Szlovákiában verbális polgárháború van

Szlovákiában óriási a társadalmi feszültség, aggasztó méreteket ölt a táborok közti gyűlölködés – mondta el a Híradó.hu-nak Gubík László, a Szövetség a Közös Célokért elnöke.

Forrás: Hirado.hu2024. 05. 17. 14:59
Robert Kalinak szlovák miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter (L) és Matus Sutaj Estok (R) belügyminiszter sajtótájékoztatón beszél az Állambiztonsági Tanács 2024. május 16-i pozsonyi ülése után, egy nappal támadás Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen. Fotó: TOMAS BENEDIKOVIC Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felvidéki politikus a Robert Fico elleni merénylet hátterét felvázolva  kifejtette, hogy Szlovákiában óriási a társadalmi feszültség, aggasztó méreteket ölt a gyűlölködés, az internetes kommentfolyamokban pedig verbális polgárháború dúl, írja a Híradó.hu.

Gubík László. Forrás: Wikipédia

Kiemelte azt is, hogy jó ideje éleződik ez a szembenállás a helyi progresszív és szuverenista erők között.

Gubík László szerint egyértelmű, hogy a progresszívek a politikai mintáikat a tengerentúli trendekből merítik, és sajnálatos, hogy egyes követőik képtelenek elfogadni a választások eredményeit. Szerinte aggasztó, hogy már merénylethez is vezethet a kormány elleni antipátia.

Meg kell húzni egy vörös vonalat, elvégre elsősorban emberek volnánk, csak utána pártszimpatizánsok. Erre az önmérsékletre pedig oldaltól függetlenül mindenkinek szüksége van, de az agresszió most sajnos azon az oldalon burjánzik, amely magát toleránsként hirdeti

– mondta Gubík László, majd felidézte, hogy csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartott az újonnan megválasztott és beiktatott köztársasági elnök a korábbi államfővel, ahol szintén a kedélyek megnyugtatására törekedtek.

Gubík László szerint az európai parlamenti választások hajrájában elsősorban higgadtságra és nyugalomra van szükség Szlovákiában, különben teljes morális káoszba süllyedhet az ország társadalma.

Berényi József, Magyar Szövetség európai parlamenti listavezetője
Berényi József, a Magyar Szövetség európai parlamenti listavezetője. Fotó:MTI/ Krizsán Csaba

Nem tudtam elképzelni, hogy Szlovákiában megtörténhet ilyen, hogy egy miniszterelnököt lelőnek fényes nappal az utcán

– mondta el lapunknak korábban a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet kapcsán Berényi József, a Magyar Szövetség európai parlamenti listavezetője. A politikus szerint ide vezetett az évek óta tartó és korántsem csak Szlovákiára jellemző gyűlöletkampány.

– Mindenkinek magába kell most néznie, aki a közhangulatot formálja, hogy mennyiben járult hozzá ahhoz, ami történt – hívta fel a figyelmet Berényi.

Forrás: Facebook

A mostani merényletkísérlet lesz a kampány fő témája, nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Öllös László politológus. Szlovákiára az elmúlt időszakban a felfokozott politikai aktivitás jellemző. 

Tavaly szeptemberben parlamenti választásokat tartottak, melyet idén tavasszal a kétfordulós elnökválasztás követett, a június 9-i európai parlamenti választásokig pedig mindössze három hét maradt.

Egy ilyen merénylő másokat is motiválhat

– hívta fel a figyelmet a szakértő a szlovák belügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva, miszerint újabb szlovák politikusok elleni fenyegetések is napvilágra kerültek.

A rendvédelmi szervek fokozottan figyelik az internetes fórumokat, és határozott fellépést ígérnek a világhálón gyűlöletkeltő bejegyzéseket író felhasználók ellen. 

 

Borítókép: Robert Kalinak szlovák miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter (b) és Matus Sutaj Estok belügyminiszter sajtótájékoztatón beszél az Állambiztonsági Tanács 2024. május 16-i pozsonyi ülése után, egy nappal a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadást követően (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.