Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Hadba vinné Európát a néppártot balra toló Manfred Weber

Az Európai Néppárt elnökének háborúpárti megnyilvánulásainak se szeri, se száma. Sokszor kinyilvánította azt, hogy a legvégsőkig is támogatná a Magyarország szomszédságában zajló orosz–ukrán háborút. Európai felelősség, közös atomfegyver és közös hadviselés: erre vágyik a néppártot balra toló Manfred Weber.

2024. 06. 28. 16:43
European elections - Voting for Manfred Weber
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, miután leadta szavazatát, a szavazóhelyiség előtt áll. Fotó: Armin Weigel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Néppárt elnöke Ukrajnát a legvégsőkig támogató háborúpárti álláspontját számos alkalommal hangoztatta. Manfred Weber az egyike azon európai politikusoknak, akik ádáz módon, akár a harmadik világháború kirobbantásának kockázatával sem törődve az orosz–ukrán háború eszkalációja mellett állnak.

Ukrajna Európa, Európa Ukrajna. Mindegy, meddig tart, de Oroszországot le kell győzni Ukrajnában

– jelentette ki Kijevben Manfred Weber ez év elején. A migráció- és háborúpárti politikus Magyarország ellensége.

„Európának elrettentő erőt kell építenie, tudnunk kell elrettenteni és megvédeni magunkat” – nyilatkozta Manfred Weber januárban a Politicónak, csatlakozva ezzel Emmanuel Macron francia elnök harcias álláspontjához.

„Szeretném a nukleáris védelem európai dimenzióját hosszú távú célnak tekinteni. De amíg ez nem reális, addig el kell fogadnunk Macron ajánlatát, és most azon kell gondolkodnunk, hogy Franciaország nukleáris fegyverzetét hogyan lehet beágyazni az európai struktúrákba is” – tette hozzá Weber.

Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke 2024. június 14-én egy budapesti szállodában (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

Májusban pedig már közös európai haderőt szorgalmazott:

Most elég erősnek kell lennünk ahhoz, hogy megvédjük magunkat és kiálljunk Ukrajna mellett. Ezt a következő öt évben be kell bizonyítani. A cél: a védelem erős európai pillére, hosszú távon pedig egy európai hadsereg. Putyin mindennap teszteli, meddig tud elmenni, különösen a finn és a balti határokon. Az egyetlen lehetséges válasz erre az európai egység és erő.

A magyargyűlölő német politikus máskor a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak arról beszélt, hogy az EU-nak közbe kell lépnie a háború kapcsán, hiszen ezzel ők csak a demokráciát védik:

Ukrajna háborúja miatt szégyenkeznünk kell. Naponta szembesítenek azzal, hogy Németország és az EU túl naivan állt hozzá a diktátor Putyinhoz. A bombái Ukrajnára hullanak, de támadása a szabadság és demokrácia ellen irányul.

Az ukránok szenvednek. Ők a mi harcunkat harcolják a szabadságért és demokráciáért. Hisznek ezekben az értékekben. Ezért is kell felgyorsítanunk a támogatásukat, küldenünk kell a fegyvereket és a lőszert, amikre szükségük van az önvédelmük és értékeink megvédése érdekében. Ukrajna oldalán akarunk állni, ezek ilyen idők. Ha meg akarjuk őrizni a békét az Európai Unióban, akkor meg kell erősítenünk Ukrajnát

– írta közösségi oldalán a háborúpárti politikus februárban. Majd egy nyilvános vitán már ennél is tovább ment, és „egy európai atomfegyver” létrehozását sürgette.

Weber szerint a nukleáris védelem európai dimenzióját ki kell terjeszteni.

„De amíg ez nem reális, addig el kell fogadnunk Macron ajánlatát, és most azon kell gondolkodnunk, hogy Franciaország nukleáris fegyverzetét hogyan lehet beágyazni az európai struktúrákba is” – mondta.

Egy másik interjúban pedig arról beszélt, hogy függetlenül attól, hogy kit választanak meg elnöknek Amerikában, Európának képesnek kell lennie arra, hogy önállóan megállja a helyét külpolitikai szempontból, és képesnek kell lennie arra, hogy önállóan megvédje magát.

Az Európai Néppártot balra toló vezetője kijelentette azt is, hogy a nukleáris elrettentés mellett Európának együtt kell erősnek lenni, Európának egyfajta hadiiparrá kell átalakulnia. Szerinte Putyin csak az erőből ért.

Ezért Weber szerint Ukrajnát meg kell erősíteni, amennyire csak az lehetséges, mondta a német közszolgálati médiában.

Annyi fegyvert kellene szállítani, amellyel Ukrajna nemcsak hogy nem veszít, hanem amennyivel nyerni tudna.

A háborús álláspontjától nem tágító Weber szinte mantraként ismételgeti minden fórumon:

„Ez a mi háborúnk is. Putyinnak nem szabad megnyernie ezt a háborút.”

Korábban a közös fegyver- és lőszergyártást szorgalmazta, és utána pedig már a nehéz harckocsik és modern fegyverrendszerek átadását szerette volna elérni.

„Világossá válik: szükségünk van –még ha nem is egyszerű a kifejezés – egyfajta hadigazdaságra az EU-ban ahhoz, hogy garantálni tudjuk a stabilitást és a biztonságot. Az uniós tagállamoknak a lehető leggyorsabban növelniük kell a fegyver- és lőszergyártási kapacitást.”

Hazáját, Németországot a legkorszerűbb fegyverek átadására szólította fel.

A fegyverek azonban mit sem érnek az azokat kezelő katonák nélkül, így Weber ismét elővett egy korábban már elvetett javaslatot. A Weber-tervként elhíresült, a nők és férfiak katonai szolgálatának Európa-szerte történő bevezetésének ötlete első ízben a Junge Union javaslataként 2017-ben jelent meg.

A Berliner Morgenpostnak egy védelmi közösségről beszélt, amelyet már a kontinens vezető hatalmai korábban is előterjesztettek:

„Ma az ötlet a következő: vállaljuk közösen a felelősséget Ukrajnában és a világban.”

Manfred Weber a demokratikus világ képviselőjeként határozza meg magát. Egy alkalommal azt mondta:

A Hamásszal, a Hezbollahhal, Iránnal, Oroszországgal és Észak-Koreával a gonoszság új tengelye valósult meg, és Kína a saját játékát játssza. A demokratikus világ ezzel szemben áll.

Míg a háborúzó Ukrajna költségeit közvetett módon az európai polgárokkal fizettetné meg Weber, addig márciusban már az újjáépítésről is beszél.

„Miért kellene másoknak fizetni az orosz bűnökért?” – tette fel a kérdést.

„Ha a nemzetközi jog szerint lehetséges a befagyasztott orosz vagyon lefoglalása, akkor az EU-nak meg kellene tennie. Ha nem, akkor legalább a kamatokat le kell csapolni és rekonstrukcióra fordítani. Putyinnak fizetnie kell” – tette hozzá.

Az Európai Néppárt harcias elnöke – aki a háborús álláspontja mellett a migrációt sem utasítja el – hazánkat is megbüntetné. A Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója szerint azért, mert a magyarok nemet mondanak a háborúra, a bevándorlásra és az LMBTQ-propagandára.

 

Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, miután leadta szavazatát, a szavazóhelyiség előtt áll (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.