Putyin fegyvereket szállíthat Észak-Koreának – aggódik az Egyesült Államok

Az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztet, hogy egy ilyen lépés destabilizálhatja a félszigetet, miközben Dél-Korea Ukrajna felfegyverzését fontolgatja.

Forrás: The Guardian2024. 06. 21. 10:12
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (elöl R) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (elöl L). Fotó: KCNA Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin felvetése, miszerint Oroszország fegyvereket szállíthatna Észak-Koreának, hihetetlenül aggasztó – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő, néhány nappal azután, hogy az orosz elnök és az északi vezető, Kim Dzsong Un védelmi paktumot írt alá, amely előírja, hogy országaik azonnali katonai segítséget nyújtanak, ha bármelyiküket megtámadják, írta a The Guardian.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök  aláírási ceremóniája a phenjani Kumsusan State Guesthouse-ban folytatott kétoldalú tárgyalásaikat követően (Fotó: AFP/KCNA)

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint az orosz fegyverek Phenjan számára történő biztosítása destabilizálná a Koreai-félszigetet, és potenciálisan – a fegyverek típusától függően – megszegné az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, amelyeket Oroszország maga is támogatott”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és a dél-koreai külügyminisztérium szerint az Oroszország és Észak-Korea közötti szerződés komoly fenyegetést jelent a Koreai-félsziget békéjére és stabilitására. Blinken elmondta, hogy az USA különféle intézkedéseket fog mérlegelni válaszul Phenjan és Moszkva katonai közeledésére.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg visits
Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO-főtitkár Jens Stoltenberggel tartott közös sajtótájékoztatóján beszél az Egyesült Államok külügyminisztériumán Washingtonban, 2024. június 18-án (Fotó: AFP/Olivier Douliery)

A fegyverszállítások miatti félelmek a héten tovább fokozódtak, a feltételezések szerint Putyin és Kim szerdai phenjani találkozójukon további észak-koreai rakéta- és lőszerszállítmányokról is tárgyaltak, amelyeket az orosz erők az Ukrajna elleni háborúhoz használhatnak fel.

Csütörtökön a vietnámi látogatásán Putyin azt mondta, hogy az északiaknak történő kölcsönös orosz fegyverszállítások megfelelő válasz lennének arra, hogy a nyugat fegyvereket szállít az ukrán erőknek.

„Azok, akik ezeket a rakétákat Ukrajnának küldik, azt gondolják, hogy nem ellenünk harcolnak, de én azt mondtam, többek között Phenjanban is, hogy akkor fenntartjuk a jogot, hogy fegyvereket szállítsunk a világ más régióiba, tekintettel az Észak-Koreával kötött megállapodásainkra” – tette hozzá. „Ezt nem zárom ki” – jelentette ki Putyin. Az orosz elnök arra is figyelmeztette Dél-Koreát, hogy nagy hibát követne el, ha úgy döntene, hogy fegyvereket szállít Ukrajnának.

Ha ez megtörténik, akkor olyan releváns döntéseket fogunk hozni, amelyek valószínűleg nem fognak tetszeni Dél-Korea vezetésének

 – mondta újságíróknak Hanoiban.

A dél-koreai elnök beszédet mond egy ünnepségen a 69. emléknap alkalmából a szöuli nemzeti temetőben 2024. június 6-án (Fotó: AFP/Lee Jin-man)

Dél-Korea eddig csatlakozott ugyan az Egyesült Államok által vezetett Moszkva elleni szankciókhoz, de régóta ragaszkodik ahhoz, hogy nem szállít fegyvert olyan országoknak, amelyek háborúban állnak. Pénteken a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette, hogy Szöul felülvizsgálja az Ukrajnának nyújtott fegyverekkel kapcsolatos álláspontját. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország segítheti Phenjan ballisztikus és nukleáris rakétaprogramját, amely az ENSZ-szankciók ellenére is jelentős előre lépéseket tett az elmúlt időszakban.

Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy Észak-Korea vadászgépeket, föld–levegő rakétákat, páncélozott járműveket, ballisztikus rakéták gyártásához szükséges anyagokat és berendezéseket, valamint más fejlett technológiákat akar beszerezni Moszkvától.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea szerint bizonyítékok vannak arra, hogy Phenjan már jelentős mennyiségű ballisztikus rakétát és tüzérségi lövedéket szállított Oroszországnak. Észak ezt az állítást abszurdnak minősítette.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető részt vesz a 600 mm-es szupernagy, többszörös kilövésű rakétarendszer adományozási ceremóniáján (Fotó: AFP/KCNA)

Az orosz fegyverek északra történő exportja tovább fokozná a feszültséget a Koreai-félszigeten, és egyes szakértők szerint Dél-Koreát és Japánt – az Egyesült Államok szövetségeseit – is magával rántaná.

A két Korea közötti kapcsolatok drámaian megromlottak az elmúlt hetekben, újraindult a hidegháborús pszichológiai hadviselés, amelynek során Észak-Korea léggömbökkel szemetet dobott le a határ déli oldalán. Szöul pénteken figyelmeztető lövéseket adott le, miután északi katonák a jelentések szerint ebben a hónapban már harmadszor lépték át a határt.

Arra is van bizonyíték, hogy Észak-Korea falakat épít a határ mentén, a BBC szerint a határ egy hétkilométeres szakaszáról készült nagy felbontású műholdfelvételeken legalább három olyan szakasz látszik, ahol akadályokat is építettek.

Putyin vietnámi látogatása szintén nyugtalanságot keltett Washingtonban. Válaszul az Egyesült Államok kelet-ázsiai ügyekért felelős legmagasabb rangú diplomatája, Daniel Kritenbrink pénteken és szombaton Vietnámba látogat, hogy hangsúlyozza Washington elkötelezettségét a Hanoival való együttműködés mellett a szabad és nyitott, indo-csendes-óceáni térség biztosítása érdekében.

Borítókép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: AFP/KCNA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.