Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Putyint várják Svájcba egy következő békecsúcsra

Alighogy véget ért az első, már a második békekonferenciáról írnak a nemzetközi sajtóban. Ukrán híradások szerint ugyanis az alpesi ország következő alkalommal már Oroszországgal és Kínával is tárgyalóasztalhoz ülne, és azt sem tartja kizártnak a svájci vezetés, hogy bár Vlagyimir Putyin ellen elfogatóparancs van érvényben, Svájcban fogadják az orosz elnököt.

2024. 06. 17. 7:33
PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában 2024. június 14-én. Fotó: Alekszej Majsov Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden bizonnyal Svájc is belátta, nem igazán lehet eredményesen egy olyan konfliktusról, valamint a béke lehetőségeiről tárgyalni, melyben nem minden érintett fél vesz részt: Oroszország ugyanis kimaradt az alpesi országban hét végén megrendezett békecsúcsból, ám Ignazio Cassis svájci külügyminiszter tudatta,

tárgyalóasztalhoz ülnének a két keleti nagyhatalommal, Oroszországgal és Kínával is.

„Működő nagykövetségünk van Moszkvában, kéthetente kommunikálunk az orosz külügyminiszterrel, és szándékunkban áll megvitatni ennek a konferenciának az eredményeit Oroszországgal” – fogalmazott a politikus, utalva a Bürgenstock városában megrendezett svájci békecsúcsra, melyre Moszkvát nem hívták meg, a kínai vezetés pedig az orosz távollét miatt mondott nemet az egyeztetésekre. Cassis egyúttal elismerte, Oroszország nélkül márpedig nem lehet végrehajtani a legtöbb döntést, hozzátette azonban, az első csúcstalálkozó tematikáját az orosz érdekek kielégítése és a békéhez vezető út kiépítése mentén határozták meg, és éppen az orosz képviselet hiánya miatt nem esett szó például a területi integritás kérdéséről.

Kérdéseket vet fel ugyanakkor, hogy Vlagyimir Putyinnal hogyan tud tárgyalóasztalhoz ülni Svájc, az orosz államfő ellen ugyanis a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tavaly elfogatóparancsot adott ki. Erről már Viola Amherd svájci elnök beszélt, aki szerint vannak kiskapuk.

Ha egy államfő jelenléte szükséges a konferencia megtartásához, akkor kivételt lehet tenni

– fogalmazott.

Kiemelte, az orosz–ukrán háború éppen egy ilyen eset, és ha Putyin fogadásáról döntés születik, azt a svájci kormánynak is el kell fogadnia. Cassis szerint szintén van erre lehetőség, melyből az ICC-t nem zárhatják ki, de mint fogadó állam, tehetnek kivételt egy következő békecsúcs esetében. Hangsúlyozta, Svájc továbbra is készen áll arra, hogy folytassa a közvetítői munkát. A hét végi békecsúcsot annak megrendezése előtt temérdek bírálat érte arra vonatkozóan, hogy aligha lehet békéről tárgyalni a konfliktusban részt vevő felek jelenléte nélkül, de még az egyeztetések során is hangzottak el hasonló vélemények, például Szaúd-Arábia külügyminisztere részéről.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában 2024. június 14-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.