Orbán Viktorról áradozik a Wall Street Journal

Ijesztő demográfiai fordulatról írt a lap, amely szerint hamarosan eljutunk ahhoz a ponthoz, ahonnan elkezdhet majd csökkenni az emberiség létszáma.

2024. 05. 14. 20:39
ORBÁN Viktor
(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
Fotó: Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wall Street Journal egy terjedelmes cikkben arról számolt be, hogy a globális termékenységi ráta hamarosan beesik, vagy már be is esett a népesség állandó szinten tartásához szükséges szint alá, ami jelentős hatással van az emberek életmódjára, a gazdaságok növekedésére és a világ szuperhatalmainak helyzetére, hívja fel rá a figyelmet a Mandiner. Már a magas jövedelmű országokban is, mint az Egyesült Államok vagy Kína, az 1970-es évek óta csökken a termékenység, és a világjárvány tovább súlyosbította ezt a trendet. Fejlődő országokban, mint India, hasonló tendenciák láthatók, ahol már a népesség fenntartása sem biztosított.

A következmények súlyosak lehetnek: zsugorodó munkaerőpiac, lassuló gazdasági növekedés, alacsony nyugdíjak, valamint az egyre öregedő társadalmak életképességének csökkenése. 

A kisebb népesség pedig csökkenő globális befolyással jár, ami komoly kérdéseket vet fel az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban a hosszú távú szuperhatalmi státusukat illetően.

A demográfusok az individualizmus felé történő elmozdulást okolják a gyermekvállalási kedv csökkenéséért, amely kisebb hangsúlyt helyez a házasságra és a szülőségre, és elfogadhatóbbá teszi a gyermek nélküli életet. Előrejelzések szerint az emberiség történetében először fordulhat elő, hogy 

a termékenységi ráta a népesség fenntartásához szükséges szint alá esik.

 

Élen jár a magyar kormány programja

A lap ugyanakkor külön kitér arra, hogy 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Európa egyik legambiciózusabb születési programját hajtotta végre. 

Emlékeztettek arra, hogy tavaly kiterjesztette az anyák adókedvezményeit, így a 30 év alatti, gyermeket vállaló nők élethossziglan mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Mindezt a lakhatási és gyermekgondozási támogatásokon, valamint a nagyvonalú szülési szabadságokon felül.

A magyarországi termékenységi ráta, bár még mindig jóval a helyettesítési ráta alatt van, 2010 óta emelkedett. A Bécsi Demográfiai Intézet ezt azonban elsősorban annak tulajdonítja, hogy a nők a 2010 körül kirobbant adósságválság miatt halogatják a gyermekvállalást. Ezt kiigazítva a termékenység csak kismértékben emelkedett – állapította meg a lap által taglalt jelentés.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.