Nukleáris tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok és Kína Tajvan miatt

Aggódik az Egyesült Államok, hogy Kína egy esetleges Tajvan elleni támadás során nukleáris fegyvereket is bevethet, a felek még tavasszal ültek újra tárgyalóasztalhoz több év után. Noha az egyeztetések még csupán félhivatalosnak mondhatók, és úgy tűnik, egyelőre várni kell a kormányok közötti hivatalos találkozókra, a felek érzékelik, az utóbbi években jelentősen megváltozott a biztonsági helyzet a térségben.

Forrás: Reuters2024. 06. 21. 7:13
Kínai és amerikai zászlók Sanghajban 2020. szeptember 7-én. Fotó: Alex Plavevski Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt év után idén márciusban kezdődtek újra az Egyesült Államok és Kína között a félhivatalos nukleáris fegyverkezési tárgyalások – számolt be péntek reggel a Reuters hírügynökség meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva. Állításuk szerint kínai kollégáik arról biztosították Washingtont, nem fognak atomfenyegetésekhez folyamodni, ha egy esetleges Tajvan elleni háborúban során vesztésre állnának. A szigetországot ugyanis Kína saját részének tekinti, és az orosz–ukrán háború kirobbanása óta egyre gyakrabban lehetett olvasni arról, Peking támadást indíthat Tajvan ellen.

Azt mondták az amerikai félnek, teljesen meg vannak győződve arról, hogy képesek győzedelmeskedni egy hagyományos háborúban Tajvan felett nukleáris fegyverek bevetése nélkül

– magyarázta a hírügynökségnek David Santoro amerikai szakértő, aki részt vett az egyeztetéseken.

A Reuters közlése szerint a kétnapos tavaszi tárgyalásra Sanghajban került sor, az Egyesült Államokat volt tisztviselők és szakértők képviselték, Kína részéről szintén jelen voltak elemzők, valamint a hadsereg több egykori tisztje. A külügyminisztérium válaszában tudatta, bár a tárca nem volt jelen az egyeztetéseken, tudtak róla, és úgy gondolják, „hasznosak” lehetnek a jövőben.

A szóvivő ugyanakkor leszögezte, a márciusihoz hasonló tárgyalások nem helyettesítik a hivatalos megbeszéléseket. Santoro szerint mind Washington, mind Peking érzékeli a biztonsági helyzet átalakulását a térségben, és terveik szerint 2025-ben újabb tárgyalásokra kerülhet sor, ám a kormányok közötti hivatalos találkozókra egyelőre még várni kell.

Az Egyesült Államok korábban arról beszélt, Kína fontolóra veheti, hogy ha Tajvannal szemben nem tudják felvenni a harcot a hagyományos hadszíntéren, nukleáris fegyvereket vethet be. A Pentagon becslései szerint a távol-keleti nagyhatalom nukleáris arzenálja 2021 és 2023 között több mint húsz százalékkal nőtt.

A Nemzetközi Kampány az Atomfegyverek Felszámolásáért (ICAN) nevű szervezet éppen a hét elején tette közzé legfrissebb adatait, amelyekből kiderült, Kína tavaly 11,9 milliárd dollárt fordított nukleáris fejlesztésekre, ám a 2023-as évben az első helyet éppen az Egyesült Államok foglalta el, amely 18 százalékkal növelve kiadásait, 51,5 milliárd dollárt költött a nukleáris fejlesztésekre. Az amerikai védelmi minisztérium továbbá úgy becsüli, Kínának ötszáz működő nukleáris robbanófeje van, mely 2030-ra megduplázódhat.

A kiadásokon túl a Reuters szerint aggodalomra ad okot az is, hogy Kína az utóbbi években fokozta katonai tevékenységét Tajvan körül. A sziget védelmi minisztériuma idén is már többször beszámolt arról, kínai harci repülőgépeket észleltek Tajvan körül, amelyet hadgyakorlatok során hadihajók is megközelítettek.

Borítókép: Kínai és amerikai zászlók Sanghajban 2020. szeptember 7-én (Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.