A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Újabb káosz fenyeget Európában, ezúttal a pénz miatt

Belgrád és Pristina között a főtárgyalói szintű párbeszéd újabb fordulója zajlik Brüsszelben. A fő téma a pristinai jegybank dinárhasználatról szóló döntése kapcsán a megoldás keresése. Szerbia, Koszovó és az Európai Unió delegációinak háromoldalú találkozójára kerül sor.

2024. 05. 15. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl rövidnek bizonyult az a három hónapos átmeneti időszak, amelyet a Koszovói Központi Bank azután szabott meg, hogy rendeletet hozott a szerb dinár fizetési forgalomból való kivonásáról februárban. Ennyi idő nem volt elég ahhoz, hogy megoldódjon az összes olyan probléma, amelyet a koszovói határozat okozott. 

Szerb dinár (Fotó: Magyar Nemzet)
Szerb dinár. Fotó: Magyar Nemzet

Az átmeneti időszak lejártával azonban csak tovább nőtt a bizonytalanság a Szerbiából fizetést, nyugdíjat és egyéb jövedelmet kapó koszovói szerbek körében. Nem tudják, hogyan juthatnak a későbbiekben a járandóságukhoz.

 

Ellehetetlenül a hétköznapi élet

Az, hogy az átmeneti időszak vége egyúttal automatikus bírságot is jelent-e azoknak, akik például élelmiszert és egyéb árut dinárral vásárolnának, illetve a kereskedőknek, akik dinárt kapnának, egyelőre nem tudni – írja a Kosovo Online hírportál.

Az élet egyre nehezebb. Idős ember vagyok, magas a vérnyomásom és a vércukrom, és Szerbiába kell utazzak a pénzemért. Szomorú, amit velünk művelnek. Nem tudom, mit csinál ez a Kurti. Nekünk ezen a vidéken kell élnünk, úgy, ahogy korábban is. Miért vájjuk ki egymás szemét? Hagyják békén a dinárt, így is minden olyan drága

 – panaszkodott az újságíróknak a gracsanicai Zorica Spaszics.

 

Sok a logikátlanság a döntésben

Az Európai Unió Belgrád és Pristina párbeszéddel foglalkozó különmegbízottja, Miroslav Lajcak viszont optimistább, mint a helyiek. Lajcak azon meggyőződésének adott hangot, hogy a dinárkérdésben átmenetileg fenntartható megoldást lehet elérni.

A Társadalmi Kezdeményezés civil szervezet programvezetője, Milica Andrics Rakics eközben úgy véli, hogy noha az átmeneti időszak véget ért, nem logikus, hogy addig kezdjenek büntetőintézkedéseket alkalmazni, amíg nem születik megállapodás arról, hogy a Szerbiából származó jövedelemmel rendelkező polgárok hogyan kapnak pénzt a koszovói számláikra. 

Rámutatott, hogy az átmeneti időszakot még azelőtt vezették be, hogy a koszovói kormány elismerte volna, hogy probléma van, amelyről tárgyalni kell.

Azt az időszakot egy tájékoztató kampánynak szánták, amelynek célja az volt, hogy az emberek koszovói bejegyzett bankokban nyissanak számlát. Azóta a koszovói fél elismerte, hogy a probléma egy kicsit nagyobb, és folynak a tárgyalások arról, hogyan juttassák el a pénzt az állampolgárok bankjába. Ezt szem előtt tartva nem logikus, hogy bármit is változtassunk, amíg meg nem születik a megállapodás

 – húzta alá.

A szakértő azonban azt is hozzátette, hogy az elmúlt időszakban több olyan dolog is történt Koszovóban, ami nem lett volna logikus, így bármi előfordulhat.

Albinot Maloku elemző úgy véli, hogy a brüsszeli párbeszéd újabb fordulója a dinárról nem hoz majd konkrét, a szerb és a koszovói fél számára elfogadható megoldást, de a polgárok továbbra is reménykednek, mert érdekük, hogy a kérdés megoldódjon.

Különben nem látom, hogy bármi konkrét történhetne a találkozón, ami minden fél számára elfogadható lenne

 – mondta Maloku a Kosovo Online-nak.

A szerdai brüsszeli találkozóra ebben a felfokozott helyzetben kerül sor.

Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője a párbeszéd új fordulója előtt kijelentette, hogy az EU mindkét féltől elvárja, hogy mutasson rugalmasságot és hajlandóságot a kompromisszum elérésére.

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd utolsó fordulóját április 25-én tartották Brüsszelben. Petar Petkovics, a belgrádi kormány koszovói irodájának igazgatója akkor azt mondta, hogy a tárgyalások nehezek és feszültek voltak.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay/fotoblend)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.