kalinák akkor még belügyminiszterként. Gondoljunk a Malina Hedvig-ügyre, az ő meghurcolására vagy éppen a DAC szurkolók dunaszerdahelyi megverésére, ahol többen is maradandó sérüléseket szenvedtek az erőszakos rendőrségi beavatkozás miatt, vagy Sólyom László köztársasági elnök esetére a komáromi hídon – sorolta a szakértő.

Prime Minister Of Hungary Viktor Orban At The European Council
Orbán Viktor miniszterelnök Robert Fico szlovák miniszterelnökkel tárgyal az Európai Tanács második csúcstalálkozójáról szóló kerekasztal-ülés előtt az EU székházában. (Fotó: NurPhoto/AFP/Nicolas Economou)

Ezek miatt a felvidéki magyarság körében nem egyértelmű Fico megítélése, de azt is látják, hogy közben kialakult egy erős stratégiai partnerség Magyarország és Szlovákia között, ahol a két ország fontos kérdésekben közös platformon van. Ilyen a háború és a béke, valamint a migráció kérdése is.

– összegezte a szakértő.

Borítókép: Egy óriási transzparens, amely az EP épületében hirdeti az európai parlamenti választásokig (június 6–9.) hátralévő időt (Fotó: Anadolu/AFP/Dursun Aydemir) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.