Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Hamarosan eldőlhet, kizárják-e a Trump elleni eljárásból a kerületi ügyészt

Donald Trump volt elnök jogi csapata beadvánnyal fordult Georgia állam fellebbviteli bíróságához, amelyben kérik, hogy távolítsák el Fani Willis georgiai kerületi ügyészt a Trump és 18 további vádlott ellen a 2020-as választással kapcsolatban folyamatban lévő ügyből. Az ügyben első fokon eljáró bíróság márciusban úgy döntött, hogy nem zárja ki Willist, néhány hete azonban az illetékes bíró a fellebbezés lezárultáig felfüggesztette a Trump és társai ellen folyó ügyet.

2024. 06. 25. 21:46
Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Peter Foley)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fordulóponthoz érkezhet a Donald Trump volt amerikai elnök és 18 további vádlott ellen Georgia államban folyamatban lévő bírósági eljárás, amelyben a volt elnököt azzal vádolják, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztás után megpróbálta megváltoztatni a voksolás számára kedvezőtlen eredményét. Trump jogi csapata beadvánnyal fordult az állam fellebbviteli bíróságához, amely abban a kérdésben hivatott dönteni, hogy Fani Willis kerületi ügyész, akinek oroszlánrésze volt az eljárásban, részt vehet-e továbbra is az ügyben.

Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Pool New York Magazine pool/Mark Peterson)

Beadványában Steve Sadow, a volt elnök jogi csapatának vezetője azzal érvelt, hogy Willis és az általa az ügy különleges ügyészévé kinevezett Nathan Wade közti „helytelen kapcsolat” miatt indokolt a kerületi ügyész kizárása az eljárásból – írja a Newsweek amerikai hetilap.

Mint arról beszámoltunk, a Trump és társai elleni pert tavaly augusztusban indította meg Willis. A volt elnök jogi csapata akkor a szólásszabadságra hivatkozva kérte az ügy ejtését.

Idén januárban Trump egyik vádlott-társának jogi csapata robbantotta a bombát, miszerint Willis és Wade viszonyt folytatott egymással. A kerületi ügyész az ügyvédek szerint megfelelő jóváhagyások és tapasztalat hiányában nevezte ki Wade-et az ügy különleges ügyészévé, a férfi jogi cége pedig  Fulton megye pénzét használta fel arra, hogy luxusnyaralásokra vigye a kerületi ügyészt. Willist később Wade válóperes tárgyalására is beidézték.

A Trump ügyében eljáró bíróság márciusban első fokon úgy döntött, hogy Willis ennek ellenére továbbra is részt vehet az eljárásban, Wade-nek azonban le kellett mondania.

A hónap elején az illetékes bíróság úgy határozott, hogy a fenti döntés elleni fellebbezés lezárultáig felfüggeszti a Trumpék elleni ügyet.

A georgiai üggyel kapcsolatban korábban az is felmerült, hogy Willis és Wade a Fehér Házzal egyeztetve cselekedett, amikor megindították az eljárást. Számlák tanúsága szerint a Trump elleni eljárás megindítása előtt Wade kétszer is találkozott Biden egyik tanácsadójával, ami felveti a kérdést, hogy a Fehér Ház rendelhette-e meg a georgiai pert Biden politikai ellenfelének besározására − számolt be róla a Breitbart amerikai hírportál.

Szintén a Breitbart tette közzé az év elején azt a feljegyzést, amely bizonyítja, hogy Willis tavaly februárban ellátogatott a Fehér Házba, ahol ötórás megbeszélést folytatott Kamala Harris alelnökkel.

Ha mindez még nem lenne elég, a Capitolium 2021. január 6-i ostromát vizsgáló demokrata vezetésű képviselőházi bizottsággal is hírbe hozták Willist, illetve ügyészségi csapatát. A vonatkozó információkat ráadásul némi eljárási trükközés segítségével visszatartották a vádlottak ügyvédeitől.

A képviselőház akkori elnöke, a demokrata Nancy Pelosi megakadályozta, hogy a bizottságba a republikánusok jelöltjei is bekerüljenek. 

A pártatlannak nehezen tekinthető testület azóta megsemmisítette az iratait, így csak annyit lehet tudni, hogy a georgiai ügyészség emberei betekinthettek a képviselőházi bizottság által – a republikánusok szerint nemegyszer törvénytelen eszközökkel – gyűjtött bizonyítékokba.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Peter Foley)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.