Mesterséges intelligenciával manipulálhatják a választási kampányokat

Elszabadulni látszik a mesterséges intelligencia.

Forrás: Mandiner2024. 07. 17. 21:31
Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők és a nagyközönség számára egyaránt nyilvánvaló, hogy 2024 az első olyan választási kampányszezon, amikor a választók nagy számban fogyasztanak olyan információkat, amelyet mesterséges intelligencia (MI) által állítottak elő – írja a Mandiner, amely szakértőt kérdezett a témában. Az aggodalmak felerősödtek, ahogy elérkezett a választások ideje az Egyesült Királyságban és Franciaországban; hiszen elég félelmetes volt látni a manipulált képi és a választók megtévesztésére szakmányban gyártott szöveges tartalmak eluralkodását a közösségi médiában. Az igazi nagy falat azonban valószínűleg az amerikai elnökválasztás lesz.

 

Az MI valóban kockázatot jelent, akár az ország nemzetbiztonságára nézve is. Az átlag amerikaiak körében is elég magas az MI elterjedtsége; e téren kiemelkedik az OpenAI népszerű alkalmazása, a közismert, 2022 novembere óta mindenki számára elérhető ChatGPT, ami több száz millió felhasználót vonzott be azáltal, hogy megválaszolja a számára feltett kéréseket és számos témakörben interaktál – és korábban elképzelhetetlen kihívásokat okoz – jelentette ki Michelle C. Watson, a Danube Institue vezető vendégkutatója.

2024 májusában az OpenAI egy jelentést tett közzé, amelyben közölte, hogy több rejtett befolyásolási műveletet állított le, amelyek visszaéltek MI-modelljeivel. A cég jelentette, hogy két orosz dezinformáció műveletet is megszakított, amelyek MI-eszközeiket használták a közvélemény manipulálására és politikai eredmények alakítására az interneten keresztül. Ezek a műveletek az OpenAI eszközeit használták deepfake-ek, álweboldalak, dezinformációs cikkek készítésére, hamis nevek, életrajzok, közösségimédia-fiókokhoz hozzászólások és politikai félreinformáló jelentések több nyelven történő létrehozására, hogy aláássák Ukrajna támogatását.

A ChatGPT debütálása óta az egész információs ökoszisztémánk átalakulóban van. A keresőmotorok beépítik a technológiát, hogy széles körben elérhető MI-eszközöket és információkat biztosítsanak a felhasználók számára. Ezek az MI-technológiák exponenciálisan növekvő szerepet játszanak az amerikai választási kampányokban.

Komolyan tartok attól, hogy az MI által generált tartalmak terjedése tartósan alááshatja a választási információs ökoszisztéma iránti bizalmat, megnehezítve a választók számára, hogy bármilyen választási információforrásban megbízzanak

– fogalmazott a szakértő. Sokféleképpen használhatják a mesterséges intelligenciát. Például adatelemzésre és üzenetküldésre, esetleg hatékonyabb információgyűjtésre, vagy akár teljesen valósághű képeket és „hangfelvételek” készítésére. 

Miközben az EU elfogadott már egy viszonylag szigorú MI-törvényt, Amerikában még csak beszélnek róla, hogy szabályozni kellene a technológiát, de még mindig nincsenek érdemi MI-szabályozások, amelyek gátolnák annak rosszindulatú felhasználását – olvasható a Mandiner cikkében.

Borítókép: Elszabadulni látszik a mesterséges intelligencia (Fotó: Anadolu via AFP/Didem Mente)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.