Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Nagy változás történhet az Identitás és Demokrácia frakcióban

Az Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoport vezetői július 8-án, hétfőn, közvetlenül a franciaországi választások második fordulójának lezárása után tervezik megtartani alakuló ülésüket.

Forrás: The European Conservative2024. 07. 04. 18:28
Bécs, 2024. június 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j), Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (k) és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke, miután aláírták a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című közös nyilatkozatot Bécsben 2024. június 30-án. Az eseményen Orbán Viktor kijelentette, hogy új korszak kezdődik ezen a napon Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be Herbert Kickllel és Andrej Babissal. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormánypárt, a Fidesz, a cseh ANO és az osztrák Szabadságpárt új politikai szövetsége, a Patrióták Európáért múlt vasárnap Bécsben indult útjára. Az Európai Parlamentben minden pártszövetségnek, amely frakció kíván lenni, legalább 23 EP-képviselővel kell rendelkeznie, akik legalább hét országot képviselnek – emlékeztet az European Conservative. A Patrióták Európáért három alapító tagja már alapból 24 képviselői hellyel rendelkezett, 26-tal, ha a portugál Chega-t is beleszámítjuk, aki a hét elején csatlakozott elsőként a csoporthoz, így már csak a nemzeti delegációk szükséges száma maradt, mint kritérium, amelyet teljesíteni kell. 

Az alapítók abban bíznak, hogy nemcsak elérik a szükséges küszöböt, hanem a harmadik legnagyobb frakcióvá válnak a Parlamentben, megelőzve a 84 mandátummal rendelkező Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsoportot. Nagy valószínűséggel az új tagokkal folytatott tárgyalások már a végéhez közelednek. Korábban Matteo Salvini Liga pártjának nyilvánosságra hozott nyilatkozatai arra utaltak, hogy a terv a kezdetektől az volt, hogy az ID képviselőcsoportot kibővítsék és átnevezzék.

A Bloomberg szerint az ID képviselőcsoport vezetői azt tervezik, hogy találkoznak a Patrióták Európáért pártszövetség vezetővel és július 8-án, hétfőn, közvetlenül a francia választások befejezése után tartanak közös alakuló ülést. A frakciók megalakulására az eredeti határidő július 4. volt, de több delegáció és maga az ID képviselőcsoport is hosszabbítást kért a franciaországi előrehozott választásokra való tekintettel.

Ez a lépés az ID fennmaradásához is szükséges. Mivel az osztrák Szabadságpárt és a portugál Chega átállt az új pártszövetséghez, valamint a független észt képviselő, Madison Jaak szerdán csatlakozott az ECR-hez, az ID egyedül már nem teljesíti a hét delegáció kritériumát.

Az ID képviselőcsoport jelenleg Marine Le Pen francia Nemzeti Tömörüléséből (RN), az olasz Liga pártból, a holland Szabadságpártból (PVV), a Flamand Érdek pártból, a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) pártból, valamint a dán Néppártból áll.

Ez a hat párt együttesen jelenleg 49 mandátummal rendelkezik, ebből 30 csak a francia Nemzeti Tömörülésé. A Patrióták Európáért pártszövetséggel együtt ez a szám 75-re nőne, ami azonban tízzel kevesebb, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy megelőzzék az ECR-t és a harmadik legnagyobb brüsszeli frakcióvá váljanak.

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) a maga 21 képviselőjével szintén fontolgatta, hogy csatlakozik, de aztán szerdán úgy döntött, hogy az ECR képviselőcsoportban marad.

A német AfD is csatlakozhatott volna a 15 képviselői helyével a pártszövetséghez, ez azonban „jelenleg nem opció az AfD számára”, nyilatkozta kedden Alice Weidel, a párt társelnöke.

Hétfőig biztosan kiderül, hogy még melyik pártok csatlakoznak a Patrióták Európáért hazafias erőhöz. Szóba jöhet a szlovák Smer párt öt mandátummal, bár egyelőre úgy néz ki, hogy nem csatlakozik, vagy a spanyol Se Acabó La Fiesta (SALF) három mandátummal.

A végleges felállásra csak a francia választások után derül fény.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j), Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (k) és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke, miután aláírták a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című közös nyilatkozatot (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.