Rodrigo Ballester: Szégyenteljes az EU vezetésének tevékenysége

Jogi szempontból szégyenteljes az Európai Unió Bíróságának döntése, amely súlyos, kétszázmillió eurós büntetést szabott ki Magyarországra, amiért megtagadja a tömeges migrációt elősegítő intézkedések bevezetését – ezt Rodrigo Ballester, a Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője jelentette ki lapunk megkeresésére. A szakértő Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatójának lapunkban megjelent véleménycikkére reagált, és kiemelte, hogy a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványokhoz köthető emberek jelen vannak a legmagasabb uniós körökben is. Megjegyezte azt is, hogy az Európai Unió Bíróságának arroganciája abból ered, hogy nincs ellenhatalma.

2024. 07. 06. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mit gondol arról, hogy az Európai Unió Bírósága súlyos bírságot szabott ki Magyarországra, mert a kormány nem volt hajlandó engedelmeskedni a bevándorláspárti erőknek?

Ez politikailag katasztrofális, mert egyértelmű jelzés, hogy a nyitott határok elve politikai dogmává vált, miközben több száz millió európai egyértelműen ellenezte ezt a szavazatával nemrég.

Jogi szempontból pedig szégyenteljes, egy olyan döntés, amely felér az önkényességgel.

Egy elemet különösen aggasztónak találok: az eljárás során az Európai Bizottság 16 393 euró napi bírságot kérvényezett, és nem szokványos pénzbírságot. Az Európai Unió Bírósága végül 61-gyel megszorozta az Európai Bizottság által kért összeget, és kétszázmillió eurós bírságot szabott ki! Miért? Mert az Európai Unió Bírósága úgy véli, hogy a migrációval és az asszimilációval kapcsolatos állítólagos jogsértés az uniós jogrendszer kivételesen súlyos megsértése, és hogy az aláássa a szolidaritás elvét, amely az uniós jogrendszer egyik alapelve. Ezek ismét olyan általános jogi fogalmak, amelyeket az Európai Unió Bírósága politikai célokra önkényesen elhajlíthat.

Az Európai Unió Bíróságának épülete tele van Soros-emberekkel (Fotó: Hans Lucas via AFP)
Az Európai Unió Bíróságának épülete tele van Soros-emberekkel (Fotó: Hans Lucas via AFP)


A tagállamok felett olyan magas rangú brüsszeli bürokraták ítélkeznek, akik kapcsolatban állnak a Soros-hálózattal. Mit mond mindez az EU-ról?

A Nyílt Társadalom Alapítványok befolyása a nemzetközi bíróságokon nem újdonság. A legkirívóbb példa erre az Emberi Jogok Európai Bírósága, amint azt a Centre for Law and Justice mérföldkőnek számító jelentése is bizonyítja.

Ez a szervezet kimutatta, hogy a bírák nagy része korábban a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz kötődő aktivista volt, és hogy nagy részük még csak nem is bírói képesítéssel rendelkezett. Kiderült ráadásul, hogy olyan ügyekben ítélkeztek, amelyekben a Nyílt Társadalom Alapítványok is részt vett, ami nyilvánvaló összeférhetetlenséget jelent!

A probléma a luxemburgi székhelyű uniós bírósággal – a politikai szervezetek, köztük a Nyílt Társadalom Alapítványok befolyásától eltekintve – az, hogy arroganciája nagyrészt annak köszönhető, hogy nincs ellenhatalma. Teljes monopóliummal rendelkezik, és ez az egyetlen bíróság Európában, amelyet nem köt az Emberi Jogok Európai Egyezménye sem. És miért? Mert 2014-ben megtagadta, hogy ezt megtegye, még akkor is, ha az uniós szerződések szerint ez kifejezett kötelezettség. Sőt nyíltan vállalja integrációpárti elfogultságát, és szemrebbenés nélkül és szisztematikusan hagyja, hogy az EU messze túllépje a mandátumát, és ezzel megsérti az uniós szerződésekben foglaltakat. Mindent egybevetve, ez a helyzet az érdekcsoportok aránytalan és antidemokratikus befolyását mutatja az EU gépezetének minden szintjén, beleértve az igazságszolgáltatást is.

A Soros György által felépített hálózat minden uniós intézményben megvetette a lábát (Fotó: AFP)
A Soros György által felépített hálózat minden uniós intézményben megvetette a lábát (Fotó: AFP)

– Hogyan lehet megváltoztatni azt az imperialista viselkedési stílust, amelyet Brüsszel már évek óta követ?

Ezek a centralista és antidemokratikus tendenciák közvetlen veszélyt jelentenek az Európai Unióra – különösen akkor, ha nem demokratikus és jogi felhatalmazás alapján tartják fenn. A legutóbbi európai választások eredményei olyan üzeneteket hordoznak, amelyeket egyelőre figyelmen kívül hagynak, mivel úgy tűnik, hogy az EU továbbra is a szokásos módon folytatja a tevékenységét. Véleményem szerint alapvető fontosságú, hogy a nemzeti választások megváltoztassák az Európai Tanács és a Miniszterek Tanácsának összetételét, hogy a tagállamok nemzeti érdekei ismét az EU iránytűjévé váljanak, ahelyett, hogy egy erőltetett, autokrata centralizmust alkalmaznának. Ellenkező esetben – és ez nagyon is nyilvánvaló – az EU-nak tiszteletben kell tartania saját szabályait. A legfontosabb ezek közül, hogy az uniós szerződések szerint meghatározott hatáskörök a tagállamok kezében maradnak. Ez olyan egyértelmű szabály, amely felül kell, hogy kerekedjen az ideológiákon, és amelyhez mindenki – így az európai bírák is – kötve vannak.

Borítókép: Rodrigo Ballester, a Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője (Forrás: Facebook/Rodrigo Ballester)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.