A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Stockholm: jöhetnek az atomfegyverek!

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kijelentette, hogy országa nyitott lesz az Egyesült Államok nukleáris fegyvereinek befogadására, ha kitör a háború. Ezzel Svédország egy másik NATO-tagország, Lengyelország példáját követi.

Forrás: Euractiv2024. 05. 14. 13:37
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a svédországi Skeppsholmenben, Stockholmban 2024. május 13-án, a biztonságról és versenyképességről szóló kétnapos északi miniszterelnöki találkozón. Fotó: Christine OLSSON Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demokratikus északi országoknak a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén is meg kell tudniuk védeni magukat olyan országok ellen, amelyek nukleáris fegyver bevetésével fenyegetőznek – jelentette ki a svéd miniszterelnök hétfőn.

Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson sajtótájékoztatót tart a Norrsken Alapítvány innovációs központjában Svédországban, Stockholmban 2024. május 14-én. (Fotó: AFP/Samuel STEEN)
Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson sajtótájékoztatót tart a Norrsken Alapítvány innovációs központjában Svédországban, Stockholmban 2024. május 14-én (Fotó: AFP/Samuel Steen)

„Svédország háború esetén kész atomfegyvert fogadni a területén.”

„Ha szövetségeseink úgy döntenek, hogy a megosztás részeként nukleáris fegyvereket telepítenek területünkre is, ezzel pedig megerősítik a NATO keleti szárnyának biztonságát, készen állunk rá” – mondta korábban Andrzej Duda lengyel elnök is.

Miközben a svéd parlament szavazásra készül az Egyesült Államokkal kötendő védelmi együttműködési megállapodásról (DCA), Kristersson, a konzervatív Mérsékelt Párt képviselője kijelentette, hogy háborús időben más feltételek uralkodnak. A svéd kormányfő ezt a P1 rádiónak mondta, az öt északi kormányfő és a német kancellár magas szintű találkozója előtt Stockholmban, írta meg az Euractiv.

Ha háború van, amelybe Svédország mások támadása után belekeveredik, akkor az teljesen más helyzet. Aztán az egész NATO részesül a nukleáris ernyőből, amelynek léteznie kell a demokráciákban mindaddig, amíg az olyan országok, mint Oroszország, rendelkeznek atomfegyverrel

– mondta Kristersson.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök 2024. március 11-én, az Észak-atlanti Szövetség brüsszeli központjában tartott sajtótájékoztatón, amikor Svédország csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO). (Fotó: AFP/Kenzo TRIBOUILLARD)
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az Észak-atlanti Szövetség brüsszeli központjában tartott sajtótájékoztatón, amikor Svédország csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO). (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

A skandináv állam és a NATO megállapodása – mely már korábban is több kritikát váltott ki – jogot biztosít az amerikai hadseregnek 17 svéd katonai bázis használatára országszerte.

A Baloldali Párt és mások is kritizálták a megállapodást amiatt, hogy túl sok hatalmat és befolyást biztosított az Egyesült Államok hadseregének, és mert az nem tért ki a nukleáris fegyverek kérdésével Svédország területére vonatkozóan, különösen azért, mert az Egyesült Államoknak a szomszédos Dániával és Norvégiával is hasonló megállapodása van.

Az érintett svéd közösségek aggodalmukat fogalmazták meg többek között amiatt, hogy a helyiek nem tartózkodhatnak a népszerű természeti területeken, több lesz a hulladék, és hogy „társadalmi feszültségek lesznek az amerikai csapatok és a helyi lakosság között”.

Kristersson azonban hangsúlyozta, hogy Svédország továbbra kézben tartja az ügyet.

„Svédország dönt a svéd területek felett. Ez kristálytiszta. Minden svéd feltételekkel zajlik” – tette hozzá a miniszterelnök.

Borítókép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök  a svédországi Skeppsholmenben, Stockholmban 2024. május 13-án, a biztonságról és versenyképességről szóló kétnapos északi miniszterelnöki találkozón (Fotó: AFP/Christine Olsson)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.