A büntetlenség kultúrája uralkodik

Az uniós vezetés fittyet hány a polgárok érdekeire és a választói akaratra – mondta el lapunknak Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója.

2024. 07. 19. 12:02
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ünnepel az újraválasztása után az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. július 18-án. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A háború kitörése óta Von der Leyen folyamatosan hangoztatja háborúpárti álláspontját, nemhiába nevezték a médiában „háborús elnöknek”– mondta el lapunknak Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója Ursula von der Leyen újraválasztása kapcsán. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Ursula von der Leyen a plenáris ülés hetén nemcsak az ülésen bírálta Orbán Viktor békemisszióját, hanem a hét elején bojkottra is felhívta a tagállamokat a magyar soros elnökség ellen, és a szokásokkal szakítva a bizottság nem látogat Budapestre sem. 

Mindezeket politikai megfontolásból teszi, azonban döntése megosztó még Németországban is. Hollandia és Luxemburg miniszterelnöke is jelezte, hogy nem ért egyet a bizottság uniós elnökséget kicsinyesen akadályozó döntésével

– jegyezte meg a szakértő.

Kovács Attila hozzátette, hogy az Európai Parlamentben – habár az előző ciklushoz képest nőtt a háborút ellenzők aránya – továbbra is többségben vannak a háborút pártoló képviselők. – Ursula von der Leyen hideg politikai számításokra alapozta a kampányát, és ennek megfelelően helyezkedett és alkudozott, szervezett személyes találkozókat, számolva azzal, hogy a szavazás titkos, így a képviselők kezét kevésbé köti meg a pártjaik és szavazóik akarata. 

A »demokrácia fellegvárában« azzal kell szembesülnünk, hogy a képviselők nem számoltathatók el, ha a brüsszeli vezetők kinevezéséről van szó

– emelte ki Kovács Attila. 

Annak kapcsán, hogy sokan vannak azok, akik nem szavazták meg Von der Leyent elnöknek, Kovács Attila azt mondta, hogy az egyet nem értés a későbbiekben természetesen zavart okozhat Brüsszelben, mivel a bizottság vezetése támogatottságon alapuló legitimációt igényel a politikai tevékenységéhez és döntéshozatalához. 

Sajnos azonban azt láthatjuk, hogy az uniós vezetés fittyet hány az uniós polgárok érdekeire, a demokráciára, a választói akaratra, és ez Ursula von der Leyennel és Roberta Metsolával az élen a későbbiekben sem lesz másképp

– jegyezte meg.

Kovács Attila beszélt arról is, hogy Magyarország a következő ciklusban az elmúlt öt évhez hasonló eseményekre számíthat, vagyis 

az Európai Parlament és a bizottság részéről is további nyomásgyakorlást fogunk elszenvedni, egészen a Nyílt Társadalom által tollba mondott jogállamisági jelentésektől a Magyarországnak jogosan járó uniós források megvonását eredményező eljárásokon át a súlyos pénzügyi szankciókkal sújtó kötelezettségszegési eljárásokig.

Emlékeztetett, hogy Ursula von der Leyen januárban az Európai Parlament plenáris ülésén nyíltan kimondta, hogy mi a valódi problémája hazánkkal: a kormány békepárti, migráció- és genderpropaganda-ellenes politikája. Ezekből azonban a magyar kormány nem fog engedni, hiszen a magyar emberek érdekeit képviseli. 

Azzal kapcsolatban, hogy még az elmúlt napokban is derültek ki botrányos dolgok az EB-elnökről, felmerül a kérdés, hogy Von der Leyen ki tudja-e tölteni ciklusát. Ennek kapcsán Kovács Attila elmondta, hogy már eddig is számos kockázatos helyzetet úszott meg a régi-új elnök, elég, ha a Pfizer-vakcinák körüli botrányra vagy a Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő villájában eltöltött krétai nyaralására gondolunk. 

Az előző ciklus botrányai alapján azt mondhatjuk, hogy a büntetlenség kultúrája uralkodik Brüsszelben – ezt jól példázza a korrupciós botrányban érintett Eva Kaili és társainak ügye, vagy a Budapesten súlyos fizikai erőszakot elkövető antifa nő, Ilaria Salis esete is −, ezért Ursula von der Leyen leváltását nem látom reális lehetőségnek

– jelentette ki az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottságnak az Európai Néppárt által jelölt eddigi elnöke ünnepel az újraválasztása után az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. július 18-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.