A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki a volt orosz védelmi miniszter ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu volt orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök ellen.

Forrás: RBC-Ukrajna2024. 06. 25. 18:13
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter köszönti a katonákat, miközben a Vörös téren hajtják őket a győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2024. május 9-én. Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elfogatóparancsokat az ukrajnai háborúval kapcsolatos 2022. október 10. és 2023. március 9. között elkövetett állítólagos nemzetközi bűncselekmények miatt adták ki, írta az RBC-Ukrajna.

International Criminal Court
A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) épülete Hágában, Hollandiában, 2024. április 30-án (Fotó:Anadolu/AFP/Selman Aksunger)

„Megalapozottan feltételezhető, hogy a fent említett bűncselekményekért egyéni büntetőjogi felelősség terheli őket” – áll a jelentésben.

Az eljáró tanács megállapította, hogy megalapozottan feltételezhető, hogy mindkét gyanúsított felelős az orosz fegyveres erők által az ukrán elektromos infrastruktúra ellen végrehajtott rakétacsapásokért. Ebben az időszakban az orosz megszállók számos csapást mértek több erőműre és alállomásra Ukrajna számos pontján.

Az Orosz Védelmi Minisztérium által 2024. március 15-én közzétett képen Szergej Sojgu (jobbra) orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov, a hadsereg vezérkari főnöke szavaz az orosz elnökválasztáson (Fotó: AFP/Vadim Savitsky)

„A benyújtott bizonyítékok és egyéb releváns anyagok megfelelően alátámasztják, hogy a törvényi feltételek teljesülnek a kért elfogatóparancsok kiadásához” – írja a közlemény.

Ez egy nagyon fontos döntés számunkra! Előbb vagy utóbb a méltányos büntetés minden háborús bűnöst utolér! Csak közös munkával tudjuk ezt felgyorsítani.

– mondta erre válaszul Dmitro Lubinec ukrán ombudsman.

A Római statútum nemzetközi szerződés alapján jött létre a holland székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságot, mely tavaly márciusban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen is.

ICC – Az amerikaiak sem írták alá

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), amelyet az 1998-as Római statútum alapján hoztak létre, nem része az ENSZ-nek, és csupán a dokumentumot ratifikáló országoknak tartozik elszámolással. A statútumhoz nem csatlakozott Oroszország (aláírta, de nem ratifikálta), az Egyesült Államok (visszavonta aláírását) és Kína (nem írta alá). Putyin 2016-ban kiadott egy rendeletet, amelyben megerősítette, hogy Oroszország nem válik a Nemzetközi Büntetőbíróság részesévé. Az orosz külügyminisztérium szerint a bíróság nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem vált a nemzetközi igazságszolgáltatás valóban független szervévé.

Borítókép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter köszönti a katonákat a Vörös téren a győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2024. május 9-én (Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.