Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

A Robert Fico elleni merénylet árnyékolja be a szlovák EP-választásokat + videó

Szlovákiában, Olaszországban és az Európai Unió más országaiban szombaton, az európai parlamenti választások harmadik napján adják le a voksukat a választópolgárok.

Forrás: MTI, The Journal2024. 06. 08. 10:20
ORBÁN Viktor; FICO, Robert
Robert Fico szlovák kormányfõ. Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiában országszerte csaknem hatezer szavazóhelyiség nyílt meg szombaton reggel hét órakor, és ezzel kezdetét vette az ország történetének ötödik európai parlamenti (EP) választása, amelyen este tíz óráig voksolhat a mintegy 4,37 millió szavazásra jogosult személy, szlovák állampolgárok, illetve a szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező uniós állampolgárok. Szlovákiának jelenleg 14 európai parlamenti képviselője van, ők 2019-ben hat párt színeiben jutottak be az EP-be. Öt évvel ezelőtt az akkor parlamenten kívüli – jelenleg a parlamenti ellenzék részét alkotó – progresszív liberálisok, Progresszív Szlovákia (PS) és egy másik párt koalíciója szerezte meg a legtöbb mandátumot, szám szerint négyet, a második helyen pedig Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) végzett, három mandátumot szerezve. A felvidéki magyar választóknak 2019-ben nem sikerült képviselőt küldeniük az EP-be.

Az EP-be kerülő parlamenti képviselők számának változása miatt Szlovákia az idei voksoláson a korábbinál eggyel több, azaz 15 képviselőt küldhet Brüsszelbe. Ezekért a mandátumokért 22 párt és egy koalíció, illetve az azok listáin induló jelöltek küzdhetnek meg. A csütörtökön életbe lépett kampánycsend kezdete előtt nyilvánosságra hozott felmérések összesített mutatói alapján a mostani EP választáson 6-8 szlovákiai politikai csoportosulásnak lehet érdemi esélye a mandátumszerzésre, köztük a felvidéki magyar pártnak, a Magyar Szövetségnek is.

A felmérések egybehangzóan a jelenlegi kormánykoalíció legnagyobb pártjának, a Robert Fico vezette Iránynak (Smer-SSD) a győzelmét valószínűsítik, míg a második legtöbb mandátumot a Progresszív Szlovákia (PS) pártnak jósolják.

Szlovákiában a választásokat beárnyékolja a május 15-i merénylet, amelyet a konzervatív Robert Fico miniszterelnök ellen követtek el. A támadás hatalmas visszhangot keltett egész Európában, és sokkolta Szlovákia állampolgárait. Szakértők szerint a merénylet is növelheti a miniszterelnök pártjának esélyeit a választásokon, közölte a The Journal. 

Fico, aki tavaly ősszel lépett hivatalba, még mindig lábadozik, miután több lövés is érte, ám állapota annyit javult, hogy még a szavazás kezdete előtt videóban tudott üzenni a szlovák állampolgároknak. Az előre felvett videó egyben az első megjelenése az ellene elkövetett merénylet óta. Bár beszédében nem említette közvetlenül a választásokat, önmagát az Európai Unió áldozatának nevezte, mivel más nézeteket vall, mint az egyesülés. 

Az EP-választásokon való szavazói részvétel Szlovákiában hagyományosan alacsonynak számít. A részvételi arány 2019-ben 22,74 százalékos volt, ami ugyan rekordnak számított a szlovákiai EP-választások történetében, az EU-tagállamok között mégis a legalacsonyabb volt. Korábban nyilvánosságra hozott felmérések és elemzői vélemények szerint a mostani EP-választáson ugyan nem kiemelkedően magas, de minden eddiginél nagyobb részvételi arányra lehet számítani. Közvélemény-kutatások szerint 40 százalék körüli azoknak a válaszadóknak az aránya, akik azt jelezték: biztosan részt vesznek a voksoláson.

Bár a szlovákiai szavazáson leadott voksok összesítését várhatóan már néhány órával az este tízkor esedékes urnazárás után befejezik, a voksolás eredményeit csak vasárnap este 11 óra után teszik közzé, akkor, amikor az összes uniós tagországban is lezárult a szavazás.

Mindebből adódóan vasárnap este 11 órakor már nem részeredményeket, hanem azonnal a hivatalos szlovákiai végeredményeket közlik. A hatályos szlovák szabályozás szerint csütörtökön kampánycsend lépett életbe, amely a voksolás befejezéséig tart, ennek értelmében addig sem részvételi eredményeket, sem exit poll felméréseket nem lehet nyilvánosságra hozni.

Borítókép: Robert Fico szlovák kormányfõ (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.